Djupedalutvalget vil bøtelegge kommuner som ikke følger opp mobbing i skolen
Djupedalutvalget vil at Barneombudet skal kunne bøtelegge kommuner som ikke følger opp mobbesaker i skolen.
Utvalget legger onsdag fram sin utredning av mobbing i skolen. Da vil det foreslå at Barneombudet blir et juridisk kontor som kan hjelpe barn og familier i mobbesaker, skriver Adresseavisen.
– Vi ser at dagens system ikke fungerer. Vi foreslår at klageadgangen overføres til Barneombudet, sier Øystein Djupedal.
Den tidligere SV-politikeren og kunnskapsministeren har ledet ekspertutvalget som har vurdert tiltak mot mobbing i skolen.
– Vi ønsker å bygge opp et sterkt fagmiljø hos Barneombudet som har kompetanse til å hjelpe barn og familier bedre når saker ikke høres lokalt. Samtidig ser vi at lovverket har behov for et ris bak speilet. Det betyr at hvis et vedtak ikke følges opp av skoleeier, kan de i verste fall bli bøtelagt, sier han.
Høringsrunde
Utredningen skal sendes på høring om kort tid, med høringsfrist før sommeren. Høringsinstansene får god tid på seg, slik at innspill kan forankres godt hos alle aktørene som har en viktig rolle i arbeidet for å oppnå en best mulig læringsmiljø.
Departementet vil også gjennomføre høringsmøter flere steder i landet, og gjennom det bidra til at det kommer inn mange gode innspill til det videre arbeidet mot mobbing.
– Utvalget har vurdert de samlede virkemidlene for å motvirke og håndtere mobbing, og har kommet med en rekke forslag. Jeg vil takke utvalget for et godt utført arbeid. Nå ser jeg frem til å sette meg inn i utvalgets utredning, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
– Mobbefritt miljø er skoleeiers ansvar
KS støtter Djupedalutvalgets ønske om å styrke skoleeierrollen for å kunne utvikle en mer inkluderende skole.
Utvalget foreslår å opprette et eget program om en inkluderende skole, med konkrete tiltak for at skolen skal bli tryggere for elevene. Samtidig gis skoleeier et tydeligere ansvar for forebygging, tiltak og oppfølging.
– Med en egen satsing vil arbeidet mot krenkelser og mobbing bli klart styrket i årene som kommer, styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, ifølge ks.no.
Hun understreker at det er viktig å se satsingen i sammenheng med Lærerløftet og videreutdanningen det legges opp til, slik at disse drar i samme retning.
– KS mener arbeidet for et trygt skolemiljø forutsetter at kommuner og fylkeskommuner involverer seg tettere for å få til gode og bærekraftige løsninger. Dette gjelder kompetanseheving og i det daglige arbeidet med å skape god skolekultur, skoleledelse og klasseromsledelse, sier KS-lederen.
– Må handle nå
Utvalget foreslår også å danne et «lag» rundt eleven slik at flere yrkesgrupper kan bidra til et bedre skolemiljø. KS har tidligere pekt på at dette er rett vei å gå.
Forslaget om at PP-tjenesten skal omfatte alle elevene, ikke bare elever med særskilte behov, kan bidra til mer helhetlig skole- og kompetanseutvikling.
– Utredningen fra Djupedalutvalget inneholder mange gode forslag. For KS er det viktig at en ny, statlig satsing støtter opp om kommunenes og fylkeskommunenes arbeid for å bedre skolemiljøet. Selv om dette krever langsiktig og møysommelig arbeid, er det viktig for elevenes skyld at vi handler nå, og ikke venter på nye veiledere og mer forskning, sier Gunn Marit Helgesen.
(©NTB/Utdanning)