Daglig leder i Lærlingkompaniet og servitør Laila Berge skriver sammen med Bente Fredheim, avdelingsdirektør med ansvar for fagopplæring i Utdanningsetaten, under på læreplassgarantien. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og kokkelærling Petter Lien Gillebo (23) følger med. Foto: Snorre Schjønberg
Her signeres første steg på Oslos nye yrkesvei
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var til stede da Oslo kommune skrev under på en læreplassgaranti for kokker og servitører. – Oslo har et stort lærlingproblem, sier Johansen.
Mandag ettermiddag tok byrådslederen seg god tid til å møte kokk- og servitørlærlinger på Thon Hotell Opera i Oslo. Hotellet blir av byrådslederen trukket fram som et eksempel på en bedrift som tar lærlingansvaret på alvor.
I tillegg til å få høre fra lærlingene selv, og smake på maten deres, var Johansen der for å overvære underskrivningen av Oslos nye læreplassgaranti for alle som velger kokk- og servitørfag.
– Dette gjør vi fordi vi må få opp andelen som velger yrkesfag. Det å vite at det er en trygghet i bunn, at du faktisk kan få deg jobb, kan motivere flere til å velge yrkesfag, sier Johansen til Yrke.
– Men hvor reell er denne garantien?
– Det er en helt reell garanti, og noe vi har god erfaring med å gjøre. Vi mener det er viktig, og alle partene er med på dette og har skrevet under. Husk på at også næringslivet selv er veldig motivert til å bidra til å få flere til å søke yrkesfag. Det er vanskelig å få fagpersonell, sier Johansen.
Voksende problem
Selv om Oslo ikke er alene om å ha problemer med å finne nok lærlinger til å dekke behovet, er det naturlig at nettopp hovedstaden er i en slik situasjon, mener byrådslederen.
– Her i Oslo er vi veldig avhengig av andre deler av landet der andelen som velger yrkesfag er mye høyere enn her. Mange kommer for eksempel fra Akershus, og det er vi glade for, sier byrådslederen.
Ønsker 50–50
– Har dere satt et mål for hvor mange som skal velge yrkesfag?
– Nå er vi på 80 prosent som velger studiespesialisering, og 20 prosent yrkesfag. Jo nærmere 50–50 vi kommer, jo bedre er det. Det er fordi det svarer på de behovene som er der ute, sier Johansen.
Han understreker at folk også i framtiden skal få velge selv hva slags utdanning de vil ta, men at Oslo trenger flere som tar fagbrev.
¬ Vi må ha et mål om at vi skal klare å dekke det arbeidsbehovet som er der, og det klarer vi ikke godt nok nå. For en by som Oslo vil det alltid være tilfellet, men nå er problemet for stort, sier Johansen.
Vil ha kulturendring
Læreplassgarantien er ett av mange tiltak byrådet vil gjennomføre gjennom Yrkesveien. Meldingen er ennå ikke endelig vedtatt i byrådet, men kokke- og servitørlærlingene fikk være de først ute allerede to måneder etter at meldingen ble lagt fram.
– Det handler om å få til en kulturendring. Veldig mange velger fag på bakgrunn av hva foreldrene, søsken eller venner sier. Yrkesfag har i dag en for lav status. Fagene kan gi deg fast arbeid og enormt gode karrièremuligheter. Du får lønn under utdanning. Så det er mange fordeler ved å velge yrkesfag, sier Johansen.
Og det burde byrådslederen i Oslo vite. Han har nemlig selv yrkesfaglig bakgrunn, som rørlegger.
– Hvor mye av den bakgrunnen har du fortsatt med deg?
– Det begynner å bli lenge siden. Jeg har ikke skrudd siden tidlig på 90-tallet, bare hjemme. Men det er en fantastisk fin og viktig del av meg, det er en del av min historie og min kunnskap. Jeg tror det gjør at jeg har lettere for å identifisere meg med situasjoner der ute, på «gølvet» for å si det sånn. Det å sitte på kistelokket, som er verktøykassa, sju om morra’n på et bygg, det er også en erfaring. Alt det har betydd mye for meg, sier Johansen.