– Sletting av studielån må også gjelde barnehagelærere!

Debatt: Bare de som fullfører lærerutdanning, får slettet deler av studielånet. Det gjelder ikke de som utdanner seg til barnehagelærere. Hvorfor er det slik?

Publisert

Alle lærerutdanningene sliter med rekruttering av studenter til utdanningen. Årsakene til nedgangen i antall søkere til disse studiene er sammensatt, men flere tiltak er satt i gang for å øke rekrutteringen. I fra 2017 ble det innført en ordning for sletting av studielån for grunnskolelærere og lektorer som jobbet i tre av seks år etter fullført utdanning. Disse kan søke om å få slettet mellom 51 000 og 161 000 kroner av studielånet. 

Stortinget behandlet høsten 2022 et forslag fra Venstre om å slette studiegjeld for barnehagelærere. Det var på bakgrunn av det plutselige fallet i antall søkere som oppstod det året. Stortinget valgte å ikke gi sin tilslutning til forslaget den gangen. Nå ser vi at fallet er vedvarende, og at søkertallene er stabilt lave. Det er på tide å ta opp igjen dette forslaget om å slette studiegjeld for barnehagelærere og se lærerutdanningene under ett. 

Selv om lærerutdanningen nå er et femårig masterløp, er det ingen grunn til å forskjellsbehandle barnehagelærerstudenter som går en treårig bachelorutdanning. Den samme ordningen må gjelde for de som velger dette utdanningsløpet. 

Grunnen til at ordningen med sletting i sin tid ble innført, var for å styrke rekrutteringen til utdanningen. Den samme logikken må gjelder for barnehagelærerutdanningen, og vi ser ingen grunn til å nøle med å innføre et slikt tiltak for kommende barnehagelærere. Det er på høy tid, og vil kunne sikre bedre rekruttering til et svært viktig yrke. 

Barnehagelærerutdanningen har opplevd en kraftig nedgang i antall studenter i løpet av de siste årene, og tiltak for å endre denne utviklingen må styrkes. Et godt tiltak er sletting av studiegjeld etter endt utdanning – også for barnehagelærere.  

Powered by Labrador CMS