Ordfører i Tysvær, Sigmund Lier (midten), t.v: kommunens helse- og forebyggingssjef, Jorid Vea Isdahl og krisepsykolog Jakob I. Kristoffersen (t.h) .

Tysvær-ordfører ber ofrene for lærer-overgrepene om unnskyldning

Ordføreren i Tysvær kommune ber ofrene for lærerovergrepene om unnskyldning. En lærer misbrukte minst 20 gutter i løpet av de 30 årene han jobbet i skolen i Tysvær.

Publisert Sist oppdatert

Tysvær kommune har strenge rutiner for hvordan ansatte skal reagere når de får varsel eller mistanke om at et barn utsettes for overgrep.

– Dette gjør vi for å hindre at historien gjentar seg, sier ordfører i Tysvær, Sigmund Lier (Ap). Lier viser til overgrepssaken som Utdanning skrev om i desember. En lærer i Tysvær forgrep seg på elever fra tidlig på 1970-tallet til han flyttet til Finnmark i 1999. I Finnmark begikk han også seksuelle overgrep mot en gutt.

Læreren ble dømt for overgrepet i Finnmark i 2010. Overgrepene i Tysvær var foreldet, men etter dommen ga kommunen erstatning til 20 tidligere elever som var ofre for læreren. Ordføreren frykter at det er flere ofre i Tysvær, og ber dem om å ta kontakt.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

– Erstatningsordningen gjelder fortsatt. Vi har grunn til å tro at det er flere ofre som ennå ikke har tatt kontakt. Dersom de ønsker det, kan de kontakte kommunen, så skal vi gjøre det vi kan for å hjelpe, sier Lier.

Ordføreren er blitt kontaktet av flere etter at Utdanning omtalte saken i desember.

– Dette er en sak som preger Tysvær og kommer til å prege oss i generasjoner framover, sier Lier.

Kommunen går gjennom overgrepssaken i disse dager, og ser om det er mer de kan gjøre for ofrene. I tillegg ønsker kommunen å finne ut hva som skjedde den gangen, blant annet for å hindre at det skjer igjen.

– Seksuelle overgrep er et samfunnsproblem som vi ikke skal tie i hjel, vi skal prate det i hjel, sier Lier.

I arbeidet får kommunen hjelp av krisepsykolog Jakob I. Kristoffersen og advokat Roe Lauvås.

FAKTA: Overgrepslærerne

Utdanning har gått gjennom omtalte overgrepssaker siden 2010 og undersøkt alle saker hvor gjerningsmannen har vært eller er ansatt i skole eller barnehage.

Alle sakene finner du her

Overgriperne

Materialet omfatter 74 ansatte i skoler og barnehager. Sakene involverer alle typer ansatte: rektorer, lærere, barnehagelærere, spesialpedagoger, assistenter og ansatte i skolefritidsordningen.

  • 61 er dømt i tingretten eller lagmannsretten. Av disse er 19 dømt i lagmannsretten. 5 av sakene er anket og ikke rettskraftige ennå.
  • 10 er siktet og etterforskning pågår.
  • 3 er tiltalt, og sakene skal behandles i rettsapparatet.

 

I 50 av sakene er det begått overgrep mot egne elever eller mot barn i barnehagen hvor gjernningsmannen jobbet.  

I de resterende sakene er det enten overgrepsmateriale med ukjente offer, eller barn overgriperen har møtt på nett, på fritidsaktiviteter eller privat.

 

Ofrene

Minst 250 barn er ofre i sakene. 136 av disse er det ikke oppgitt kjønn på, 98 er jenter og 21 er gutter.

Ofrene er fra 3 til 18 år gamle.

I flertallet av sakene er overgrepene utført mot egne elever eller barn overgriperne har hatt ansvar for i barnehagen. Enkelte har forgrepet seg på egne barn, på ukjente barn over internett eller er dømt for å laste ned overgrepsmateriale. Sju av de overgrepsmistenkte eller dømte jobbet i videregående skole.

 

Slik har vi  jobbet

Redaksjonen har gjennom flere måneder gått gjennom flere hundre presseklipp i tillegg til omtaler av overgrepssaker i private fora på nett. Det er i tillegg hentet inn informasjon fra politi, advokater og skoler.

Det har gitt nok informasjon til at Utdanning har kunnet søke og få utlevert tingrettsdommer i de aller fleste sakene. I tillegg er det søkt gjennom rettsdata fra lagmannsrettsavgjørelser. Dette er deretter systematisert for å få en fullstendig oversikt.

I de få tilfellene hvor det ikke har vært mulig å få utlevert dommen, er informasjonen hentet fra presseklipp og samtaler med politi, advokater og skoler.

Powered by Labrador CMS