lek barnehage mostphotos lego leking

Barnehagepolitikk – for barn

Debatt: Barnehagepolitikk må bli viktig i denne valgkampen – og da mener vi barnehagepolitikk som handler om barna!

Publisert

I disse dager forteller foreldre at barna deres ikke får den fysiske og psykiske omsorgen som de trenger i barnehagen. Grunnen er at det er for liten bemanning, og at barn ikke blir sett og får dekket helt elementære behov som bleieskift og trøst. Foreldre forteller om barn som sturer, og som ikke lenger vil gå i barnehagen. Foreldreopprøret i barnehagen, som deler disse fortellingene, tar ansvar på vegne av oss alle. Nå må politikere lytte og sette barna i sentrum!

I denne situasjonen er det at flere politiske partier vil bruke mange penger på rullerende opptak, slik at foreldre er garantert plass den dagen barnet fyller ett år. Foreldre er frustrerte når de ikke får plass og vi takker gjerne ja til rullerende opptak, men sannheten er at det bringer flere barn inn i barnehagen. Da må vi spørre: Hvor har politikerne tenkt å hente fram bemanning og barnehagelærere til disse barna? Hvordan skal de sikre at barna får det tilbudet de har krav på?

I dag er det ikke hensynet til barna som står fremst i diskusjonen om barnehagepolitikk. Diskusjoner om rullerende opptak, makspriser og finansiering av private barnehager, gir ikke innsikt i det aller viktigste spørsmålet: Hvordan har barna det i dagens barnehager? Har vi en barnehage som er bra for barn?

Grunnbemanningen i dagens barnehage er for lav, lovens norm for grunnbemanning er i beste fall oppfylt noen timer om dagen. Ved sykdom blir det ikke satt inn vikarer – både av økonomiske hensyn og fordi det ikke finnes vikarer å oppdrive. Sånn kan det ikke være – vi har politisk enighet om at barn i barnehagen skal få dekket sitt behov for lek og omsorg, og de skal lære og utvikle seg.

Foreldre og ansatte er vant til å samarbeide med barnets beste som mål! Nå må vi også løfte dette samarbeidet inn på den politiske arenaen.

Små barn har ikke har stemmerett! Vi er redde for at dette kan bety at hensynet til politiske kjepphester kan gå på bekostning av barns interesser.

Det er uansvarlig av politikere å åpne porten for enda flere barn gjennom rullerende opptak, i en situasjon hvor kvaliteten på tilbudet mange steder er så dårlig som den er nå.

Først og fremst må barnas hverdag trygges gjennom bedre bemanning i barnehagen – så kan vi diskutere hvordan flere barn skal få plass!

 

Powered by Labrador CMS