– Dette er jeg meget glad for, og ser frem til at det skal komme på plass, sier Roy Steffensen, leder for Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Arkivfoto: Utdanning
– Jeg tror ingen skjønner hvorfor elever i videregående skal ha et svakere vern mot seksuelle overgrep
Leder for Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Roy Steffensen (FrP) er glad for forslaget om yrkesforbud for overgripere i videregående skole.
I dag ble det klart at regjeringen vil forby ved lov at overgrepsdømte skal få jobbe i videregående skole og folkehøgskoler.
– Dette er jeg meget glad for, og ser frem til at det skal komme på plass, sier Roy Steffensen. Steffensen har tidligere etterlyst denne lovendringen.
Krav om endring
– Jeg tror ingen skjønner hvorfor elever i videregående skole skal ha et svakere vern mot seksuelle overgrep enn det elever i grunnskolen har, sier Steffensen.
Utdanning har i en artikkelserie avdekket at minst 78 ansatte i skole og barnehage er dømt for overgrep siden 2010. Disse og andre overgrepsdømte får ikke jobbe i grunnskolen eller barnehagen igjen. Men de kan få jobb i videregående skole og på folkehøyskoler.
Etter at Utdanning brakte nyheten i 2016 om at over 250 barn i skole og barnehage var misbrukt av ansatte, sa partitopper i Ap, Frp, SV og KrF at de ville skjerpe regelverket slik at overgrepsdømte ikke skal ha mulighet til å jobbe i videregående skole.
SV er fornøyd
– Dette har vi etterlyst, både gjennom skriftlige spørsmål og etter artikler på Utdanningsnytt.no, sier Mona Fagerås, utdanningspolitisk talskvinne i SV.
Hun har stilt spørsmål om dette til utdanningsministeren i Stortinget, og er glad for at forslaget kommer.
– For en gangs skyld er jeg meget fornøyd med ministeren, sier Fagerås.
Ifølge grunnloven kan man ikke innføre lover med tilbakevirkende kraft, og dersom denne lovendringen blir innført, vil den ikke ramme overgrepsdømte som allerede jobber i videregående eller på folkehøyskole.
– Jeg antar derfor at endringen trolig først vil tre i kraft om noen velger å bytte jobb, men ikke om de forblir i eksisterende jobb, sier Steffensen.