Høyre ut mot nei til språk-kartlegging: – En tragedie for skolebarn i Oslo

Oslo Høyre reagerer på regjeringens løfte om at det ikke skal være noen plikt til språkkartlegging av barnehagebarna.

Publisert

Støre-regjeringen har viet et eget punkt til saken i Hurdalsplattformen. Der heter det at de ikke vil "innføre plikt til kartlegging av språkferdigheter før skolestart".

Saken har vært omstridt siden Solberg-regjeringen sendte ut forslaget i desember 2020. Der het det at de ville gi barnehagelærere plikt til å vurdere alle barns norskkunnskaper før skolestart. Mange barnehagelærere oppfattet det imidlertid som en omkamp om innføring av språkkartlegging, ikledd ny drakt. Også i Utdanningsforbundet (UDF) var de kritiske.

Les også: Ny regjering vil lene seg på anbefalingene i Storberget-utvalget

Hege Valås, nestleder i UDF, uttalte til Utdanningsnytt at de mente det var sløsing av tid.

– Kartlegging av alle barn vil ta tid og oppmerksomhet bort fra det viktigste språkarbeidet, sa Valås.

Nå slår altså Støre-regjeringen fast at det heller ikke skal innføres. Til Avisa Oslo sier Oslo Høyre at de ser det som "en tragedie for skolebarn i Oslo".

– Når barn begynner på skolen uten å klare å skjønne hva læreren sier, skaper vi tapere fra dag én. Da kommer barn på skolen bare for å sitte å høre på et språk de ikke forstår. Hvordan skal de lære da? spør Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg.

Totalt fikk 18,7 prosent av alle elever i Oslos grunnskole særskilt norskopplæring i 2020.

"Skrivebordsskjemaer

Marit Knutsdatter Strand, utdanningspolitisk talsperson i Senterpartiet, avviser kritikken og mener det er bedre det med bedre bemanning, slik den nye regjeringen legger opp til, enn å "sverge til skrivebordsskjemaer", som hun mener Høyre vil.

– Høyre har et instrumentelt syn på skolen. Det barna faktisk trenger er gode fagfolk og pedagoger som er tatt på og gjør kvalitative vurderinger, sier Knutsdatter Strand til Avisa Oslo.

Powered by Labrador CMS