Kokkelærlingene er hardest rammet av koronanen.
Daniel Nilsson
Nesten annenhver permittert lærling er en kokkeelev
Koronasituasjonen har ført til at 566 lærlinger og lærekandidater er permitterte, viser helt fersk statistikk fra Utdanningsdirektoratet.
Aller hardest rammet er lærlingene innen restaurant- og matfag, her er 370 lærlinger nå permitterte. Dette betyr at 17 prosent av landets restaurant- og matfaglærlinger er sendt helt eller delvis hjem fra læreplassene sine.
Til sammenligning er ikke flere enn 1,2 prosent av samtlige lærlinger i Norge permitterte. Så statistikken viser helt klart at stengte restauranter og hoteller har gitt særlige konsekvenser for lærlingene.
Kokkefaget verst
Spesielt er kokkefaget hardt rammet.
Nesten halvparten av alle permitterte lærlinger er nå en kokkeelev. En stor andel av disse er lærlinger i Oslo, her meldes det om 150 permitterte kokkelærlinger.
Les også denne: Kajsas lange vei mot fagbrevet
Utdanningsdirektoratet har jevnlig hentet inn tall på hvor mange lærlinger og lærekandidater det er som er permittert på grunn av koronapandemien, helt siden begynnelsen av april i fjor.
Over 4300 permitterte
På det aller verste var det 4379 permitterte lærlinger – dette var i slutten av april i fjor. Dette tallet er nå nede i 576. I tillegg kommer at i alt 53 lærlinger og lærekandidater har mistet læreplassen som følge av koronasituasjonen.
De nye tallene viser situasjonen som fylkeskommunene rapporterer inn om tirsdag 7. april i år.
Les også denne: Yrkesfaglærerne under koronaen
Dette er en økning på 45 permitterte sammenlignet med forrige måling som ble gjennomført i midten av mars.
Stengte butikker
Den siste nedstengningen reflekteres i tallene. For eksempel er det meldt om 40 permitteringer innen salgsfaget i Viken, noe som samsvarer med at de fleste butikker i Viken har måttet holde stengt de siste tre ukene.
Nest etter restaurant- og matfag, er det design og håndverk og service og samferdsel som er hardest rammet. Her er henholdsvis 2,8 prosent og 1,4 prosent av lærlingene permitterte.
Resten av utdanningsprogrammene har 0,4 prosent eller færre permitterte.