Lærling i glassfaget Phillip Hovda Haugsand

Phillip er en av få som får glass-fagbrev

Phillip Hovda Haugsand (22) fra Ås er en av 20 lærlinger i Norge som tar fagbrevet i glassfaget. – Et fagbrev er gull verdt å ha og gir deg veldig mange muligheter, sier han.

Publisert

Etter å ha fullført videregående skole med studiespesialisering jobbet han et halvt år før han gikk ut i førstegangstjeneste i militæret.

I 2018 fikk han lærlingkontrakt i Ås Glassmesterforretning hos sin far Arve Haugsand. Bedriften som startet på Ås i 1953, er en 66 år gammel bedrift med lange tradisjoner som er plassert på Verpet i Vestby.

– Ås Glassmesterforretning er en av de mest renommerte og veldrevne bedriftene innen sitt fag i Norge, sier Per Henning Graff, leder i Glass og Fasadeforeningen.

Praktisk innsikt

– Gikk du inn i dette med tanke på at du en gang kanskje skal overta bedriften?

– Det er altfor tidlig enda å si om jeg skal overta bedriften, men å ta et fagbrev innenfor glass gir meg mer kompetanse og muligheter til å studere videre, sier Hovda Haugsand.

ARBEIDSOMRÅDER

Elevene oppnår fagbrev i glassfaget etter ett års skolegang og tre år som lærling i bedrift

Sentrale arbeidsområder for glassfagarbeidere er

bearbeiding av glass, aluminium, stål og andre materialer

montering av glass i vindus- og fasade­konstruksjoner i forskjellige materialer

montering av vinduer og dører

montering av interiørglass i næringsbygg og boliger

reparasjon og montering av glass i transportmidler

montering av utvendig solskjerming, låssystemer og dørautomatikk

innramming og servicearbeid

Gjennom læra har han vært en av de siste som tok eksamen i glassfaget på Kongsberg Glassfagsenter i vår. Glassfagsenteret er nå historie. På bakgrunn av dette har Glass og Fasadeforeningen startet arbeidet med å tilby en egen lærlingskole til lærlinger i glassfaget. De starter opp i Opplæringskontorer for håndverksfag i Vestfold (OKH) sine lokaler i januar 2020. Mange av fagets lærlinger er tilknyttet et opplæringskontor, også Phillip fra Ås.

Glass er sterkt

I dag er han på jobb på Son bibliotek, der skifter han ut gamle ruter og bytter ut knust glass. En renovering av vinduene skal gi bedre utsyn for dem som bruker biblioteket.– Glass er et veldig sterkt, men også lett knusbart materiale. Det er et finishmateriale, og det er viktig å gjøre et godt arbeid. Vi kan jo alltid se det. Vi kan ikke gjemme oss bak det.

Han forteller at glassmaterialet har blitt veldig bra med årene.

– Det er mye spennende muligheter med glass, og det er ganske vedlikeholdsfritt. Det er jo glass overalt i huset, på badet, på kjøkkenet, i dusjen og det er glass i biler. En tenker ikke over det, fordi en ser gjennom det.

Får sett mye

Han jobber ikke så mye med sin far til daglig.

– Mentorene mine er andre ansatte i bedriften. Arve jobber mest med papirarbeid, men det er klart han er lett å prate med, og jeg kjenner han godt, så jeg er aldri redd for å spørre om noe.

– Hva er det beste med jobben?

– Det er gøy å jobbe selvstendig, og så får jeg sett mange flotte steder i Follo. I dag får jeg tatt lunsjen min her ved brygga i Son, og tidligere en dag var jeg på Nesodden. Det er jo kjempefint.

Han fremhever også kontakten med kundene.

– I felten treffer du mange veldig fornøyde kunder, det er viktig å ha et godt kundeforhold, påpeker Hovda Haugsand.

Det kan også være noen tunge tak i jobben og jobbing på stillas.

– Ved en rute som veier fra 80 til 100 kilo må vi være mannsterke, og sikkerheten er viktig for oss. Vi skal ha kroppen så lenge vi lever.

I Ås Glassmesterforretning har de som oftest dagsjobber, men de jobber også på større prosjekter.

– Da kommer vi på befaring og finner glass som passer kundens formål. Når det er spesiallaget, blir det mye finere. Det koster litt å gå for glassløsninger, men det er absolutt verdt det, mener Hovda Haugsand.

Powered by Labrador CMS