![Himanshu Gulati (Frp), Grete Wold (SV), Hege Bae Nyholt (Rødt), Grunde Almeland (V), Kari-Anne Jønnes (H), Elise Waagen (Ap) og Kjell Ingolf Ropstad (Krf).](https://image.utdanningsnytt.no/405780.webp?imageId=405780&width=960&height=548&format=jpg)
Kan bli vanskeligere å kaste barn ut av private barnehager
En samlet utdannings- og forskningskomité ber regjeringen gjennomgå regelverket for oppsigelse av barnehageplasser.
Bakgrunnen for innstillingen er artikler hos NRK og Gjengangeren fra i fjor høst. De skrev om en toåring i Åsgårdstrand som mistet barnehageplassen sin.
Barnehagen sa opp plassen etter at barnets far, på vegne av en foreldregruppe, stilte spørsmål ved barnehagens økonomiske disposisjoner. Barnehagen viste til mistillit og samarbeidsproblemer som begrunnelse for å frata barnet plassen.
Flere foreldre har fortalt om lignende opplevelser, sa Elise Waagen, utdanningspolitisk talsperson i Ap til NRK.
Kommunen kunne ikke gripe inn, fordi avtalen mellom foreldre og private barnehager regnes som en privatrettslig kontrakt. Den eneste muligheten var å gå til søksmål. Dermed blir det i praksis lettere å si opp plassene til barn i private barnehager, enn i kommunale.
«Sjokkerende dårlig rettsvern»
Rødts Hege Bae Nyholt, som leder utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, sa til NRK at saken viser at barn i private barnehager har «sjokkerende dårlig rettsvern».
I desember fremmet Rødt et representantforslag i Stortinget, som skulle sikre at private barnehager ikke kan si opp barns plass uten god grunn. Nå ber en enstemmig utdannings- og forskningskomité regjeringen om å gjennomgå regelverket.
Innstillingen er formulert slik:
«Stortinget ber regjeringen gjøre en samlet vurdering av om barnets beste er godt nok ivaretatt i regelverket ved oppsigelse av barnehageplass, og ber regjeringen komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»