– Jeg tror den skjerpede aktivitetsplikten vil føre til økt profesjonalisering av saker der ansatte krenker barn, og at vi anerkjenner at dette skjer i barnehagen, sier mobbeombud Jon Halvdan Lenning i Troms og Finnmark. Han tror også barnehagene vil håndtere slike utfordringer mer systematisk enn før, og at de ansatte dermed blir tryggere.
Mobbeombudet i Viken mener den nye loven vil sikre kvaliteten i barnehagen.
– Å jobbe med psykososialt arbeidsmiljø må gjøres hele tiden, og ikke annenhver torsdag mellom 11 og 12. Når vi blir utfordret, er det lett å velge kollegaene fremfor barnet, og det er lett å glemme hvem vi er satt til å jobbe for, sier Hilde Enger Arntzen i Viken.
Mobbeombudet i Vestfold og Telemark tror loven vil føre til mer systematikk, økt bevissthet og at flere foreldre tør å si ifra.
– Hvis alle voksne har som utgangspunkt at alle kan komme til å krenke et barn, og at det er et kollektivt ansvar å sørge for at de voksne rydder opp, så skaper man en kultur der det er lov å si ifra, sier Kaja Vintervold Asmyhr. Hun mener barnehageansatte bør påpeke ting kollegaer gjør i fredstid, og at det er god kollegaomsorg å si ifra.
– Det er aldri farlig å gå tilbake til et barn og si unnskyld. Det taper du ikke ansikt på. Samtidig lærer du barna at det går an å dumme seg ut og rydde opp igjen, sier Asmyhr.
– En bonus med mer systematisk arbeid i barnehagene er at det kan bidra til at mobbing og krenkelser ikke følger barna inn i skolen, sier mobbeombud Mari-Kristine Morberg i Vestland.
Mobbeombud Lasse Knutsen i Nordland har savnet en tydelig lov for barnehagene og er glad for endringen.
– Det blir klarere for foresatte hva som er deres rettigheter og barnehagens plikter. Det jeg savner, er at statsforvalteren burde ha vært klageinstans i stedet for barnehageeier, sier Knutsen.
Mobbeombud Kjerstin Owren i Oslo ser på den nye aktivitetsplikten som en holdningsparagraf og ikke en trussel mot de ansatte.
– Jeg håper ikke de ansatte er redde for at de skal tas i å gjøre feil. Vi må endre måten vi snakker om barnehagemiljøet på, og da må vi begynne med oss selv, sier Owren.
– Når du har ansvar for åtte barn, skal dekke av bordet, ikke har fått gått på do på mange timer og en krabat bæsjer på seg, forstår jeg at følelsene kan ta overhånd. Man skal ikke skamme seg over å ha opplevd situasjoner der man krenker barn, sier Owren. Hun leser loven som en oppstramming av de pedagogiske ledernes og styrernes lederoppgaver.
Mobbeombud Hans Lieng i Trøndelag tror mer åpenhet og rådgivning før det kommer til alvorlige hendelser, vil kunne styrke personalet i plikten om å si ifra.
– Tåler vi litt konstruktiv kritikk, og er vi modige nok til å gi kritikk til hverandre i hverdagen, er sjansen større for at vi slipper alvorlige hendelser, sier Lieng.