Even Slette Hansen arbeider her med en utsmykning som skal plasseres over en peis i ei hytte i Stavanger.Foto: Harald Vingelsgaard
Even (34) er Norges eneste faste lærer i treskjæring
– Jeg forsøker å unngå at det blir for mange teoretiske leksjoner, sier Even Slette Hansen (34)
HaraldVingelsgaardtekst og foto
PublisertSist oppdatert
Annonse
Even Slette Hansen (34) er eneste faste lærer i treskjæring i Norge. Og det er han på samme skole som han selv var elev ved, Hjerleid Handverksskole.
Annonse
Det fins selvsagt flere som underviser i treskjæring i Norge.
Men Hjerleid-læreren er den eneste som er fast ansatt på heltid.
– Jeg visste nesten ikke hva treskjæring var før jeg kom til Hjerleid som elev, sier han.
Han beskriver treskjæring som et vanskelig fag.
– Det første halvåret med treskjæring var skikkelig vanskelig. Jeg strevde i flere måneder. Men så løsnet det etter jul dette skoleåret. Jeg ble hektet på treskjæring, sier Even Slette Hansen.
Han kommer opprinnelig fra Bergen og gikk på Arna yrkesskole, tilbudet het da gk1 trearbeid og vk1 møbelsnekker. I Bergen var han med på et slipekurs med Steinar Moldal, som fortalte om Hjerleid Handverksskole. Slette Hansen tenkte treskjæring ville bli en fordel for ham som møbelsnekker. Han søkte og fikk plass på Hjerleid.
Med treskjæring dekorerte han kister, speil og skap som han selv hadde lagd. Han lagde også relieffer. Siden den gang har han drevet med treskjæring i kombinasjon med møbelsnekring.
Allsidig
– Jeg har svennebrev som møbelsnekker og treskjærer. Jeg tok en bachelor i yrkespedagogikk på OsloMet, sier læreren.
Han har vært kontaktlærer for vg2 design og trearbeid som skiftet navn til vg2 trearbeid fra høsten 2021. Han er også lærer for vg3 treskjæring og fagansvarlig for lærlinger i treskjæring og møbelsnekring . Disse lærlingene jobber i Senter for bygdekultur, som både er et senter og en bedrift som tilhører skolen.
– Hjerleid Handverksskole er en fin arbeidsplass. Her er elevene veldig motiverte. De fleste elevene er rundt 20 år, den eldste er 45 år.
– Hvorfor ønsket du å bli lærer i treskjæring på samme skole som du selv var elev?
– Jeg holdt noen kurs og var gjestelærer i treskjæring på Hjerleid Handverksskole etter at jeg var ferdig med utdannelsen. På den måten ble jeg interessert i å undervise. Jeg er jo litt heldig som er Norges eneste treskjærerlærer på en videregående skole.
Setter ord på handling
– Hva er fordelen ved å være lærer etter at du har vært elev?
– Jeg kan kanskje sette meg i situasjonen som elevene står i når de arbeider med treskjæring eller møbelsnekring. Når jeg underviser, må jeg sette ord på det som jeg gjør automatisk når jeg selv står og arbeider. Det er lærerikt for meg også.
– Når man skal lære treskjæring, må man ikke være redd for å gjøre feil. Som elev har mange en tendens til å sikte mot det perfekte med en gang. Treskjæring er et modningsfag. Det tar lang tid å bli god i treskjæring, sier Slette Hansen.
Da vi møtte ham, underviste han på den gode, gamle måten, siste del av skoleåret.
– Nå veileder jeg elevene én til én. Handlingsbåren undervisning. Jeg viser dem hvordan det skal gjøres, elevene hermer etter meg. Dette er etter samme prinsipp som overføring av kunnskap fra mester til lærling.
– Jeg forsøker å unngå at det blir for mange teoretiske leksjoner. Jeg tar helst teorien ved arbeidsbenkene. Det er bedre å flette teorien inn i praksis, i stedet for å sitte i et klasserom og snakke om noe som er vanskelig å se for seg, sier han.
Et lite fag
Treskjæring er et svært lite fag i Norge. Det er ikke veldig mange som arbeider som treskjærere. De som har slik jobb, driver vanligvis sin egen bedrift.
Even Slette Hansen har ikke bare bakgrunn som elev ved skolen. Han driver også bedriften Kvass på fritiden, sammen med kollega Njål Andreassen. Kvass har utført mange spesielle oppdrag, for eksempel et treskjæringskunstverk med Erna Solberg i hovedrollen på et stort relieff til Innlandet fylke.
– Jeg drev egen bedrift i tre år på heltid før jeg ble lærer.
– Nå er det viktig for meg som yrkesfaglærer å arbeide i Kvass, for å unngå å miste kontakten med næringen, sier han og snakker om de som jobber med treskjæring og møbelsnekring.
Fem muligheter
Elevene på vg2 design og trearbeid kan gå videre i fem fag.
– En viktig jobb for meg er å spesialisere elevene i fagene de velger. En elev som har bestemt seg for å bli treskjærer, får fordypning i dette faget mest mulig gjennom hele året. Tilsvarende er det for elever som har bestemt seg for å bli møbelsnekker.
Da vi møtte Even Slette Hansen, underviste han en rekke elever og noen lærlinger som jobbet i samme rom. En elev var nesten ferdig med en stol som han selv hadde lagt kunstnerisk utsmykking på. Det var treskjæring i dragestil på ryggpartiet av stolen, og dragehoder på enden av armlenene. På store deler av stolen hadde han laget utskjæringer i karveskurdmønster.
– Dragestilen på ryggpartiet designet jeg selv, sier elev Martin Bjørk Halvorsen på vg2 design og trearbeid.
– Even er en kjempeflink lærer. Han kommer alltid med gode tips. Jeg tror det er en fordel for oss elever at han har drevet mye med treskjæring selv, sier Bjørk Halvorsen.
En annen elev var ferdig med en treramme med treskjæring. Denne rammen skulle bli et speil inne på et bad i et moderne hus.
Annonse
Også moderne
– Dette er et fint eksempel på at treskjæring kan brukes til mye mer enn det tradisjonelle, sier Hansen.
Treskjæring er et populært fag nå. Elevene strømmer til dette faget på den private skolen Hjerleid Handverksskole, som ligger på stedet Dovre i Dovre kommune nord i Gudbrandsdalen i Innlandet fylke, et område med sterke tradisjoner i treskjæring.
– Vi har 15 plasser på vg2 design og trearbeid på Hjerleid. Vi fikk 30 søkere til skoleåret 2021/2022. For første gang fyller vi opp klassen, og for første gang kan vi velge hvilke elever som får plass, sier treskjærer-lærer Even Slette Hansen.
– Jeg ser fram til mange fine år som lærer i treskjæring på Hjerleid Handverksskole og jobbing i firmaet mitt Kvass.