Ida Heggeli (23) valgte til slutt sveising og stortrives med yrket. Foto: Steinar Sund
Ida (23) angrer ikke: Gjør suksess med fagbrev i sveising
Ida Heggeli drømte om å bli motivlakkerer. I stedet tok hun fagbrev i sveising, ble kåret til årets lærling i Buskerud og jobber i dag som eneste jente i produksjonen på Tronrud Engineering.
23-åringen fra Vikersund forteller at hun opprinnelig begynte med hest og hovslaging, men fant snart ut at dette ikke var noe for henne og måtte finne på noe annet
– Jeg har en kjæreste som driver med biloppretting og så er jeg veldig glad i å tegne, forteller hun.
– Jeg søkte meg inn på teknikk og industriell produksjon (TIP) på Rosthaug videregående skole og hadde en sterk plan om å lakkere biler og bli motivlakkerer.
I løpet av vg1 fikk hun prøve seg litt på sveising, og syntes først det var litt tungt og ble litt skremt av den sterke varmen. Samtidig ble hun litt fascinert og fattet snart stor interesse for faget.
Sveising overtok
Etter fullført vg1 søkte hun seg inn på vg2 industriteknologi ved Åssiden videregående skole i Drammen og der ble det mer fokus på sveisingen. Hun forteller at hun meldte seg på Buskerudmesterskapet i sveising, og der gikk hun helt til topps i 2015.
– Jeg var i grunnen ikke så veldig interessert i de andre fagene, forteller hun.
– I stedet satt jeg mye for meg selv og sveiset.
Lærerne fant etter hvert ut at de ikke hadde så mye mer å lære henne og hun ble sendt over til OPUS, det fylkeskommunale opplæringssenteret, som hadde sertifiserte sveisere som lærere. Dermed fikk hun muligheten til å utvikle ferdighetene sine videre og fokusere enda mer på sveisefaget.
Fant arbeidsplassen hun ville ha
Etter endt videregående skole fikk hun plass som lærling ved Tronrud Engineering på Eggemoen utenfor Hønefoss. Det var ikke tilfeldig at det ble nettopp der, men var resultatet av en del bedriftsbesøk mens hun gikk på videregående skole.
– Vi reiste rundt og så på en del bedrifter og vi besøkte også Tronrud, forteller hun.
– Da bestemte jeg meg for at her ville jeg jobbe. Jeg ringte mye og ba om utplassering og praksis der.
Den unge Modum-kvinnen forklarer at lokalene virket veldig ryddige og ordentlige. Dessuten virket det som de drev med mange forskjellige typer jobber der, og jobbene virket både interessante og spennende. I tillegg fikk hun et godt inntrykk av miljøet på arbeidsplassen. Dermed ble det også slik.
Ble årets lærling
Etter endt lærlingtid på Tronrud ble hun også kåret til årets lærling i Buskerud fylkeskommune og mottok lærlingprisen på 20 000 kroner. Lærlingprisen deles ut av fylkeskommunen som en påskjønnelse til lærlinger som gjør seg ekstra bemerket for sin faglige dyktighet.
– Det er om å gjøre å øve og øve og ha stor interesse for faget, forklarer hun beskjedent.
Hun tror det har en viss betydning at hun liker å tegne og har sans for motiver, dekorasjoner og lakk. Tegneferdighetene sine får hun blant annet bruk for når hun driver med såkalt TIG-sveising. TIG er en forkortelse for «Tungsten Inert Gas», sveising med wolframelektrode og brukes til sveising med høy kvalitet og presisjon.
– Da bruker jeg en elektrode som er helt spiss og holder den som en blyant og da blir det en viss likhet mellom tegning og sveising, forklarer hun.
Eneste jenta
Hun forteller at hun på Trondrud er med på mange typer oppgaver, fra å lage rammer til maskiner og maskindeler til svillesager og rengjøringsmaskiner til sykehus.
Den unge moingen jobber i et veldig mannsdominert miljø. Det finnes ikke mange kvinnelige sveisere og i produksjonen på Tronrud er hun den eneste jenta.
– Det er helt greit, mannfolk er enkle å ha med å gjøre, smiler hun.
Vikersund-jenta forteller at hun trives veldig godt i miljøet, men innrømmer at hun av og til må ha hjelp fordi hun ikke er så veldig høy og arbeidet kan være fysisk veldig tungt.
Lokker med fast jobb
Tronrud Engineering var veldig fornøyd med Ida Heggeli som lærling.
– Ida var unik. Hun ble jo kåret til beste lærling, men vi prøver alltid å velge de beste lærlingene, forteller Morten Mo, leder av produksjonsavdelingen ved Tronrud Engineering.
– Vi har som en slags gulrot at de kan få fast ansettelse her hvis de gjør en god jobb. Lærlingordningen fungerer dermed som rekruttering og er veldig viktig for bedriften.
– Gjennom lærlingtiden kan vi forme kandidatene slik vi vil og det er en plan vi har hatt i mange år, legger han til.
Bedriften prøver å skaffe lærlinger som kan bidra til å skape verdier raskt. Derfor får de jobbe med kundeutfordringer fra dag en og får mye ansvar.
Vil ha flere kvinnelige lærlinger
Produksjonslederen forteller at bedriften tar imot lærlinger på fire hovedområder, sveising, maskin, elektro og montering og gjerne har flere lærlinger samtidig. En del av det de lærer er basiskunnskaper som gjelder på alle områdene.
– Vi samler dem på tvers og skaper en felles kultur og lærer dem det grunnleggende innen fagene, forteller han.
– Nyansatte er også en del av dette opplegget, legger han til.
Etter at lærlingen har vært gjennom det grunnleggende får de opplæring og spesialisering på hvert sine fagområder.
Bedriften ønsker flere kvinnelige lærlinger.
– På sveis er det sjelden, men det forekommer på de andre fagområdene, forteller han.
– Vi har en kvinnelig lærling på montering nå. Det er fint for arbeidsmiljøet og vi legger vekt på stor diversitet.