Utdanning er nominert til årets nyhetsdekning for saken om lærer som forgrep seg på elever i 35 år
Det kom inn over 550 bidrag til årets konkurranse. Det å være blant de fem nominerte er derfor en veldig god prestasjon, uttaler arrangøren, Mediebedriftenes Landsforening.
«Nivået i året konkurranse var skyhøyt!» skriver informasjonsansvarlig Trine Ohrberg-Rolfsrud i invitasjonen til årets prisutdeling i Bergen 10. mai.
– Det er veldig gøy, både for redaksjonen og for meg, at saken er blitt plukket ut i denne kategorien, sier Sonja Holterman.
Brukte ett år på saken
Utdanning er nominert for saken «Misbrukte elever i 35 år». Journalist Sonja Holtermann brukte ett år på å kartlegge alle ansatte i skole og barnehage som er siktet, tiltalt eller dømt for overgrep de siste årene. Hun fant ut 73 menn og én kvinne har vært involvert i overgrepssaker siden 2010.
– At så mange forgriper seg på barn i skole og barnehage var overraskende, og viktig å få belyst, sier Holterman.
I løpet av arbeidet kom hun over en sak som utpekte seg. En lærer i Tysvær hadde i løpet av flere tiår forgrepet seg på minst 20 gutter. Rektor, skolesjef, lensmann og flere i kommunen fikk vite om overgrepene, men læreren ble ikke stanset.
Når læreren til slutt ble avslørt i Tysvær, fikk han en god attest fra rektor og kunne dermed skaffe seg ny lærerjobb i Finnmark. Der begikk han nye overgrep.
Stort løft
Holterman intervjuet alle involverte parter, offer, overgriper, tidligere rektor, skolesjef og lensmann. Serien om overgriperne i skole og barnehage, og spesielt saken om læreren i Tysvær, er nominert for årets nyhetsdekning.
– Jeg jobber i en redaksjon med seks skrivende journalister, og det var et stort løft for hele redaksjonen å la meg få lov til å jobbe med denne ene saken i ett år. Så det er stor stas å få anerkjennelse for jobben som er gjort, sier Holterman.
Mediebedriftenes Landsforening er arrangør av prisutdelingen.
Juryen som skal vurdert de ti ulike klassene, består av: Terje Svendsen, Østlandsposten; Susanne Kaluza, Trigger; Martin Huseby Jensen, Journalisten; Kjersti Løken Stavrum, Stiftelsen Tinius og Trine Ohrberg-Rolfsrud, MBL.
FAKTA: Overgrepslærerne
Utdanning har gått gjennom omtalte overgrepssaker siden 2010 og undersøkt alle saker hvor gjerningsmannen har vært eller er ansatt i skole eller barnehage.
Alle sakene finner du her
Overgriperne
Materialet omfatter 74 ansatte i skoler og barnehager. Sakene involverer alle typer ansatte: rektorer, lærere, barnehagelærere, spesialpedagoger, assistenter og ansatte i skolefritidsordningen.
- 61 er dømt i tingretten eller lagmannsretten. Av disse er 19 dømt i lagmannsretten. 5 av sakene er anket og ikke rettskraftige ennå.
- 10 er siktet og etterforskning pågår.
- 3 er tiltalt, og sakene skal behandles i rettsapparatet.
I 50 av sakene er det begått overgrep mot egne elever eller mot barn i barnehagen hvor gjernningsmannen jobbet.
I de resterende sakene er det enten overgrepsmateriale med ukjente offer, eller barn overgriperen har møtt på nett, på fritidsaktiviteter eller privat.
Ofrene
Minst 250 barn er ofre i sakene. 136 av disse er det ikke oppgitt kjønn på, 98 er jenter og 21 er gutter.
Ofrene er fra 3 til 18 år gamle.
I flertallet av sakene er overgrepene utført mot egne elever eller barn overgriperne har hatt ansvar for i barnehagen. Enkelte har forgrepet seg på egne barn, på ukjente barn over internett eller er dømt for å laste ned overgrepsmateriale. Sju av de overgrepsmistenkte eller dømte jobbet i videregående skole.
Slik har vi jobbet
Redaksjonen har gjennom flere måneder gått gjennom flere hundre presseklipp i tillegg til omtaler av overgrepssaker i private fora på nett. Det er i tillegg hentet inn informasjon fra politi, advokater og skoler.
Det har gitt nok informasjon til at Utdanning har kunnet søke og få utlevert tingrettsdommer i de aller fleste sakene. I tillegg er det søkt gjennom rettsdata fra lagmannsrettsavgjørelser. Dette er deretter systematisert for å få en fullstendig oversikt.
I de få tilfellene hvor det ikke har vært mulig å få utlevert dommen, er informasjonen hentet fra presseklipp og samtaler med politi, advokater og skoler.