Rektor Trine Øiseth (til venstre) og byråd Sunniva Holmås Eidsvoll vil kjempe for at tilbudet på Valle Hovin videregående ikke skal forsvinner. Her med elevene Jonathan Ward Ådlandsvik og Jenny Sarw Slåtte. Bak står faglærerne Bjørn-Arild Levernes, Pål Konradsen og Torgeir Hoås.
Stopper et av Oslos mest populære skoletilbud
Skal ungdom som er ekstra gode i idrett bli prioritert, selv om karakterene er litt svakere? Nei, mener Utdanningsdirektoratet som legger ned skoletilbud. Dette skaper sterke reaksjoner.
KariKløvstadTEkst og foto
PublisertSist oppdatert
Annonse
– Det er helt utrolig at vi ikke får videreføre noe som har fungert så bra, sier Trine Øiseth, rektor ved Valle Hovind videregående skole.
Annonse
Skolen har i overkant av 90 elever på studiespesialisering med toppidrett fotball. Halvparten av disse er tatt inn på en kombinasjon av ferdigheter og karakterer.
Bakgrunnen er at Oslo kommune i 2017 søkte og fikk godkjent et forsøk der opptaket ble gjort på denne måten. Det omfattet studiespesialisering med toppidrett på Nydalen, Persbråten og Valle Hovin videregående skoler. Forsøket ble oppfattet som så vellykket at kommunen søkte om videreføring våren 2021. Skolene har hatt et nært samarbeid med lokale klubber og partnerskapsavtaler med lokale idrettslag i nærområdet.
Svaret fra Utdanningsdirektoratet (UDIR) var at det var greit å fortsette ut 2022, men så var det slutt. Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap sendte i oktober er brev der de ba om at søknaden ble behandlet på nytt, men har nå fått beskjed fra UDIR om at avslaget står.
Men siste ord er ikke sagt. Nå har også byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll engasjert seg i saken.
– Forholdene er lagt til rette så alle aktivitetene skjer innen gåavstand, og lærerne våre samarbeider med Vålerenga fotball, så de unge skal kunne utvikle seg best mulig som spillere, sier rektor Trine Øiseth.
Øiseth har ledet skolen siden den var ny i 2017, og studiespesialisering med toppidrett er den kraftigste bærebjelken.
– Svært gode fotballferdigheter teller mye for å komme inn, og så kombineres det med opptak på karakterer. Dette er et gratis tilbud til alle. Flertallet av elevene våre kommer fra Groruddalen og østover, og ikke alle har mulighet til å sende barna sine på private skoler med toppidrett. Tilbudet vårt er med på å utjevne de økonomiske forskjellene i Oslo, mener rektoren.
I forhold til antall plasser, er Valle Hovin vgs. en av de mest oversøkte. Fotballtalentene står i kø, og nå fordeler elevmassen seg på 30 prosent jenter og 70 prosent gutter. Alternativet for de som virkelig vil satse, er de private tilbudene Wang toppidrett og Norsk toppidrettsgymnas (NTG).
– Hvis vårt alternativ ikke kan videreføres, må du gå på privatskole i Oslo for å bli god i idrett. Nå er timeplanen og hverdagen tilpasset toppidrett. Elevene har flere timer og får tid til å slappe av og spise mellom undervisningen og treningsøktene, sier faglærer Pål Konradsen.
– Det er mange som ikke har økonomi til å betale for privatskole, og selv om ikke alle elevene har de beste karakterene fra ungdomsskolen, er de innstilt på å bidra. Lærerne gjør også sitt beste for at de skal få det til. Får vi ikke fortsette med denne ordningen som har fungert godt i fem år, blir det få fra Oslo Øst på fotballandslagene framover, oppsummerer lærerne, som har en aktiv tid som spillere på høyt nivå, sier Hoås.
– Urettferdig, mener byråden
Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) liker ikke at Oslo mister tilbudet ved Valle Hovin.
– Det er urettferdig at Oslo mister dette tilbudet. Elevene her bør også ha mulighet til å komme inn på ferdigheter, slik de gjør både på privatskoler og offentlige skoler andre steder i landet. Min mening er at vi trenger et slikt tilbud i den offentlige skolen, der det er mulig å gå uten å betale. Ellers henviser vi mange av talentene til de private. Det koster mye å delta i idrett, og kommer skolepenger i tillegg, forsterker vi klasseskillene, sier hun.
Eidsvoll har bedt om ny behandling av saken og setter sin lit til ny regjering.
– Skolen la alt til rette for meg
Også elevene roser skoletilbudet.
Osame Sahraoui (20) var elev i det aller første kullet som gikk studiespesialisering med toppidrett på Valle Hovin videregående skole. Nå spiller han fast på Vålerengas A-lag, og er en av de beste, unge spillerne her i landet.
– Jeg kommer fra Hauketo og spilte på løkka og i skolegården til jeg gikk i andreklasse. Da sa jeg til fatter´n at han måtte melde meg inn i en klubb. Jeg ville helst spille med dem som var et år eldre enn meg, men treneren mente jeg var for liten. Det var til han så meg spille, sier Osame og smiler.
Som 14-åring ble han hentet fra Hauketo til Vålerenga.
– Jeg fikk hospitere med dem, og det var der alt startet.
– Før jeg skulle begynne på videregående fikk jeg tilbud fra Wang toppfotball, men det var for dyrt. Det er like greit å si at vi ikke har den beste økonomien i vår familie, så jeg søkte på Vigo og møtte opp på Valle Hovin videregående da det var åpen dag. Valget ble enkelt.
Osame ble raskt flyttet opp til A-stallen i Vålerenga, og gikk glipp av mye skole.
– Hvordan klarte du deg i teorifagene?
– Alt ble lagt til rette for meg, og lærerne fulgte meg opp, så det gikk greit.
– Og hva er målet ditt nå?
– Å bli en av de største i en av verdens beste ligaer. Du må tenke stort, og nå har jeg ingen plan B, sier Osame Sahraoui, som fortsatt bor hjemme hos familien på Hauketo.
Rektor Trine Øiseth har tatt vare på motivasjonsbrevet som Osame sendte da han søkte skolen. Der står det: ”Jeg skal jobbe hver dag for å bli bedre”. Den leveregelen gjelder fortsatt. Han vil verken skuffe faren, eller andre han har rundt seg.
– Godt med korte avstander
Jenny Sara Slåtta (18) kommer fra Bjørndal og har spilt for Vålerenga fotball siden hun var seks år. Hun gikk idrettsungdomsskole på Wang toppidrett, men valgte Valle Hovin vgs. da hun begynte på videregående.
– Det ble så mye reising til å fra skole og treningsfelt, og dette var veldig slitsomt. Denne skolen ligger fint til, og jeg har alt på et sted, sier Jenny.
Drømmen har alltid vært å spille seg inn på A-laget til Vålerenga, så nå håper hun å få nok minutter til å vise seg fram.
– Ingen ulempe at det er gratis
Jonathan Ward Ådlandsvik (18) begynte å spille fotball i KFUM Oslo da han var fire år og er i klubben fortsatt. Storebroren var keeper, og i sjetteklasse hadde Jonathan lyst til å bli det samme.
– Da jeg skulle søke videregående, var Wang et bra alternativ, men tilbudet på Valle Hovin passet best for meg. Det er heller ingen ulempe at det er gratis, sier Jonathan. Nå trener han med A-laget til ”Koffa” og har også sittet på benken i Obos-ligaen, men han er hovedsakelig å finne på juniorlaget.
Når han er ferdig på videregående til våren har han tenkt på ta et friår for å satse og se hvor langt han kan nå. I tillegg skal han jobbe.
Blir han ikke fotballspiller på heltid, er alternativet å søke Norges teknisk- vitenskaplige universitet (NTNU).
– Hvis jeg kommer inn!
Der kan han ikke stille til ferdighetsprøve i fotball og attest fra treneren. Men han har også fått med seg den teoretiske delen av skolegangen.
Utdanningsdirektoratet (UDIR) har bestemt at forsøket ved de tre Oslo-skolene skal avsluttes etter dette skoleåret.
– Hva er årsaken til at forsøket ikke kan fortsette, eller bli en permanent ordning?
– Oslo kommune fikk innvilget et forsøk med varighet på fire år. Hvis skolen skal ta inn elever til studiespesialiserende utdanningsprogram med toppidrett basert på ferdigheter, vil det kreve en endring av regelverket. Regelverket åpner per nå bare for inntak basert på ferdigheter til utdanningsprogram for henholdsvis idrettsfag og musikk, dans og drama. Dette er grunnen til at forsøket ikke kan videreføres som en permanent ordning, sier avdelingsdirektør Cathrine Børnes i UDIR.
– Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap i Oslo har bedt om en ny behandling av saken. Vil dette skje?
– Nå er dette avsluttet, men Oslo kommune kan søke om at nytt forsøk.
– Står det privatskoler fritt til å ta inn toppidrettselever basert på ferdigheter?
– Det er riktig. Private toppidrettsgymnas har adgang til å ta inn elever etter ferdighetsvurdering, i tillegg til karakterer. Friskoler og offentlige skoler er underlagt ulike regelverk, sier avdelingsdirektør Cathrine Børnes.