Slik blir du lærling i Forsvaret
For å bli lærling i det sivile må du henvende seg til en arbeidsgiver og spørre om plass. I Forsvaret må du gjennom sesjon, og du forplikter deg til å gjennomføre førstegangstjenesten samtidig.
Hvert år er nærmere 2500 unge innom Rekrutterings- og sesjonssenteret for Midt-Norge. Det er en del av Værnes garnison, og her avgjøres det også hvem fra denne regionen som skal bli lærlinger i Forsvaret. Er du for eksempel anleggsmaskinfører, er veien kort til ingeniørbataljonen, mens kokkene loses i retning Sjøforsvaret. På sesjon ser de etter den kompetansen Forsvaret har bruk for, og for mange unge er dette en gyllen mulighet. Men det hører med at du må bestå den firedelte testen under sesjonen, og du blir også vurdert faglig. Så det er denne dagen det gjelder.
Færre under koronaen
Terje Bårsaune har ti års erfaring som sesjonsplanlegger, og denne dagen venter han sju unge. Det er blitt færre om gangen på grunn av koronapandemien.
– For ti år siden så vi at yrkesfagelevene var mer overvektige og dårligere trent enn dem på studiespesialisering. Nå er ikke skillet så stort, sier Bårsaune.
Lærlingene må gjennomføre rekruttskole og delta på skyting, vinter-øvelse og annet som er obligatorisk, men de har mindre militærtjeneste enn ordinære soldater.
Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge må fylle ut en egenerklæring først, deretter plukker Forsvaret ut hvem av disse som kalles inn til sesjon. I andre runde er det fysisk oppmøte. Av cirka 22 000 som var inne til sesjon i Norge det siste året, ble rundt 9.500 utkalt til tjeneste, så det skjer en stor avskalling.
Verneplikt
På sesjonsdagen starter Terje Bårsaune med en kort gjennomgang av hvordan Forsvaret er bygget opp, og det kan jo være greit å vite at for eksempel alle som kommer til Luftforsvaret, er på bakken. Sesjonsplanleggeren understreker at det er verneplikt her i landet. Du kan derfor ikke velge om du skal ut i førstegangstjeneste eller ikke.
Sesjonsdagen er delt inn i fire og består av teoretisk prøve, fysisk test, helsesjekk og en samtale med hver enkelt, og alle oppfordres til å være så ærlige som mulig.
I skranken til sesjonssenteret sitter tre jenter på rekke og rad. To av dem er lærlinger i grønt, mens den tredje, i midten, tester antrekket.
Tenner på Forsvaret
Nora Kløften (17) går vg2 salg, service og samferdsel på Ole Vig videregående skole i Stjørdal, og nå har hun yrkesfaglig fordypning (YFF) i to uker.
– Jeg synes Forsvaret er interessant. Mye skjer på en så stor arbeidsplass, og det er gode muligheter for å bli lærling der, sier 17-åringen. Hun hørte om muligheten for utplassering via en i klassen sin.
Thea Fiksen (19) fra Verdal er den med lengst erfaring. Hun er andreårs kontorlærling og syntes tiden i Forsvaret var litt skummel i begynnelsen.
– Det var mye som var nytt, og jeg måtte gå vakt med våpen. I løpet av tiden her har jeg lært mye om meg selv, og jeg har tatt mer ansvar etter hvert. Vi har mulighet til å ta påbygg til studiekompetanse i løpet av læretiden, men det er uansett lurt å ha fagbrevet i bunnen, sier Thea Fiksen, før hun tar med seg Nora så hun skal få prøve tredemølla. Da får hun en forsmak på hva som er i vente på den fysiske testen.
Vil fortsette
Christine Enger (17) kommer fra Trondheim og er førsteårslærling i kontorfaget. Hun har tidligere vært på utplassering på sesjonssenteret og har lyst til å fortsette i Forsvaret når læretiden er over. Ved å gjennomføre førstegangstjenesten, ta fagbrevet og skaffe seg studiekompetanse samtidig, sparer hun to år i forhold til om hun skulle tatt utdanningen i det sivile.
– Under førstegangstjenesten må dere prestere på lik linje med guttene. Hvordan oppleves dette?
– Det krever mye viljestyrke. Vi skal gå 30 kilometer med 30 kilo på ryggen, og du kjenner vekten på skuldrene. I tillegg får du lite søvn og lite mat, og vi vil ikke være dårligere enn guttene. Da må du skjerpe deg mentalt, for sutring er smittsomt, fastslår Thea og Christine, som også har kjent på den gode mestringsfølelsen i etterkant.