Kreftsykepleier Sigrid Elisabeth Trandum i Kreftforeningen råder foreldrene til å være åpne med barnehagen og andre foreldre når det er sykdom i familien eller noen av barnas nærmeste er død eller skal dø.Illustrasjonsfoto: Adobe stock
Tema: Barn som pårørende
– Den største utfordringen er foreldre som skjermer barna og ikke vil fortelle dem at de er syke eller skal dø
Det kan være skadelig, fordi det kan ødelegge tilliten, sier kreftsykepleier Sigrid Elisabeth Trandum i Kreftforeningen.
Han får støtte av Sigrid Elisabeth Trandum i Kreftforeningen.
– Den største utfordringen er foreldre som i beste mening skjermer barna og ikke vil fortelle dem at de er syke eller skal dø. Det kan være skadelig, fordi det kan ødelegge tilliten. Barn er kloke og får med seg endringer som telefoner, blomster og at noen er mer lei seg, påpeker Trandum.
Det finnes ingen samlet oversikt over hvor mange barn som er pårørende i Norge. Men om man samler alle tall estimerer Pårørendesenteret at det gjelder rundt en halv million barn under 18 år. Senteret oppfordrer folk til å være åpne om krisene de står i, og at de gjerne involverer skole og barnehage.
Kreftsykepleier Sigrid Elisabeth Trandum har samme oppfordring.
Hun råder foreldrene til å være åpne med barnehagen og andre foreldre. Da er det lettere å møte barnet hvis barnet blir engstelig eller sint. Trandum råder samtidig de ansatte til å følge opp familien underveis og ikke bare i starten.
– Ansatte bør ta initiativ til å ringe hjem til foreldrene og spørre om det er noe nytt de trenger å vite. Familien har ofte mer enn nok med sitt, sier Trandum.
Kreft er tabu spesielt i innvandrerfamilier. Da råder hun ansatte til å bruke tid på å få til åpenhet. Ansatte kan få veiledning av Kreftforeningen på telefon eller chat. Nettsiden deres har også filmer de kan bruke.