Flere tilbydere gjør lisensbaserte læringsverktøy gratis mens skolene er stengt. På det meste var det 38 000 anrop per minutt til innloggingen på Gyldendals digitale læremidler fredag.
– For Salaby barnehage-appen måtte vi ta bort påloggingen, det var for mange som ville inn på en gang så vi fant ut at vi bare måtte åpne den opp for alle, sier Hanne-Mari Eide Bennett, forlagssjef for kunder og kommunikasjon i Gyldendal undervisning.
Annonse
Salaby er et tilbud for alle barn, fra barnehage til grunnskole, den er delt opp i ulike tilbud apper for de ulike aldersgruppene.
– På skoleutgaven må elever fortsatt logge seg på via Feide, men den er nå åpnet for alle, forteller Bennett.
Hos Kahoot! gjør de Kahoot! Premium gratis ut året for alle lærere som er rammet av stengte skoler på grunn av koronaviruset, COVID-19.
I en pressemelding skriver selskapet at Premium er en ny versjon av Kahoot! med mer funksjonalitet enn den velkjente gratisversjonen, som blant annet er tilpasset fjernundervisning. Tilbudet vil bidra til å gjøre det mulig for lærere å fortsette undervisningen på tross av stengte skoler.
– Stengte skoler bør ikke begrense barn og ungdoms muligheter til å lære, og vi ønsker derfor å støtte alle lærere som ønsker å fortsette sin undervisning, sier Eilert Hanoa, CEO i Kahoot!
– Kahoot! ønsker å gjøre læring engasjerende og gøy, og vi ønsker å bidra til at dette kan fortsette, til og med i utfordrende situasjoner som denne.”
Prøver å unngå krasj
Også Gyldendal vil bidra på flere fronter.
– Det er en alvorlig og ekstraordinær situasjon vi er inne i. Vi fant ut at ved å åpne opp Salaby gjorde vi det enklere for skoler og komme i gang med hjemmeundervisningen, sier Bennett.
Pågangen fredag morgen og formiddag var rekordstor, og de har aldri opplevd at så mange logget seg på samtidig.
– Vi Gyldendal har 40 utviklere og programmere, og de som sitter også på hjemmekontor som mange andre gjør disse dager. De sitter alle og følger med for at de ulike løsningene skal virke, og ikke falle ned som følge av den store trafikken. Vi er veldig opptatt av at løsningen ikke skal knekke. I dag får vi virkelig testet oss, sier forlagssjefen som også sitter på hjemmekontor.
– Hadde du trodd at det var et så stort behov?
– Dette er jo en ukjent og ny situasjon for alle. Vi måtte bare kaste oss rundt. Vi vurderer om vi skal åpne flere eksisterendedigitale læremidler fortløpende. Vi har også et nytt digitalt læringsmiljø under utvikling, nettsted kalt Skolestudio.
Skolestudio kan man allerede logge seg inn på gjennom sin Feide-bruker.
– Skolestudio som er under utvikling er åpent. Vi var i gang med å invitere lærere og elever inn i Skolestudio med tanke på fagfornyelsen. Foreløpig er det begrenset med innhold tilgjengelig, ettersom det fortsatt er et halvt år til fagfornyelsen skal implementeres, men man kan ta i bruk det som finnes der. Vi jobber på spreng med å publisere nytt innhold fortløpende, forteller Bennet.
– Vi ser også at en del skoler er godt rigget for å få til dette med gode digitale løsninger for hjemmeundervisning, mens andre ikke er det. Dette kommer til å bli en krevende test for mange, sier hun.
A så mange barn og deres foreldre logget seg inn på barnehageappen til Salaby synes Bennett er positivt.
– Det er lagt opp og utviklet av pedagoger i henhold til rammeplanen for barnehager, er trygt og annonsefritt. Jeg tror mange foreldre foretrekker slike nettsteder når de skal sysselsette barna sine, noe nå når de fleste må være hjemme, sier Hanne-Mari Eide Bennett.