Tema: Barn som pårørende
I løpet av et år opplever mellom 6000 og 9000 barn at en av foreldrene havner i fengsel
– Åpenhet er vanskelig for mange foreldre, sier Bente Grambo i For fangers pårørende (FFP).
I løpet av et år opplever mellom 6000 og 9000 barn at en av foreldrene havner i fengsel.
Det viser tall fra For fangers pårørende (FFP). Tallet er unøyaktig fordi antallet barn ikke registreres automatisk når en person må i fengsel, og stadig flere soner med elektronisk kontroll.
– Vi anbefaler foreldre å være åpne i barnehagen. Det er viktig at de som er mye sammen med barna, vet om endringer i barna livssituasjon. Da kan de ansatte være bevisste på endring som at barnet er lei seg, sinna eller innesluttet, sier kriminolog og seniorrådgiver Bente Grambo i FFP.
LES OGSÅ: Da mammaen til Astrid og Jenny fikk kreft, var det viktig for dem å ha normale dager i barnehagen. En halv million barn er pårørende, viser en samlet oversikt.
– Mange barn i barnehagealder leker «politi og røver», og det kan være sårt å få beskjed om å være røver fordi pappa er i fengsel. Er foreldrene åpne, er det lettere å snakke med de andre barna om det også, sier Grambo.
Hun sier åpenhet er vanskelig for mange. Noen vil kanskje at bare den pedagogiske lederen på avdelingen skal vite det. Andre foreldre forteller at pappa eller mamma er på jobb i utlandet eller studerer, istedenfor å fortelle om fengslingen.
– Barn skjønner mer enn vi tror, og de vil synes det er rart at pappa ikke kommer hjem for å feire barnets bursdag, eller at de ikke kan få snakke med pappa når som helst. Foreldrene lar være å fortelle at pappa er i fengsel, i beste mening for å beskytte barnet, men det kan føre til at barnet forstår at dette er noe det ikke skal snakke om, sier Grambo.
Hun sier barnehageansatte kan vise foreldrene at de er der for å støtte familien, men at det kan være lurt å trå varsomt og spørre om det er noe i barnets liv som kan forklare eventuell ny atferd.
LES OGSÅ: Hanne valgte å være åpen om barnefarens rusproblemer da sønnen begynte i barnehagen.
– Barnehageansatte er flinke til å møte barn i ulike livssituasjoner, og trenger ikke tenke på barn med foreldre i fengsel som noe veldig annet enn barn som opplever en annen livskrise, påpeker Grambo. Hun sier barnehagene kan få informasjonsmateriell og videoer av FFP til bruk i barnehagen.
LES OGSÅ:
- – Den største utfordringen er foreldre som i beste mening skjermer barna og ikke vil fortelle dem at de er syke eller skal dø.
- Hvordan snakker jeg med barna om sykdom og død? Her er 8 tips til samtalen.