Da Hussein El Haddaoui (41) var liten, ville han bli proffbokser. Kampviljen har han tatt med seg videre i livet. Nå driver han Norsk Rørservice, og han er også stemt fram som Norges hyggeligste håndverker.
KariKløvstad
Publisert
Annonse
Det brede smilet er rammet inn av mørkt skjegg, og det glitrer i det brune blikket. Men her er også noe mer. Stå-på-vilje og temperament ligger ikke langt under overflaten til mannen som omtaler seg selv som en fighter, også utenfor bokseringen.
Annonse
Denne artikkelen om Hussein El Haddaoui kan ha mange innfallsvinkler. Det kan være en innvandrerhistorie eller en fortelling om å bygge seg opp som håndverker, med egen vri. Muligheten er også der for å spisse det hele med heder og ære og en tur inn på badet til Therese Johaug. Alt dette tenkte Hussein lite på da han som 13-åring gikk rundt i Oslos mørke nattegater alene, og moren var bekymret for den unge sønnen. For å rote det til ytterligere er rørleggermesteren i dag lederen til mannen som en gang ga han lærlingkontrakt. Men slutt med tanker og rør, og over til fakta.
Yrke-profilen
HVEM: Hussein El Haddaoui
ALDER: 41 år
STILLING: daglig leder i eget rørleggerfirma
UTDANNING: fagbrev og mesterbrev som rørlegger
HOBBY: være med familien på aktiviteter og jobbe hjemme med hus og hage
YNDLINGSFILM: ser helst på serier og liker «Vikings»
LESER: har fått mange signerte bøker, som jeg ikke har lest ennå
BRENNER FOR: at vi må nå ut med hvor viktige yrkesfagene er og få inn flere lærlinger
Har alltid jobbet
Familien til Hussein har røtter i Marokko. Faren kom til Norge i 1969 som arbeidsinnvandrer, og har hele yrkeslivet jobbet i restaurantbransjen, blant annet på klassikeren Regnbuen. Hussein vokste opp på Bislett, noen hundre meter fra der Norsk Rørservice har lokaler i dag.
– Jeg begynte å jobbe så tidlig jeg kunne. Som 13-åring gikk jeg med avisen ved siden av boksetreningen. Mamma var bekymret. Spesielt for søndagsruten, for da var jeg ute i gatene alene klokken fire om morgenen, da folk var på vei hjem fra fest, sier Hussein.
Det gikk bra, og en styreleder i et borettslag på Majorstua la merke til den blide og ivrige unggutten.
– Han spurte om jeg kunne ordne opp litt inne i gården, stusse hekken og klippe gresset, så jeg ble en liten gartner da jeg var 14. Senere satt jeg i kassa på Rimi i flere år mens jeg gikk på skolen.
Brå sving på yrkesveien
Da Hussein skulle over på videregående, var han klar på at det måtte bli yrkesfag. Han søkte på helse- og oppvekstfag for å utdanne seg til apotektekniker. Det var et uvant miljø med bare to gutter i klassen, og samtidig så han at tvillingbroren likte seg veldig godt på tekniske byggfag.
– De hadde mye kulere oppgaver, og jeg hadde alltid likt å være med pappa, som var en handy mann, og ta tingene ut av hendene hans, sier Hussein.
Året etter byttet han linje, fulgte etter broren og satte kursen mot å bli rørlegger.
Ble lærling over natten
Den første du støter på når du kommer inn til Norsk Rørservice i dag, er Tommy Bergwall. Han er en av de ansatte og sitter bak to store skjermer for å holde styr på tall og avtaler. Det er lenge siden han ble kjent med Hussein.
– Etter skolen trengte jeg læreplass. Jeg hadde hørt om Tommy og gikk til kontoret hans og sa at jeg har lyst til å begynne hos deg. Svaret kom med en gang: «Ja, da kan du begynne i morgen». Så da gjorde jeg det, oppsummerer Hussein.
Det hører nok med til historien at unggutten hadde et godt rykte som hadde gått foran ham.
Fagbrevet kom på plass, men etter hvert ble det turbulente tider i bransjen, og begge de to karene gikk over i et annet firma.
Har bygget seg opp
Hussein El Haddaoui startet for seg selv i 2009, med ei verktøykasse og en gammel varebil. Men navnet vitnet om ambisjoner. Det var Norsk Rørservice fra første dag, og siden har det bare gått oppover. Nå er de 16 ansatte, utvider snart til 25, og gamlesjefen er en av dem på laget.
– Ringen er sluttet, lyder det bak skjermene med tall.
– Det er klart jeg har møtt motgang og vært sliten etter lange dager, men jeg gir ikke opp. Fordelen min er at jeg er blitt flink med tall og regnskap, og det er en av grunnene til at vi er der vi er i dag, sier Hussein, som beskriver bedriften sin som en stor familie. På veggen henger rader med innrammede utmerkelser. En av de gjeveste er beviset på at han har tatt mesterbrev.
Må nå de unge
Rørleggeren brenner for yrkesfag.
– Det gir så mange muligheter. I vår bransje kan du være ute hos folk, ha jobb på kontor eller være med og prosjektere.
– Hva er rådet ditt til tiendeklassinger som skal søke utdanning?
– Velg selv, og ikke gjør som kamerater eller la foreldrene bestemme. Husk at du også skal trives på jobben når den tid kommer.
Firmaet tar imot praksiselever fra Kuben videregående to dager i uka, og de har også søkt om å bli lærlingbedrift.
Hussein synes markedsføringen rundt håndverksfag er elendig. Dette mener han at både offentlige etater og bransjen selv må gjøre noe med. Og målet må være å nå de unge der de er. Eldstesønnen Adam (14) har derfor fått som betalt oppdrag å drifte instagramkontoen til bedriften og legge inn både bilder og videoinnslag.
– Han har sagt han vil inn i firmaet, og må jobbe for pengene.
Den glamorøse delen
Hussein har god kjennskap til alle deler av rørleggerbransjen, men han har en forkjærlighet for bad. Det gjelder alt fra interiør og farger til smarte dusj- og toalettløsninger. Og på Instagram kan du bli med han hjem til Therese Johaug, Odd-Bjørn Hjelmeset og andre kjentfolk.
Bedriftslederen har aldri gjemt seg bort og møter kundene med serviceinnstilling og godt humør. Dette er nok også grunnen til at han ble kåret til Norges hyggeligste håndverker i 2021, med 115 nominasjoner og over 21 000 stemmer i den uformelle konkurransen.
Annonse
Hjemmepappa
Familien har flyttet ut fra Oslo og til Lørenfallet. Der er det godt å komme hjem for å pusle med hus og hage og gi barna en god oppvekst utenfor bygatene.
Og denne våren skjedde noe helt nytt. Hussein tok for første gang ut pappapermisjon.
– Babyen er en ordentlig kosebamse, og jeg gleder meg veldig, så det blir stas.