Barna tar med all maten selv – det gir mer voksentid i barnehagen
– Hva har du i matboksen da? Barna i Vik barnehage tar med seg det meste av maten selv. Det mener styreren gir de voksne mer tid sammen med dem.
De har hatt samling, og sitter fint i en ring og venter. Dagens ordensvakt åpner kjøleskapet, og tryller frem den ene matboksen etter den andre. I tur og orden går barna frem og tar imot sin boks. Det er tid for lunsj ved Vik barnehage i Sykkylven.
Nysgjerrige studerer de innholdet i både sine egne og andres matpakker.
Ikke godkjent kjøkken
– Jeg har fått en appelsin! Eller er det en mandarin? spør en jente fornøyd. Skiver med hvitost, makrell og leverpostei går ned på høykant. Ved alle bordene sitter det voksne som også spiser. Pedagogisk leder Ingrid Einbu forteller at de fleste foreldrene er flinke til å sende med barna variert og skikkelig mat. I en bruker-undersøkelse for noen år siden sa likevel foreldrene at de ønsket at barnehagen skulle stå for lunsjen.
– Men etter et besøk fra Mattilsynet fikk vi tilbakemelding om at kjøkkenet vårt ikke er godkjent for å servere mat. Kostnadene ved å utbedre kjøkkenet vil være store, og vi har ikke budsjett til å ordne dette, sier styrer Mette Brenne.
Lager mat på tur
Styrer Brenne synes det er helt greit at barna tar med lunsjen selv.
– Å lage lunsj krever ressurser. Nå kan vi heller bruke tiden på barna. Å lære å smøre brødskivene sine selv, kan barna gjøre hjemme. Derimot gir vi ungene opplevelser mange foreldre ikke har tid eller anledning til å gi, sier Brenne.
For stadig vekk bruker de barne-hageansatte naturen som alternativ til et utdatert kjøkken. Det er pedagogisk leder Ingrid Einbu svært fornøyd med.
– Ute bruker vi bålpanne eller griller, til å lage alt fra wok til fiskekaker. Å lage mat ute på tur er noe mange voksne ikke har tid til, men her i barnehagen er det en opplevelse og en erfaring vi kan bidra med. Og vi ser at barna trives svært godt med dette, sier Einbu.
Mat fra ulike land
Vik er en kommunal barnehage i Sykkylven kommune. Styreren kunne godt tenke seg en kjøkkenassistent som tok seg av alt fra innkjøp til matlaging.
– Foreldrene vil nok synes det hadde vært fint, men vi har verken penger til å fikse kjøkkenet eller nok personale å ta av, sier Brenne.
Både hun og Einbu mener matboksene fungerer godt.
– Foreldre med barn fra ulike land og med ulike tradisjoner får sende med den maten de ønsker barna skal spise. Det samme gjelder barn med allergi. De få gangene vi faktisk har smørelunsjer, ser vi dessuten at dette tar svært mye tid. Tid som vi i det daglige heller vil bruke på ulike aktiviteter sammen med barna, sier den pedagogiske lederen.