Oslo 20170130.
Steffen Handal i Utdanningsforbundet.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Gorm Kallestad
Handal: Trafikklys-modellen kan gi skolene mer forutsigbarhet
Og leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal, er glad kunnskapsministeren presiserer at det er smittevernmyndighetene som skal bestemme tiltaksnivået i skoler og barnehager.
– Dette betyr enda en omstilling, og jeg kan forstå om noen blir litt oppgitt over det. Men hvis helsemyndighetene mener det er riktig å åpne opp mer, så er det så viktig at elevene får den opplæringen de har krav på at vi skal strekke oss. Igjen.
Det sier leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal.
Onsdag ettermiddag ble det kjent at det kommer nye smittevernveiledere for skoler og barnehager fredag. Blant annet går man bort ifra enmeter-regelen i skolene, og barnehager og skoler skal nå kunne holde åpent som normalt igjen.
– Tror du beslutningen er helsefaglig, politisk eller økonomisk?
– Jeg forventer at det er smittevernhensyn som ligger bak. Når det gjelder utspillet fra fungerende helsedirektør Espen Nakstad forrige uke, om at skoler har tolket veilederne for strengt, så synes de det var svært uheldig. Det ble en sammenblanding av smittevernfaglige vurderinger og skolefaglige og barnehagefaglige vurderinger. Nakstad bør konsentrere seg om det han er god på, så skal vi gjøre det samme. Det er når vi samarbeider resultatet blir godt.
Les også: Ny rapport: Anbefaler full åpningstid i skoler og barnehager
– Klok ordning
De nye smittevernveilderne vil ha en ny trafikklysmodell som skal avgjøre hvilke smitteverntiltak som gjelder i barnehage og skole. Modellen varierer fra grønt nivå med vanlig organisering, via gult nivå med moderate tiltak, til rødt nivå med mer omfattende tiltak.
Handal mener dette er en god idé.
– Den modellen virker klok. Skolene kan nå gjøre seg erfaringer med gult nivå, og har fått tydelig beskjed om at det er det de skal planlegge for til høsten. Det gir mer forutsigbarhet, mener han.
Utdanningsforbundets leder er også glad for at kunnskapsministeren på onsdagens pressekonferanse understreket at det er smittevernmyndighetene i hver region som skal avgjøre hvilket tiltaksnivå som blir gjeldende for skoler og barnehager der.
– Du er ikke redd det kan bli mange skifter etterhvert som smittesituasjonen endrer seg?
– Det kan det bli, og det er det nok mange i skoler og barnehager som er urolige for. Folk er slitne av omstillingene allerede. Men det er det smittesituasjonen, og vi alle - avhengig av hvor gode vi er til å ta forholdsregler og følge smittevernanbefalingene, som vil avgjøre.
Les også: May Irene slutter som lærer på grunn av smittefrykt
Kamp for bedre bemanning
– Hva med lærere i risikogruppene og deres situasjon nå som det åpnes opp mer?
– Jeg skjønner godt at de er engstelige, men det vi faktisk ser nå er at smittesituasjonen er mye bedre. Det er helt klart noen lyspunkt her, og om du er i risikogruppen er det også egne bestemmelser som gjelder for deg.
– Mange barnehageansatte har uttalt at de, med de smitteverntiltakene som har vært til nå, endelig har fått oppleve å jobbe med fullgod bemanning. Hva tror du de tenker om å gå tilbake til en normal hverdag, med full åpningstid?
– Mange styrere, barnehagelærere og andre ansatte i barnehagene har de siste ukene fått et innblikk i hva barnehagen kan være. Det er nok en del av dem som gjerne skulle fortsatt å jobbe med de ressursene de har nå. Nå må vi intensivere kampen for bedre bemanning. Og jeg ser frem til evalueringen av bemannings- og pedagognormen som kunnskapsministeren har varslet. Det synes jeg er positivt, sier Handal.
Les også: Barnehageansatte sier de jobber hele dager uten pause