– Smakspreferanser handler om fire ting: tilvenning og
eksponering, sosial læring, energiberikelse og smaksbroer, forteller
førstelektor Kari Ryslett ved Høgskulen i Volda.
Annonse
Hun står bak studien «Korleis blir det arbeidd
med utvikling av smakspreferanser i barnehagen?».
Ifølge studien er barnehagelærerne er flinke til å bruke de to første
teoriene, tilvenning og eksponering og sosial læring, som er
gjort i seks barnehager. De eksponerer barna for ulik type mat og lar barna
smake mange ganger. De jobber også aktivt med å sette kresne og ikke kresne
barn sammen.
– Barn hermer etter hverandre. Er det en venn som liker en
type mat, vil et annet barn ofte ta etter, forteller Ryslett. Men de ansatte
spiste ikke samme mat som barna, og de jobbet heller ikke med energiberikelse
eller smaksbroer.
– De voksne i barnehagen må spise samme mat som barna for å
være rollemodeller, sier Ryslett.
Energiberikelse er for eksempel å ha smør på brokkoli hvis
barnet like smør fra før.
– Fett på mat er koblet til velvære og gir energi, forklarer
Ryslett.
Smaksbroer betyr å tilsette en kjent smak til en ukjent matvare, for å
gjøre det lettere for barna å tørre å smake. Det kan være å ta et nytt pålegg
på en type brød barnet liker.
– De fleste barnehageansatte har ikke kunnskap om dette,
sier Ryslett.
I undersøkelsen sa derimot barnehagelærerne at de lot barna få
prøve ulike smaker sammen, som fårepølse med leverpostei, eller banan med
majones.
– De ansatte balanserte det i forhold til sløsing, så to
pålegg om gangen var greit. De ansatte måtte legge egne smakspreferanser til
side, forteller Ryslett.
Hun forteller at barnehageansatte har behov for økt
kompetanse i det matfaglige arbeidet i barnehagen, ifølge studien.
Ryslett forteller at barn fra 1,5 til 2 års alder utvikler matneofobi, som er en
medfødt og naturlig skepsis mot ny mat, slik at de ikke skal spise noe giftig.
– Lærer du deg å spise ulike smaker før du er 2 år, blir du
mindre skeptisk, sier hun.
Ryslett mener barnehagen kan hjelpe og støtte
foreldre i utviklingen av barnas smaskpreferanser, slik at de spiser mer
variert mat.
– Får du etablert gode kostholdsvaner tidlig, tar du dem med
deg seinere i livet. Da er det større sjanser for at barna spiser grønnsaker,
fisk og grovt brød, og ikke bare søt og myk mat.
Hun sier mange barn får erfaring med flere ulike smaker, som
hvitløk, parmesan, bær og frukt hjemmefra, mens andre ikke får det.
1. Tilvenn og eksponer barna for ny mat. La barnet smake
samme mat flere ganger, ofte må det smake 15 ganger før det liker maten. Ikke
gi opp når du møter motstand.
2. Måltidet gir sosial læring. Sett kresne og ikke kresne
barn sammen. Er det en venn som liker en type mat, vil et annet barn ofte ta
etter det barnet. Spis sammen med barna, for de voksne er viktige
rollemodeller.
3. Sørg for energiberikelse, som for eksempel er å ha smør
på brokkoli hvis barnet liker smør fra før. Fett på mat er koblet til velvære
og gir energi.
4. Lag smaksbroer, som betyr å tilsette en kjent smak til en
ukjent matvare.
5. Ha et mattilbud som inviterer til smak. Varm mat gir
barnet flere ulike smaker og lukter enn brødmåltid. Det er lettere for de små
barna å spise varme grønnsaker, fordi de er mykere enn kalde.
6. Vær en god rollemodell. Spis samme mat som barna.
7. Sett av minimum 30 minutter til måltidet. Det er en stor
og viktig arena for pedagogisk arbeid.
8. Ha bra utvalg av smaker og konsistenser. Du trenger ikke
mose all mat til små barn. La dem forsøke å tygge epler, gulrøtter og
knekkebrød. La barna smake mat som er sur, salt, bitter og søt.
Kilde:
førstelektor Kari Ryslett ved Høgskulen i Volda
Foreldre avgjør
Studien «Matmot i barnehagen» fra Universitetet i Agder viser at jo høyere grad foreldrene har av matneofobi, desto sjeldnere
spiser barna grønnsaker.
– For disse barna er tilgang til grønn-
saker i barnehagen utrolig viktig, sier førsteamanuensis Sissel H. Helland, som står bak studien.
Hun sier barn med
matneofobi sjeldnere spiser fisk, grønnsaker, frukt og bær. Matneofobi er
motvilje mot å spise ukjent mat. Det er på topp når barna er mellom 2 og 6 år.
Barnehagene i studien introduserte barn for grønnsaker i samlingsstunden tre
ganger i uka. De lagde også varme lunsjretter, og foreldre og ansatte ble
oppfordret til å skape en positiv atmosfære rundt måltidet. Likevel hadde ikke
tiltakene effekt på barnas fobi mot ukjent mat, slik forskeren forventet.
– En forklaring kan være at tiltaket kanskje ikke varte
lenge nok. Det kan ta tid å justere sin praksis, sier Helland.
Det som
overrasket henne mest, var hvor ulik matkultur barnehagene i studien hadde.
– Noen var pliktoppfyllende, mens andre hadde lite
systematisk pedagogisk arbeid rundt mat, og det virket som det var lite
samarbeid med foreldrene, bortsett fra å fortelle hva barna har spist, sier
Helland.
Hun har sammen med professor Nina Øverby lansert begrepet matmot i
Norge, som betyr å ha mot til å smake på ny mat.
– Matmot handler ikke bare om matinntak, men barnas spiseutvikling,
trivsel og deltakelse ved bordet og praksisen rundt måltidet i barnehagen, sier
Helland.
Annonse
Viktig for folkehelsen
Tormod Bjørkkjær er førsteamanuensis i ernæring ved Universitetet i Agder og er forsker ved forskningssenteret Mat og ernæring i et livsløpsperspektiv.
Han sier måltidet i barnehagen er en viktig
arena for å bygge god folkehelse.
– Blir barn vant til å smake frukt, grønnsaker, fisk og
grove kornprodukter og får utvidet smaksrepertoaret fra tidlig alder, kan det
bidra til et mer variert og sunt kosthold senere i livet, sier Bjørkkjær.
– Ofte er det vi voksne som begrenser hva barn liker.
Familiene har ofte 10–20 retter de velger mellom, som pizza og pasta – og
restaurantene har barnemenyer med pølser og pommes frites. Det går an å være
mer kreativ, sier han.
Råd for god måltidspedagogikk
1. Spis sammen med barnegruppen og bidra til et avslappet og
hyggelig måltid.
Barn aksepterer lettere mat når den tilbys i positive sammenhenger.
2. Vær oppmerksom på at du er en rollemodell ved bordet. Husk at barn kopierer andre, både deg og sine jevnaldrende.
3. Voksne bestemmer hva slags mat som skal serveres.
Det at alle spiser samme mat, virker positivt på å like mat. Ikke tilby barna
annen mat til lunsj enn det som står på menyen.
4. Server rettene med en positiv innstilling, om og om
igjen.
Ikke gi opp når du møter motstand. Barn liker best det de kjenner igjen, noen
må ha tilvenningstid til ny mat.
5. Respekter barns rett til å ha sin egen smak, ingenting er
rett eller feil.
6. La barna forsyne seg selv med veiledning, hjelp og
støtte.
Noen barn liker ikke at maten blandes på tallerkenen. Da kan de selv velge vekk
smak eller konsistens de ikke har lært seg å like ennå.
7. La barna spise mest mulig selv.
8. Barnet bestemmer selv om det vil spise, det er lov å være
kresen.
Du kan for eksempel si: «Dette er en kålrabi, prøv å smake, den smaker litt som
gulrot.» Hvis barnet ikke vil smake, kan du foreslå at barnet kikker, lukter
eller tar på matvaren.
9. Respekter barnets signaler på om det er mett, tørst eller
sulten.
10. Bruk aldri mat eller drikke som belønning, straff eller
trøst.
Unngå «Hvis du spiser opp skorpen, kan du …», «Hvis du ikke spiser opp, får du
ikke frukt» eller «Slo du deg? Kom skal du få litt saft».
Kilde: boka «Barn, matmot og måltider» av Sissel H. Helland
og Nina C. Øverby