Under Lofotfisket har Sander Johansen (t.v.) og Oliver Gylseth et eget fiskeprosjekt i barnehagen og er på kaia i Reine i Lofoten hver uke for å se på fangsten.
Foto: Ingun A.Mæhlum
Barnehagebarna er på kaia hver dag under Lofotfisket
Barnehagebarna, som Oliver Gylseth, er på kaia flere ganger i uka under lofotfisket. Mange av barna er fremtidens fiskere. Derfor er målet å vekke interessen tidlig.
Barna går i Reine barnehage, som ligger midt i et av landets mest kjente fiskevær, Reine i Lofoten. Under lofotfisket står selvsagt torsk både på menyen og programmet i barnehagen, gjennom et eget lofotfiske-prosjekt.
– Mange av barna som går her er fremtidens fiskere. Det er de som skal drive dette stedet videre framover. Å vekke interessen tidlig anser vi som veldig viktig, sier pedagogisk leder Heidi Møller.
Flere ganger i uka er de ansatte og barna på kaia for å se båtene levere dagens fangst. I tillegg tar de inn fisken i mange av barnehagedagens øvrige aktiviteter.
Flere hundre fiskere
– Hurra! Nå skal vi dra til båtene!
Sander Johansen (5) jubler av gleder i det han får vite at det nærmer seg avmarsj til kaia. Han sprinter over den snødekte plattingen, og griper tak i løkketauet.
– Kom igjen, alle sammen! Fort dere!
Reine ligger i Moskenes kommune helt ytterst i Lofoten. Under lofotfisket står hele stedet på hodet, med hektisk aktivitet på båtene og på mottakene på kaiene. Fra januar til april leverer flere hundre fiskere fra hele landet fangsten sin her.
Midt oppi dette fiskefatet, omkranset av stupbratte fjell og vilt hav, ligger Reine barnehage. Under lofotfisket er det en selvfølge at torsken er i fokus også her.
Små føtter suser ned bakkene de par hundre meterne ned mot fiskemottaket. For barna er dette absolutt et høydepunkt, og stemningen langs løkketauet er det ingenting å si på.
– En ekte lofottorsk jeg er for jeg er født i Reeeeine! synger barna i kor – i en lett omskrevet versjon av Thorbjørn Egners klassiker.
Blir tatt godt imot
Fadderullan dei fadderullan dei fadderullan dullan dei – og vips så var de framme. Arbeiderne på mottaket ønsker dem blidt velkommen.
Med trucker, heisekraner og hurtig flytting av tunge fiskekasser er det viktig at alle forholdsregler blir tatt når små, ivrige unger inntar kaiområdet.
– Vi blir tatt veldig godt imot her nede på anlegget. De tar hensyn til oss, og vi får lært barna at de ikke må gå i veien for arbeiderne og kjøretøyene.
– Se her! roper Linnea Johansen, og peker mot en kasse full av fisk.
– Fisken har skjegg, så da er det torsk. Og de har tunger som er kjempegode å spise.
Fiskesanger
Mange av de ansatte i barnehagen har bodd i Reine hele sitt liv, og kjenner godt til tradisjonene rundt lofotfisket. De har mye kunnskap å dele med barna.
– Selv er jeg gift med en fisker, men jeg skal innrømme at jeg også lærer litt underveis i Lofotfisket-prosjektet vårt, sier Heidi Møller.
Hun har vært ansatt i barnehagen i 15 år, og prosjektet har vært gjennomført hvert år siden hun startet.
Vel tilbake fra kaia, springer Linnea og Niklas inn på avdelinga og henter fram en stor bunke med sangark.
– Disse synger vi hver eneste gang. Det er kjempegøy, sier de, og viser fram plansjer med tekstene til blant annet De tre små fisk, Ro, ro til fiske-
skjær, Nede på bryggekanten og Ungene i Lofoten.
Lærer om redskapene
Heidi Møller forteller at de også bruker dagene til å lage tegninger av fisk, leke Kims lek med ulike fiskesorter og at de lærer om ulike typer båter og fiskeredskaper.
Dessuten står fisk på menyen så ofte som mulig i prosjektukene.
– Vi har banka fisk og laga fiskekaker sjøl, vi har hatt torsketunger og flere ganger har vi spist fersk fisk, sier Møller.
Mens noen av ungene griner på nesen når maten blir servert, spiser andre seg stappmette.
– Da vi hadde fiskeburger med hjemmebakte brød, salat og dressing var det faktisk enkelte som spurte etter en tredje porsjon.
Pappa-kokk
At en av fedrene i barnehagen er kokk har de også nytt godt av.
– Han disket opp med et skikkelig gourmetmåltid med fisk, ris, saus og sopp. Han danderte det flott på tallerkenene og barna fikk drikke av fine glass. Det var skikkelig populært.
Oliver Gylseth peker opp mot et stort fiskegarn de har hengt på veggen. Denne er pyntet med fisk som er tegnet og klippet ut av barna. Oliver smiler lurt.
– Jeg skal bli fisker når jeg blir stor.
– Hvorfor?
– Fordi da tjener jeg så mye penger!