Tysvær kommune har gått gjennom rutinene sine og opprettet et eget team som skal kontaktes av innbyggere som har mistanke om at barn utsettes for seksuelle overgrep. Foto: Tommy Ellingsen
Tysvær oppretter krisetelefon etter oppslag om overgrepssak
Etter Utdannings reportasje om læreren som misbrukte gutter i flere tiår, har Tysvær kommune opprettet en krisetelefon.
«Kommuneledelsen forstår at omtalen av saken vekker vonde minner og følelser hos noen av innbyggerne våre,» står det på kommunens hjemmeside. Berørte kan ringe psykisk helsetjeneste eller direkte til ordføreren.
– Da jeg leste saken, skjønte jeg at dette ville vekke mange vonde minner, sier ordfører Sigmund Lier til Utdanning.
Han har selv fått flere telefoner fra folk som er berørt av saken.
– Vi har bedt folk om å kontakte oss dersom de har nye opplysninger i saken, eller bare trenger å prate med noen, sier Lier.
Etter at læreren ble dømt for overgrep i 2010 har kommunen gitt erstatning til 20 overgrepsoffer.
– På et fellesmøte for rektorer og barnehageledere i Tysvær gikk ledelsen i kommunen gjennom overgrepssaken og informerte om handlingsrutinene ved overgrep, sier Lier.
– Må gripe inn
– Vi har forsøkt å spille med åpne kort og være tilgengelige. Vi må sørge for at dette ikke skjer igjen, sier Lier.
Læreren misbrukte elever i 35 år, de fleste av dem som ansatt i skolen i Tysvær. Flere offentlig ansatte ble varslet om overgrepene underveis, men læreren ble ikke stanset. Ingen ansatte i kommunen er dømt i saken, men på et tidspunkt ble en rektor og ansatt ved skolekontoret anmeldt for ikke å ha gått videre med informasjonen om overgrep. Siktelsen ble frafalt og de to ble ikke dømt.
– Vi må sikre at våre ansatte bryr seg og griper inn, sier Lier.
Tysvær kommune har gått gjennom rutinene sine og opprettet et eget team som skal kontaktes av innbyggere som har mistanke om at barn utsettes for seksuelle overgrep. I tillegg har kommunen laget et skriv med handlingsrutiner for offentlig ansatte som mistenker overgrep.
– For Tysvær kommune er dette noe som vil henge ved oss veldig lenge, sier ordfører Sigmund Lier.
Dersom noen ønsker å snakke med noen i kommunen om saken kan de ta kontakt med psykisk helsetjeneste, tel. 5275 7000 eller tel. 9321 6676. Alle henvendelser vil bli behandlet fortrolig.
FAKTA: Overgrepslærerne
Utdanning har gått gjennom omtalte overgrepssaker siden 2010 og undersøkt alle saker hvor gjerningsmannen har vært eller er ansatt i skole eller barnehage.
Alle sakene finner du her
Overgriperne
Materialet omfatter 74 ansatte i skoler og barnehager. Sakene involverer alle typer ansatte: rektorer, lærere, barnehagelærere, spesialpedagoger, assistenter og ansatte i skolefritidsordningen.
- 61 er dømt i tingretten eller lagmannsretten. Av disse er 19 dømt i lagmannsretten. 5 av sakene er anket og ikke rettskraftige ennå.
- 10 er siktet og etterforskning pågår.
- 3 er tiltalt, og sakene skal behandles i rettsapparatet.
I 50 av sakene er det begått overgrep mot egne elever eller mot barn i barnehagen hvor gjernningsmannen jobbet.
I de resterende sakene er det enten overgrepsmateriale med ukjente offer, eller barn overgriperen har møtt på nett, på fritidsaktiviteter eller privat.
Ofrene
Minst 250 barn er ofre i sakene. 136 av disse er det ikke oppgitt kjønn på, 98 er jenter og 21 er gutter.
Ofrene er fra 3 til 18 år gamle.
I flertallet av sakene er overgrepene utført mot egne elever eller barn overgriperne har hatt ansvar for i barnehagen. Enkelte har forgrepet seg på egne barn, på ukjente barn over internett eller er dømt for å laste ned overgrepsmateriale. Sju av de overgrepsmistenkte eller dømte jobbet i videregående skole.
Slik har vi jobbet
Redaksjonen har gjennom flere måneder gått gjennom flere hundre presseklipp i tillegg til omtaler av overgrepssaker i private fora på nett. Det er i tillegg hentet inn informasjon fra politi, advokater og skoler.
Det har gitt nok informasjon til at Utdanning har kunnet søke og få utlevert tingrettsdommer i de aller fleste sakene. I tillegg er det søkt gjennom rettsdata fra lagmannsrettsavgjørelser. Dette er deretter systematisert for å få en fullstendig oversikt.
I de få tilfellene hvor det ikke har vært mulig å få utlevert dommen, er informasjonen hentet fra presseklipp og samtaler med politi, advokater og skoler.