Den pensjonerte naturfaglæreren Karl August Haslestad stortrives på tur sammen med barnehagebarna og daglig leder Line Elisabeth Dalseng i Birkebeineren friluftsbarnehage på Lillehammer. Henrik David Stange (5) er spent på om noen har flyttet inn i fuglekassa. Foto: Charlotte Wiig
Pensjonisten Karl August er barnehagebarnas turkamerat
Den pensjonerte naturfaglæreren Karl August Haslestad er med barnehagebarna på tur hver uke. Lønnen er glade barn. Pensjonisten mener lærere har mye å lære av barnehagelærere.
Jeg stortrives på tur sammen med barna, og lærer noe hver eneste dag, sier Karl August Haslestad, som har vært med barn i Birkebeineren friluftsbarnehage på Lillehammer på tur hver uke de siste åtte årene. Da han så stillingsannonsen var han ikke i tvil om at han måtte søke: «Søkes: Turkamerat. Lønn: Glade barn.»
Denne artikkelen har stått på trykk i Første steg nummer 4 2018
Birkebeineren friluftsbarnehage
- Privat barnehage på Lillehammer
- Én småbarnsavdeling med 9 barn, og én storbarnsavdeling med 18 barn.
- 7 ansatte: 5 kvinner og 2 menn mellom 25 og 74 år. Eldstemann er den pensjonerte naturfaglæreren Karl August Haslestad, som er med på tur hver mandag.
Lærer av hverandre
Birkebeineren barnehage ligger på Lillehammer, med fantastiske turmuligheter rett utenfor døra.
Daglig leder Line Elisabeth Dalseng (43) forteller at sykefravær både hos barn og voksne er lavt. Det er også svært lite gjennomtrekk av ansatte.
– Vi er ikke i tvil om at grunnen til at vi holder oss så friske, er at vi er mye ute, sier Line.
En ny studie fra Universitetet i Oslo viser at barn som er mye ute i barnehagen, blir mer konsentrerte, mindre hyperaktive og flinkere til å dele. Line Elisabeth Dalseng er glad for at resultatet av studien bekrefter det de har trodd på hele tiden, at det er bra for barnas helse å være mye ute. De kommer til å fortsette med turer og utelek, og at de minste sover ute i vogner.
Studerer småkryp
Når Første Steg besøker barnehagen, pøser regnet ned. Det affiserer overhodet ikke barna. De skal på tur med Karl August og flere av de ansatte. Noen av de største barna bruker morgenen til å skjære opp grønnsaker. De går til Årestua, der de koker og spiser grønnsaksuppen.
Underveis på turen får barna øye på mye rart, både elgbæsj, spindelvev og andre mysterier, som må utforskes. De flokker seg rundt Karl August, som fisker forstørrelsesglasset opp av lommen, slik at de minste småkryp kan studeres. Barna finner også sjokoladepapir og plast. Karl August benytter anledningen til å snakke litt om miljø og kildesortering. Her er det ingen som maser om klokka, turen tar akkurat så lang tid som den tar.
Egen grillhytte
Barnehagen har også en grillhytte, hvor de arrangerer leiruker. Hyttene ligger i gåavstand fra barnehagen, også for små bein, og begge har ildsteder.
– Siden vi er ute i all slags vær, er det viktig at barna har hensiktsmessige klær og fottøy. Og foreldrene leverer like gjerne på en av hyttene som i selve barnehagen, når vi har lagt opp til det. Vi får tilbakemeldinger om at barna er glade i friluftsliv utenom barnehagetiden også, forteller Line.
Lærer mer enn å sitte stille
– Jeg tror skolelærere har mye å lære av barnehagelærere, sier pensjonisten Karl August.
– Ved å utnytte barnas iboende vitebegjærlighet, la dem stille spørsmål om det de ser, lukter, hører og sanser, lærer barna mye mer enn de noen gang kan gjøre ved å sitte stille ved en pult. Vi mennesker er skapt til bevegelse, mener pensjonisten.
Line forteller at det aldri har oppstått konflikter mellom barnehagelærerne og skolelæreren. Karl August blander seg ikke inn i driften av barnehagen, han kommer tvert imot inn som et friskt pust, med en sekk full av visdom, som han øser raust av.
– Og jeg fortsetter gjerne som turkamerat så lenge helsa holder, sier den spreke pensjonisten.