SOS barnebyer driver fagopplæring
Frisører, kokker, servitører, snekkere og elektrikere er blant yrkene ungdom fra slumområdene kan utdanne seg til på skolen SOS barnebyer driver i Nairobi.
Programsjef for SOS-barnebyer Nairobi i Kenya sier til Yrke at organisasjonen driver yrkesskole der de tilbyr fire programområder.
– Vi har mote og design, restaurant- og matfag og tømrer- og snekkerutdanning. Vi vil gi ungdommene en mulighet til å ta fagopplæring slik at de enten kan drive for seg selv og dermed livnære seg, eller å få et arbeid hos andre, sier Reynold Finyange.
Les også: Neila har gått fra slummen i Nairobi til hotellkjøkkenet
160 barn
Yrke møter ham på kontoret tvers overfor barnebyen der det er til sammen 16 hus, hvor det i hvert hus er plass til ti barn og en SOS-mor.
Barnebyen og organisasjonens kontorer ligger i Buruburu, ikke langt fra slumområdet Kibera. Buruburu er ikke slum, men er ikke noe rikt område, svært annerledes enn bykjernen i Nairobi som har et mer internasjonalt preg med høyhus som rommer statsadministrasjon og store selskaper.
Det er dagtid og i barnebyen er alle barna på skole. Utenfor kontorene til SOS-barnebyer summer det imidlertid av stemmer – svært mange lokale fra områdene rundt Buruburu står i kø for å få legehjelp og tilgang på medisiner.
Les også: Simon kjemper for å få jobb som kokk
Fem program
Finyange beskriver fem program som arbeidet til barnebyen er tuftet på.
- Barnebyen der 160 barn og 16 SOS-mødre bor. Barna her er hovedsakelig foreldreløse eller forlatte barn som er kommet til barnebyen gjennom hjelpeapparatet og rettsvesenet og skal bo i byen til de er store nok til å klare seg på egen hånd.
- En barneskole som drives i tråd med kenyanske myndigheters undervisningsplan. Skolen har elever fra første til åttende klasse og i tillegg til barnebyens egne barn kan barn fra området også få plass ved skolen.
- Et familieprogram der barnebyen arbeider med familier slik at de kan gi bedre omsorg til barna sin: e, for eksempel skolegang og et varmt måltid om dagen, hjelp til leksehjelp og bistand til at familien kan forsørge seg selv og bli selvhjulpne.
- Et medisinsk senter der barna fra barnebyen har tilgang, samt familiene i programmet og lokalbefolkningen for øvrig. Her gis det medisinsk hjelp og veiledning, blant annet i emner som familieplanlegging og vaksinasjon.
- Videregående opplæring med undervisning i fem yrkesfaglige programområder.