Endre (28) får brukt kreativiteten sin som artist – og som tømrer
Vi så ham i NRK-serien «De neste» der han tolket seks kjente artister. Nå er han tilbake i jobben som tømrer. Men han planlegger også plateutgivelse, denne gangen med norske tekster.
Det ga mersmak å tolke blant annet Ingebjørg Bratlands «Bror».
– Den låten ble veldig personlig for meg. Jeg har jo fire brødre selv, sier Endre Nordvik til Yrke.
Han var med i TV-serien fordi han i flere år har vært musiker, både på egen hånd og i bandet til blant andre kjente musikere som Kurt Nilsen. Han er både vokalist og gitarist. Og som soloartist er det innenfor americana og countrymusikk han markerer seg.
Vi ringer ham akkurat da han er ferdig på jobb. Selv om vi nettopp har sett ham i TV-ruta, er «De neste» et tilbakelagt kapittel for 28-åringen, som er oppvokst på en gård på Sotra, vest for Bergen.
– Jeg jobber mye med forsikringssaker nå, det går en del i vannskader, sier han, som forteller at han ikke har valgt en helt tradisjonell vei til tømrerfaget.
Etter å ha gjort mye forskjellig i flere år valgte han å begynne å jobbe for et tømrerfirma drevet av faren til en bestekamerat. Der har han vært lærling, og i mai tok han fagprøven som voksenlærling.
– Det synes jeg har fungert veldig fint. Jeg har gått på Laksevåg videregående en dag i uka for å få tatt tømrerfaget. Opplæringen har vært intensiv, og vi har hatt flinke lærere og har vært en fin voksenklasse. Det har vært veldig greit å ha jevnaldrende folk i klassen, og ikke bare 15–16-åringer, forteller han.
Ganske fritt yrke
Han mener tømreryrket godt kan kombineres med et artistliv.
– I hvert fall hvis du har en arbeidsgiver som har forståelse for at du trenger fri av og til, sier han.
Selv har han holdt på med musikk siden ungdomsskolen. Og han beskriver det som at han på en måte alltid har hatt to jobber.
LES OGSÅ: Et yrkesvalg Anno nåtiden
– Jeg mener det er fullt mulig å kombinere en slik vanlig jobb med en jobb som musiker, i hvert fall hvis du er åpen om at dette er noe du ønsker, helt fra starten av. Når jeg får spillejobber, ber jeg om fri, og det ordner seg, sier han, som forklarer at han alltid har valgt å jobbe for noen han kjenner, nettopp for å ha friheten.
– Så du bruker ikke ferier og helger på å spille og jobber vanlig jobb ellers?
– Jo, veldig mange av spillejobbene er jo i helger. Men når jeg trenger fri ellers, får fri uten lønn. Jeg trenger ikke bruke feriedagene mine på dette, nei, sier han.
Glad i jobben
Sotraværingen sier han er veldig glad i å stå på scenen og spille for folk, og at få ting slår det å være frontmann i et band og nå publikum.
– Men jeg er også veldig glad i tømrerjobben. Det er også et veldig kreativt yrke, sier han.
– Men drømmer du om en gang å kunne leve av musikken? Er det planen?
– Det har jeg forsøkt. Jeg prøvde det i to år, men det gikk for min del ikke. Det var en kombinasjon av at det er for lite inntekt i spillingen, og at jeg er veldig glad i å jobbe, sier han.
– Jeg opplever det som gøy å ha en jobb å gå til hver dag, og det er mye kreativitet i tømreryrket, du må lage en ny løsning på hver ny jobb du kommer til. Ingenting er helt likt i dette faget, sier han.
– Så du sammenligner litt tømrer-yrket med jobben som musiker?
– Ja, jeg vil jo imponere både på scenen og som tømrer. Du kan ikke gå fra en tømrerjobb og tenke at du har gjort en dårlig jobb. Og på scenen synger du, og også der gjelder det å prestere. Det blir litt likt, og jeg bruker kreativiteten min begge steder, sier han.
Bygge seg opp
Han ble spurt om å være i NRK-serien «De neste» i midten av desember i fjor.
– Jeg har jobbet med musikkarrieren min i mange år. Dette er et yrke hvor du må bygge deg opp fra bunnen av. Jeg har kanskje gått litt under radaren i mange år, men stått på hele tiden, og blant annet vært med på turne med Kurt Nilsen og også spilt mye både med band og som soloartist.
Samtidig med musikken har han hele tiden gjort mye forskjellig.
– Jeg begynte på studiespesialisering på videregående og hadde musikk, men så sluttet jeg, jeg var lei skole. Da tok jeg meg et friår og var i Brasil, der jobbet jeg på et barnehjem. Året etter var jeg i militæret. Da jeg kom hjem, gjorde jeg ferdig videregående – og så begynte jeg i jobb som hjelpearbeider i et anleggsfirma, der var jeg fire år. Men de var ikke lærebedrift – så jeg fikk ikke tatt fagbrev som anleggsarbeider. Og det var derfor jeg begynte i firmaet til faren til bestekameraten min, som lærling i tømrerfaget.
Plate på norsk
– Du sier du kanskje gikk under radaren som musiker i mange år, er håpet nå å bli mer synlig etter å ha vært med på «De neste»?
– Ja, det er klart, og det har jeg jo allerede merket også. Jeg har fått flere bestillinger på spillejobber til høsten og til julebordsesongen, sier Endre Nordvik.
Han sier han føler med musikerkolleger som bare lever av musikken i korona-tiden.
– Det har vært godt å ha en vanlig jobb å gå til dette året.
– Dere har ikke manglet oppdrag?
– Nei, det skal være sikkert. I denne tiden har folk virkelig villet pusse opp, sier han.
På musikkfronten jobber han nå med en plate til.
– Så får vi se om folk vil høre på det. Det ga mersmak å synge på norsk i tv-produksjonen. Det har jeg aldri gjort før. Så nå har jeg begynt å skrive tekster på norsk, sier han.
– Er det annerledes enn å skrive på engelsk?
– Du kan skjule deg litt mer bak ordene på engelsk, men på norsk, da sier du det akkurat som det er, sier Endre, som beskriver seg selv som en ganske følsom type.
– Hva handler tekstene dine om?
– Det blir jo mye føleri og kjærlighet. Jeg skal i studio og spille inn neste uke. Vi får se, sier han.
– Blir det noen tekster som knytter seg til jobben som tømrer?
– Nei, jeg har ikke det foreløpig. Men jeg er jo veldig glad i Bruce Springsteen – og han skriver jo om gutta på gulvet og arbeidermiljøet – jeg har fått mye ut av låtene hans, jeg kan relatere meg veldig til dem. Men jeg hører heller på han, enn å skrive de låtene selv, sier tømrerlærlingen.
– Blir det noe tid til å snekre på egne prosjekt?
– Ja, jeg tok over en leilighet 1. feb-ruar, som jeg har pusset opp. Jeg har bare to kjøkkenfronter igjen, så er jeg ferdig. Det sitter alltid litt langt inne å bli ferdig med det helt siste. Nå har jeg dem i bilen, og da er det viktig at jeg sier til folk at jeg er helt ferdig med kjøkkenet, så må jeg bare få smelt dem opp før jeg får besøk. Så det blir ferdig, sier han som gjerne jobber 12–13-timers dager med snekring, spilling og oppussing hjemme.
– Du er ikke så glad i å slappe av?
– Nei, jeg er ikke så flink til det. Jeg liker best å ha ting å gjøre. Å ha et prosjekt gående.