Norgesmesteren i billakkering har startet egen bedrift
Brekke Roe billakkering står det både på skiltet og T-skjorta. Åse Brekke Roe (28) har solgt den rosa rånebilen og lagt pengene i egen bedrift. Norgesmesteren vil se hvor langt hun kan nå i faget hun brenner for.
Dyktig ungdom konkurrerer ofte i yrkesfag, og mestere kåres. Noen gjør det så bra at de kommer på landslaget og blir sendt ut i verden for å representere Norge. Åse Brekke Roe fra Bø i Midt-Telemark var en av dem. Nå kan hun dra nytte av all blesten hun fikk som norgesmester for noen år siden. Hun har også deltatt i VM i Brasil, og endte som nummer fem. For en vinner var en femteplass vanskelig å svelge.
LES OGSÅ: Jørgen er norgesmester i møbelsnekring
I denne artikkelen skal vi innom både yrkesvalget, råning og stoltheten over å ha gått sine egne veier. Men la oss starte med starten.
Målbevisst
Åse Brekke Roe har tatt plass på en høy barkrakk på det lille kontoret ved siden av verkstedet. Håret er lyst og langt, buksa ren og svart, og den hvite T-skjorta har firmaets logo. «Marshall Bruce Mathers III» står det ned langs venstre underarm. Dette er det fulle navnet til rapperen Eminem. En dame med lakkmaske har fått plass litt lenger oppe. Tatoveringene avspeiler interessene til 28-åringen, men nå tror hun det blir en pause. Alle pengene Åse klarer å oppdrive, går inn i bedriften, og hun har byttet ut en skinnende Audi A4 med en gammel Zuzuki Grand Vitara.
– Jeg er blitt økonomisk, sier billakkereren og smiler. Hadde hun vasset i penger, så står en Mercedes Gelenderwagen øverst på bilønskelisten.
HAR DU LEST DENNE YRKE-PROFILEN? Espen Nakstad ble Norges koronaridder
– Hva skulle du bli da du var helt liten?
– Advokat. Jeg har alltid vært glad i å diskutere, likte lover og regler og skulle gjerne hatt muligheten til å putte kjeltringer i fengsel.
Slik skulle det ikke gå. Da Åse gikk i niendeklasse, fikk hun mulighet til å være på hospitering hos Tresland Bilskade. Derfra gikk veien til teknikk og industriell produksjon (TIP) på videregående.
– Jeg er glad i fine, blanke biler, liker praktisk arbeid og er nøye. Men ikke alle applauderte yrkesretningen, og det kom tydelig fram at mange lurte på hvorfor jeg ikke satset høyere. TIP har lav status. Men jeg ville bli billakkerer, er stolt over veien jeg har valgt, og er flink i faget.
– Det er ikke så mange jenter som tør å si det siste høyt?
– Jeg vet jeg er god, men er også fullt klar over at jeg kan bli bedre, sier Åse Brekke Roe, helt rolig, uten trang til å dekke over. Hun vil vise at det er mulig å skinne i et fag selv om hun ikke ble akademiker.
Konkurranseinstinkt
Første gang Åse prøvde seg i en konkurranse, var som del av det internasjonale Leonardoprosjektet. Det ble en ledig plass under et arrangement på en skole i Sverige, og den norske jenta fikk så mange poeng at det holdt til svensk fagbrev.
Da snurret det videre. Åse vant Telemarkmesterskapet, ble sendt til NM og gikk til topps der også.
– Det er det beste øyeblikket i hele mitt liv. Det var mange som hadde løftet meg opp og fram, og jeg lykkes og vant.
Billakkereren er klar på at du ikke bare må være faglig dyktig under et mesterskap.
LES OGSÅ DENNE YRKE-PROFILEN: Stemt frem som Norges hyggeligste håndverker
– Du må også takle press og stress når alle ser på deg. Jeg hadde så vondt i magen på forhånd, men når konkurranseklokka startet, klarte jeg å kutte det ut.
Seieren åpnet veien til yrkeslandslaget og deltagelse i VM i Brasil i 2015. Det krevde innsats, og ved siden av full jobb trente Åse på kvelder og helger. Det var som et OL, og unge kom fra hele verden. Mesterskapet ble arrangert i store haller i São Paulo, og det var hundretusener av folk der for å se på.
– Det var stressende, og jeg var ikke vant til et slikt hardkjør i varmen.
Åse ble nummer fem i en hard konkurranse, og fikk en meget høy poengsum.
– Det var grusomt. På forhånd måtte jeg tro jeg var best og jeg var helt knust over plasseringen. I ettertid har jeg gått gjennom konkurransen altfor mange ganger, men nå er jeg veldig fornøyd og er glad og takknemlig for at jeg var der, oppsummerer Åse.
Fra råner til egen bedrift
Det er mange som har lurt på om Åse har vært modell for den kvinnelige hovedpersonen «Hege» i den populære tv-serien Rådebank. Hun er ei tøff jente, som er glad i biler.
Åse har også fått spørsmål om dette, men rister på hodet, selv om hun har vokst opp i rånemiljøet i Bø, og satt på lenge før hun kunne kjøre selv.
– Jeg har helt klart hatt rosa, nedsenket Passat med stort anlegg, og det er ikke få runder jeg har tatt opp og ned gata.
– Hva nå?
– Jeg synes jeg er blitt litt for gammel for miljøet, og jeg har kvittet meg med det meste av verdi for å bruke pengene på eget firma.
Åsa har vært i fast jobb som billakkerer hos Tresland bilskade, men så bestemte hun seg for å starte for seg selv. Nå har firmaet vært i drift et halvår.
– Jeg var sulten på mer og vet at jeg ville ha angret hvis jeg ikke hadde forsøkt meg. Men det har vært en bratt læringskurve for en som er vant til å jobbe på gulvet. Jeg må gjøre innkjøp, henge med på prisene og sørge for at jeg ikke taper penger. Det er slitsomt og moro, og papirarbeidet gjør jeg ofte om kvelden.
Selv om bedriften er i sin spede begynnelse, har Åse et mål om å få til noe større og ansette folk på sikt. Hun snuser også på mesterbrevet, men tiden strekker ikke til.
Et forbilde
Åse Brekke Roe er en av dem som har vært brukt til å promotere utradisjonelle yrkesvalg. Men hun er opptatt av at de ikke bare passer for en spesiell type jenter.
– Jeg liker motorlyd, fart og spenning. Men jeg kan ikke skru, liker ikke å skifte dekk og hater å bli skitten på hendene. Som lakkerer bruker jeg alltid hansker, og alt må være helt rent. Poenget mitt er at du kan se ut som en Barbiedukke, og likevel velge et yrke som har vært dominert av menn. Men søker du, skal du være interessert og innstilt på å bli god.
28-åringen har tatt på seg oppgaven med å lede prøvenemnda i Vestfold-Telemark, og til nå har hun vært den øverste ansvarlige for avviklingen av to fagprøver i billakkering.
– Fagbrevet skal være det lille ekstra som er med på å heve yrkesstoltheten, sier nemndlederen. Hun blir litt overrasket når mennene fra bedriftene kommer og spør om hun er billakkerer.
På håndbaken har Åse tatovert symbolet for stjernetegnet løven.
– Jeg er litt ledertype.