«Det må være lov å si at som lektor tjener man faktisk ikke så verst»
– Når man hører om læreryrket er det stort sett negativt, mener Bodil. K. Risøy, leder ved lærerutdanningene ved Høgskulen på Vestlandet. Hun trekker fram lang sommerfri som en av fordelene.
– Vi må fremsnakke yrket vårt og fortelle unge at læreryrket er fantastisk! Det mener Risøy.
I år var det en nedgang i antall søkere til lærerutdanningene og mange har takket nei til plass. På Stord er tre av fire studieplasser på grunnskolelærerutdanningene ledige.
Kjesbo Risøy tror det er flere grunner til at unge ikke velger læreryrket, og for lite positiv omtale av yrket er en av dem.
– Når man hører eller leser om læreryrket, er det stort sett det negative som kommer fram. «Lærerne er utslitte og får dårlig betalt» er det bildet man får, sier hun.
Støtter lønnskampen
Risøy er enig i at lønna kunne vært bedre, men mener bildet kan nyanseres.
– Jeg mener det må være lov å si at som lektor tjener man faktisk ikke så verst, sier hun.
Etter at lærerutdanningen ble femårig vil alle nyutdannede gå ut som lektorer.
– Da har man en startlønn på over 500.000. Vi skal ikke gi opp lønnskampen, men slutte å si at lærere tjener dårlig. En begynnerlønn på over 500 000 kroner er ikke så verst, sier hun.
– Vi hører også at læreryrket er for travelt, at mange er slitne og i tidsklemma. Sånn er det for mange, men vi har også noen fordeler. Lærerne følger elevenes skoleår, jobber flere timer i uka enn andre yrkesgrupper, men har også lengre friperioder , sier hun.
Les også: Norge trenger fortsatt flere lærere
Høgskulen på Vestlandet har laget en egen podkast, og der vil hun snakke blant annet om det positive med læreryrket.
– Det er så mange steder det kommer fram mye negativt, så her vil vi få fram de gode historiene, sier Risøy.
Fri på sommeren
– Lærerne har et komprimert år. Vi jobber mye i ti måneder, men har fri om sommeren. Og det er en tid hvor det er veldig godt å ha fri, sier hun. Andre fordeler med arbeidstiden kan også trekkes frem, mener hun:
– Vi må ikke på kontoret i helger og i ferier. Høst, jul, vinter og påske har vi fri, og det er lite reising i jobben. Alt dette er ting jeg mener vi må fortelle unge som lurer på om de skal bli lærere, sier Risøy.
Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, er enig i at læreryrket er fantastisk, og mener han benytter enhver mulighet, der det er naturlig, til å si nettopp det.
– Jeg reklamerer for læreryrket så ofte jeg kan, sier Handal, men legger til:
– Samtidig er det vår jobb, som lærerorganisasjon å påpeke de forholdene som gjør at yrket sliter. Flere år med lavere lønnsvekst, nedgang i søkertall og svært mange som vurdere å skifte jobb, gjør at alarmklokkene må ringe, sier Handal.