Flere eksemplarer av jagerflyet F-16 er til overhaling i vedlikeholdshangaren i Bodø flystasjon.Foto: Håvard Bjelland
Ingen bedrifter i landet tar imot flere lærlinger enn Forsvaret
Forsvaret er med sine rundt 660 lærlinger landets største lærebedrift. De tilbyr opplæring i rundt 30 lærefag, også i mer typisk sivile fag som kokk- og kontorfag.
KariKløvstadTEKST
PublisertSist oppdatert
Annonse
Fagplanene og fagprøvene er de samme som for alle andre, men samtidig må lærlingene fullføre førstegangstjenesten som en del av læretida.
Annonse
– De militære lærlingene fullfører rekruttskolen før de blir overført til sin avdeling, sier major Jan Inge Hansen. Han er sjef for Opplæringskontoret for Forsvaret og administrerer virksomheten fra Harstad. Mye av tiden går med til å være rundt i landet for å treffe lærlingene og de ti lærlingkoordinatorene.
Det er stor interesse for å bli lærling i Forsvaret. Men Forsvaret mangler likevel ungdom i fag som er viktige for dem.
Fakta om lærlinger i Forsvaret
Forsvaret er landets største lærebedrift med 660 lærlinger. Tallet er fra september 2022
Forsvaret er godkjent i 30 fag, og har for tiden lærlinger i nesten alle
Det er lærlinger over hele landet og spredd over de fleste militære avdelinger, som operative avdelinger, skoler og staber og i nesten alle Forsvarets leirer
Forsvaret er godkjent i alle landets fylker som opplæringskontor
Lærlingene i Forsvaret kombinerer førstegangstjenesten med ett år av læretida, og de starter med 6–8 uker rekruttskole. Hele løpet fullføres på to år, og da går lærlingene opp til ordinær fagprøve
Det er ti lærlingkoordinatorer fordelt over hele landet. Dette for å være tett på lærlingene og avdelingene som har lærlinger
Fag som dataelektronikk, logistikk og sikkerhetsfag er populære på landsbasis, mens det er for få som ser for seg en framtid som kokk eller på kontor. Dette gjelder både i Forsvaret og det sivile.
Mange synes det er en fordel å kunne kombinere førstegangstjenesten med å ta et fagbrev, og det er ingen ulempe at det hele er unnagjort på to år.
– Dette er norsk ungdom som er motiverte, sier Jan Inge Hansen, stolt.
For å bli lærling må du bestå de fysiske kravene som stilles for å kunne gjennomføre førstegangstjenesten og oppfylle helsekravene.
Har lagt om
Tidligere hadde Forsvaret egne fagskoler, og de unge tok hele utdanningen der. Nå har det skjedd en endring.
Det er en god sammenheng mellom lærlingordningen og den nye personell- og utdanningsordningen i Forsvaret. Nå skilles det mellom dem som blir offiserer, og dem som velger en annen vei og blir spesialister innen ulike yrkesfag, forklarer sjefen for opplæringskontoret.
Han mener det er viktig å arbeide målrettet og skaffe seg god oversikt over Forsvarets kompetansebehov. Lærlingene som kommer fra Forsvaret, er også attraktive på det sivile arbeidsmarkedet, og Jan Inge Hansen er opptatt av at det trengs folk med yrkesfag på mange områder.
Selv om Forsvaret kan tilby 30 fag, er det noen som mangler. De har verken helsefag eller ambulansearbeider, men dette kan komme.
Annonse
Flere og flere
Forsvaret er landets største lærebedrift, og vokser stadig. I 2016 hadde de 500 lærlinger, nå er det 630, og klarer de å fylle alle rekrutteringsplassene, er de oppe i 680.
– Fortsetter den samme utviklingen, har vi 800 lærlinger om to år, oppsummerer sjefen for opplæringskontoret.
De unge blir oppfordret til å svare ærlig på egenerklæringen på sesjon. Ikke ta i, og ikke trekke fra.
– Her ser vi forskjell på gutter og jenter. Guttene kan legge på litt, og jentene er mer beskjedne, men når de møter opp på sesjon, får vi et godt bilde av den enkelte.
Jan Inge Hansen er ikke alltid like begeistret for den generelle markedsføringen til Forsvaret. Den viser ofte filmsnutter og plakater av jagerpiloter og de tøffeste i Telemarksbataljonen.
– Vi må få fram at det er en stor bredde, og blir du for eksempel kontorlærling, så er dette noe av det mest anvendelige, både sivilt og i Forsvaret, sier opplæringssjefen.