Foreldrene opplevde at de fikk bedre kontakt med de ansatte i barnehagen under koronatiden, og satte pris på at de samme ansatte var med barna hele dagen, forteller leder Einar Olav Larsen i Foreldreutvalget for barnehagen (FUB).Illustrasjon: Miss Boo
Foreldrene følte seg mer sett og hørt under koronapandemien
Foreldrene var mest fornøyd med små grupper, mer utetid og ansatte som var sammen med barna hele dagen under koronatiden.
Mange foreldre opplevde at de i større grad ble sett, møtt og pratet med når de leverte og hentet i barnehagen. Daglig møtte foreldrene noen som barnet og de selv kjente og var trygge på.
– Barnegruppene ble mindre, og det var flere voksne per barn. Den voksne som tok imot barnet om morgenen, var sammen med barnet hele dagen og sa ha det om ettermiddagen. Det ga barnet større forutsigbarhet, og den voksne hadde god kjennskap til hva barnet hadde gjort, og hvordan hun eller han hadde hatt det, og kunne dermed gi foreldrene grundige tilbakemeldinger, sier Einar Olav. Under pandemien har de ansatte bedt foreldrene om å melde tydeligere ifra om når de planlegger å levere og hente barna.
Kontakten mellom hjem og barnehage har økt, noe som er positivt. Det gir også de ansatte muligheten til å planlegge bemanningen bedre. Det bør vi ta med oss videre fra koronabarnehagen. Det at barn og foreldrene i større grad har faste voksne å forholde seg til, har ført til bedre kommunikasjon. Det bør vi også ta med oss videre, mener FUB-lederen.
Beste med koronabarnehagen: Faste voksne å forholde seg til.
Verste med koronabarnehagen: Å måtte avlyse aktiviteter der foreldre er med.
Varig endring av koronabarnehagen: Økt bevissthet og diskusjon rundt kvaliteten og bemanningen i barnehagene.
Men medaljen har også en bakside. Pandemien har bydd på utfordringer for de barna som har behov for spesialpedagogisk hjelp og ikke har fått den oppfølgingen de har krav på. At barnegrupper ble mindre, var positivt, men i noen tilfeller hvor barna ikke kom sammen med vennene sine, eller der gruppe- dynamikken ikke fungerte, var det en ulempe, ifølge FUB-lederen. Mindre grupper er mer sårbare dersom relasjonene innad i gruppen er utfordrende. I enkelte barnehager har foreldresamarbeidet fungert dårligere under pandemien, og for noen foreldre har redusert åpningstid gjort det vanskelig å få hverdagskabalen til å gå opp, ifølge foreldreundersøkelsen.
– Mattilbudet i barnehagene varierte som følge av pandemien. Ikke alle serverer mat, slik de gjorde tidligere, til tross for at veilederen sier at matserveringen kan gå som normalt på gult nivå, sier Einar Olav.
Undersøkelsen viste at foreldre med barn over tre år i større grad var mer fornøyde med koronabarnehagen enn de som hadde yngre barn.
– De som hadde behov for mindre enn åtte timers åpningstid, svarte også i større grad at de var mer fornøyde med koronabarnehagen, enn de som hadde behov for lengre åpningstid, sier FUB-lederen.
Mer utetid, flere turer, bedre hygiene, mer orden i garderoben samt utendørs levering og henting står også på listen over det foreldrene satte pris på ved koronabarnehagen.