Bildetekst: Lærer Terje Walderhaug (i midten) viser elevene Daniel Sæheim (t.v.) og Bror Finsås hvordan de skal legge opp breiflabb-retten. Foto: Håvard Zeiner
Folk strømmer til når Steinkjer vgs åpner restaurant
Det er stille før stormen i restaurantlokalet på Steinkjer videregående skole i Nord-Trøndelag. Men på kjøkkenet er det stort tempo.
Om en time kommer de aller første spisegjestene til elevrestauranten Gusto.
- Se alle bildene nederst i artikkelen!
EKTE NORSK
Noen småløper, andre står konsentrerte over kjelene. Snart skal elevene lage gourmetretter på bestilling. Alle bordene ute i restauranten er bestilt. Alt må klaffe i ettermiddag.
Det er elever i 1. og 2. trinn ved kokk- og servitørfaget på Steinkjer videregående som står bak ungdomsbedriften (UB) Gusto. Men la ikke navnet lure deg. Dette er ikke et spansk spisested. Gusto er stedet å gå hvis du vil spise norsk kvalitetsmat med internasjonalt tilsnitt. Uansett: Det skal smake godt.
Daglig leder og kjøkkensjef er Amalie Nordgård. Hun har full kontroll på det meste. Fisken ble filetert i går, og det meste skal være klart når det gjelder forberedelser av matrettene.
– Vi gjorde unna nervene dagen før, sier Nordgård.
Totalt 20 elever er i sving.
STRESS ER BRA
Inne på kjøkkenet sjekker Lars Knudsen at forrettene ser ut som de skal. De består av rå laks og lime.
– Dette tror jeg skal gå bra, sier Knudsen.
Vg1-eleven sier han trives godt med å jobbe under press. Likevel er han klar på at ting kan gå galt.
– Oljen kan ta fyr og blåskjellene kan bli overkokte, sier han.
Når han er ferdigutdannet håper Knudsen å få jobb i en restaurant som bare bruker norske råvarer. Akkurat som maten på restaurant Gusto denne ettermiddagen. Her er det breiflabb, svinekoke og dampede blåskjell på menyen. I tillegg kommer ulike oster og desserter.
HØY LIST
Ute i restauranten er det hovmester Maren Stene som snart skal styre showet. Sammen med de andre servitørene skal hun sørge for at alle gjestene får en hyggelig opplevelse. Alle servitørene er drillet i å kunne besvare ethvert spørsmål fra gjestene. Stearinlysene tennes. Betalingsterminalen slås på. Det sjekkes at alle bordene har nok menyer. Det er nå eller aldri.
Lærer Terje Walderhaug er fornøyd med elevene som jobber på elevrestauranten. Walderhaug underviser Vg2-elevene i kokk- og servitørfaget, og UB Gusto er en del av undervisningsplanen. Ifølge læreren, som foretrekker å kalle seg kokkelæring fordi han aldri blir utlært, er første bud er at elevene skal lære så mye som mulig. De skal klare å prestere på tid og være nøyaktige.
– Det er ikke rom for å gjøre feil, sier han.
Walderhaug sier de legger lista høyt.
– Vi kan ikke leke. Vi må gjøre dette ordentlig når vi først setter i gang, sier han.
POPULÆR MAT
Å finne frem til rettene på menyen var en stor jobb i seg selv. En rekke retter ble foreslått, men bare noen få ble plukket ut. Maten som lages av elevene på Steinkjer videregående er kjent for å ha et godt rykte. Skolen får stadig en rekke tilbud om å levere mat til eksterne bedrifter. Faktisk så mange at Walderhaug har sett seg nødt til å sette på bremsen. Nå tar de bare oppdrag som de får mye igjen for læremessig. Dette er eksempelvis jobber der de står for både matlaging og servering.
– Interessante oppdrag er jobber der vi får brukt alle ledd, sier han.
Walderhaug sier det er stor forskjell på elevene før og etter restaurantdriften på skolen. Gjennom å jobbe i en krevende restaurantsetting får elevene på plass en rekke grunnleggende erfaringer. Dette er blant annet filetering av fisk, koking av alle typer kraft og skjæring av kjøtt fra hele slakt. Alt skal lages fra bunnen av.
Halvfabrikatene et fyord. Derfor er fryserkapasiteten liten og kjølekapasiteten stor. Det er helt bevisst.
– Vi vil ha minst mulig frysevarer og mest mulig ferskt, sier Walderhaug.
SELGER
I tillegg til å spise på restauranten er det også mulig å få kjøpe meg seg matprodukter hjem. Det blir omtrent som i en mathall i miniformat. Maten er blant annet hjemmelagde pølser og brød. Disse varene rives unna i stort tempo. Det er Vg2-elevene som er «sjefene.» De må kjøre løpet, sier Walderhaug. Samarbeidet mellom de to trinnene er imidlertid god. De har noe undervisning sammen, og kjemien fungerer.
– Men det er helt naturlig at 2. trinnet tar styringen, sier Walderhaug.
Så er ventetiden over. De første gjestene kommer inn i restauranten som etter planen skal holde åpent i ti dager. Kanskje blir det flere. God mat og god service trekker som kjent mye folk.