Tariffstart for kommunesektoren på Kommunenes Hus i Oslo: Forhandlingsleder i Unio og leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal og nestleder i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad, før overleveringen av kravene til arbeidgiver KS. Foto: Marianne Ruud
Tariff 2018: Unio forventer en ramme på minst 3 prosent
– For at kommuner og fylkeskommuner skal kunne rekruttere og beholde arbeidskraft med høgskole- og universitetsutdanning, må de prioriteres i årets oppgjør, sier Unios forhandlingsleder Steffen Handal til Utdanning.
Unio overleverte nå kl 12 første krav i årets lønnsoppgjør i KS-området. Årets kamp vil stå om rammen og fordelingen av pengene.
– Vi mener ansatte med høyere utdanning må prioriteres i årets hovedtariffoppgjør for å sikre kommunene den kompetansen de trenger framover. Gjennom avtaleverket må kommunene forpliktes til å bruke mer lønn på å rekruttere og beholde arbeidskraft, framfor å tilsette ukvalifiserte eller la stillinger stå tomme, sier Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet.
– Listen er lang
Partene i KS-området møttes til forhandlingsstart i formiddag. Frist for partene til å bli enige er 30. april klokken 24.
– Oppgjøret i privat sektor endte på 2,8 prosent. Du har sagt at for Unios medlemmer må rammen ligge på minst 3 prosent. Betyr det at du ikke respekterer NHO-leder Kristin Skogen Lunds oppfordring til å holde dere til frontfagsmodellen?
– Vi respekterer både frontfagsmodellen og Holdenutvalget. Men det å respektere frontfagsmodellen handler om å forholde seg til en norm, ikke til absolutte tall, sier Handal.
Han viser til at kvinnedominerte yrkesgrupper som barnehagelærere, lærere, sykepleiere og andre helsearbeidere med høyere utdanning i kommunal sektor har hatt et for lavt lønnsnivå over tid og en for dårlig lønnsutvikling.
– For Unio er det viktig å videreføre det vi fikk i forrige hovedoppgjør i 2016, nemlig at alle kommunalt ansatte med høyere utdanning er plassert i en gruppe med en egen lønnsmasse og lønnsstatistikk, gruppe 2. Dersom gruppe 2 ikke prioriteres foran gruppe 1, vil det kunne føre til at kvaliteten på de kommunale tjenestene svekkes, påpeker han.
Så legger han til: – I tillegg er det viktig at kommunene selv prioriterer å bruke lønn til Unios medlemsgrupper i utdannings- og helsesektoren lokalt. Det kan de gjøre innenfor dagens avtale.
– En bedre bemanningsnorm i barnehagene er et krav fra blant annet 6000 foreldre. Kommer du til å prioritere flere kvalifiserte barnehagelærere i årets tariffoppgjør?
– Unio kommer til å prioritere kvalifiserte barnehagelærere, lærere, sykepleiere og andre med høyere utdanning. Listen er lang. Det viktige er at kommunene bruker lønn til å skaffe seg kvalifisert arbeidskraft og ikke sparer penger på bruk av ufaglærte. Kommunene må rett og slett ta rekrutteringsutfordringene på alvor, sier Handal.
– Arbeidstakere må belage seg på å stå lenger i jobb
Han viser til at kommunene har store utfordringer med å rekrutteres og beholde arbeidskraft blant Unios medlemsgrupper. Kommunene har de siste årene fått mange kompetansekrevende oppgaver. Og ambisjonene om bedre kvalitet er store innen både helse- og utdanningssektoren.
– Pensjon er foreløpig løftet ut av tariffoppgjøret. Vil du ta opp spørsmål knyttet til pensjon likevel?
– Pensjonsreformen som Stortinget vedtok i 2009, fører til at arbeidstakere i Norge må belage seg på å stå lenger i jobb. Da må vi iverksette tiltak som gjør at arbeidstakerne vil klare det. For å få dette til i praksis krever Unio kommune at det settes i gang et partssammensatt utvalg for å diskutere disse spørsmålene, sier Handal.
– Hva med arbeidstid i barnehagene?
Arbeidstidsavtalen for barnehagene kan for første gang bli med i hovedtariffoppgjøret i år. Det ble brudd i forhandlingene tidligere i år, og Unio avventer behandlingen i en nemnd. Vi vil komme tilbake til eventuelle krav vedrørende arbeidstid i barnehage under forhandlingene.