Tredjeklasse-elev Amalie Jakobsen er på rødt nivå - igjen.
Foto: Maja Ljungberg Bjaaland
Oslo-elev: – Man tør ikke glede seg til noen ting
Ingen elevgruppe er blitt hardere rammet av smitteverntiltakene enn unge på videregående i Oslo. Amalie Jakobsen (18) er en av dem.
Amalie Jakobsen går i tredje klasse på Edvard Munch videregående, men mandag trengte hun ikke å ta trikken ned til Oslo sentrum og skolen.
– Vi skulle jo egentlig få gå på skolen igjen denne uka, men så ble det endret, sier Amalie.
I Oslo går litt over 20.000 elever på videregående skole, og ingen andre er blitt hardere rammet av smittevernet enn dem. Siden starten av november har det vært rødt nivå på skolene, men i februar fikk de en hel uke med skole hver dag. Slik skulle det fortsatt, men søndag kveld kom kontrabeskjeden.
– Vi elever har stor forståelse for tiltakene, men hvis det var en ting jeg skulle ønske at myndighetene kunne gjort annerledes, så var det å gi oss mer stabilitet, sier Amalie og legger til:
– Jeg tror nesten en langvarig nedstenging hadde vært bedre enn dette.
Les også: Videregående skoler i Oslo over på rødt nivå innen onsdag
Rekker ikke å få rutiner
Manglende kontinuitet har gjort korona-tida enda verre for Amalie.
– Det er vanskelig å komme inn i en rutine. Jeg hadde planlagt skolearbeidet, forberedt en oppgave jeg skulle gjøre på skolen, men så blir det jo ikke noe av likevel, sier hun.
I perioder har de ikke fått vært på skolen i det hele tatt, mens det i andre uker har vært undervisning hver dag. I februar rakk skolen å ha et par uker på gult nivå, før det igjen ble rødt denne uka. Det vil si at ungdommene nå får være på skolen to eller tre dager i uka. Resten hjemme.
– De hyppige vekslingene mellom rødt og gult, gjør det ekstra vanskelig for oss, sier Amalie.
– Har lært betydelig mindre
Å lære foran en skjerm er ikke det samme som i klasserommet.
– Vi har lært mye mindre i år. Betydelig mindre. Vi har overhodet ikke faglig grunnlag til å klare en eksamen, for eksempel, sier Amalie.
Smittevernreglene har ikke bare gått ut over læringen.
– Det er mye ensomhet nå. Særlig førsteklassingene har det tøft. De som er i en etableringsfase, hvor de skal få seg venner. Det er vanskelig å få nå, mener 18-åringen.
Selv skal hun være russ til våren. Kanskje.
– Vi håper på en utsatt russetid til sommeren. Slik de fikk til i fjor. Men det føles litt håpløst akkurat nå, sier Amalie.
Hun prøver å holde motet oppe, men det er ikke så lett.
– Det var så mye jeg hadde gledet meg til, revy og russetid. Men nå tør man jo ikke glede seg til noen ting lenger.