Vi har vært gjennom en grundig sikkerhetssjekk, lagt fra oss mobiler og nøkler på utsiden, kommet på innsiden av en yttermur, og en indre mur. Nå sitter vi, Yrke, en fengselsjef, en lærer, en avdelingsleder fra Halden videregående og en fra Kriminalomsorgen til bords ved restauranten Ærlig mat, dypt inne i Halden fengsel.
Annonse
Tvers over gangen jobber innsatte på spreng for å bli ferdig med treretters-menyen sammen med sin restaurant- og matfaglærer.
For litt siden var mannen på nabobordet en av dem. Det vil si - Robin er fremdeles innsatt, men fagprøven er avlagt, og for kort tid siden lanserte han og en annen medinnsatt kokeboka "Læretid - en fortellene kokebok fra Halden fengsel". Robin er kokken bak oppskriftene, Kim Andreas Kristiansen, som snart går opp til fagprøven som mediegrafiker, har gitt dem plass mellom to permer.
– Gratulerer med bokutgivelse. Stolte?
– Ja, klart det, smiler Robin.
Jordskokk og hjort
Dagens meny hos Ærlig mat består blant annet jordskokksuppe og hjort. Begge rettene selvsagt hentet fra boka.
Dagens kokk, som også snart går opp til fagprøven, kommer ut og presenterer menyen. Så kommer tallerkener med rykende varm suppe. Her er det lite som minner om vann og brød.
I pausene mellom rettene er det taler og høytlesning fra boka. Yrkesfaglærer Yngve Mathisen siterer fra kapittelet «Ingen er bare det du er», skrevet av sosialarbeideren og eks-fangen Trond Henriksen.
- For meg ble Halden fengsel til noe bra, tror det indirekte redda livet mitt, starter Henriksen, som nå leder ungdomsprosjektet til Kirkens Bymisjon i Halden.
- Det er ikke så himla mange år siden man fjernet denne artigheten fra fengselsloven; «Maten skal være næringsrik, dog ikke velsmakende.» Siden den gang har kriminalomsorgen utviklet seg formidabelt. Nå skal fengselet gjøre deg til et bedre menneske, til det beste for deg selv og samfunnet. Selv om det fortsatt brukes for mye isolasjon i norske fengsler så er soningsforholdene i en rivende utvikling», skriver Henriksen, som også er kjent fra filmen «Harde gutter gråter ikke».
Næringsrik er sikkert maten vi får servert på Ærlig Mat. Og velsmakende er den absolutt. Kanskje ikke så rart at høysikkerhetsfengselet faktisk må avslå en del søknader om besøk.
Kokebok "Læretid" er gitt ut på både norsk og engelsk og fengselsdirektør Are Høiland forteller at delegasjoner fra inn- og utland gjernevil se og besøke utstillingsvinduet for norsk kriminalomsorg.
Høysikkerhet
Etter maten får Yrke en omvisning i fengselet. Høysikkerhet innebærer at alle dører er låst. Når skoledagene for de innsatte er over, låses de inn igjen på cella.
Robin og Kim blir innvilget litt ekstra fritid i dag, for å kunne fortelle mer om kokebok-prosjektet.
– Hvis du ser på forsiden til boka, hvordan to armer avdekker to tallerkener, en med ei notatblokk med oppskrifter, den andre med håndjern, så forstår du at vi har tenkt mye på alt vi har gjort. Det er en tanke bak alt i boka, også vinklene, og de to hendene, tatoveringene, alt i det bildet, sier forklarer Kim Andreas Kristiansen.
Han forteller at det ligger mange timers arbeid bak det ferdige produktet. Noe Robin bekrefter.
– Når det kommer til oppskriftene, har jeg prøvd ut og laget om igjen. Justert og prøvd på nytt. Tanken på mat har vel vært der omtrent hele tida, også på kveldene på cella, også når jeg egentlig skulle trene eller gjøre noe annet. Jeg har tenkt igjennom oppskriftene og hvordan jeg kunne gjøre det, enten jeg har stått her på kjøkkenet eller vært på cella, forteller han.
Ideer til mye mat
Robin, som foretrekker å holde etternavnet for seg selv, med tanke på et sivilt liv etter straffen, sier han har vært med på å lage så å si samtlige oppskrifter i boka.
– Ja, jeg har bidratt til det sammen med Yngve (faglæreren). Sammen har vi utviklet ideer til samtlige retter, og jeg har brukt mye tid på dette etter skoletid, sier han.
– Vi fikk veldig frie tøyler. Det er egentlig bare kreativiteten og fantasien som har satt grenser, det har vært fantastisk å samarbeide med lærene her på skolen om bokutgivelsen, sier han.
Også Kim beskriver arbeidet som svært lærerikt.
– Vi har tenkt mye fonter, linjeavstand, lesbarhet og ikke minst bilder i boka. Presentasjonen er jo så viktig, sier han.
– Og hva vil du bruke dette til?
– Jeg vurderer å gå høgskolen, produktdesign. Det er ikke helt bestemt, aller først skal jeg få tatt fagprøven.
Læringskurve
Tittelen på kokeboka henspiller på lærertiden elevene har hatt før fagprøven, men viser også til flere sider av det å lære, forteller faglærer ved Halden videregående skole, og her i fengselet, Yngve Mathisen.
"Å lære kan være å lære et yrke, lære et språk eller lære av sine feil", skriver han i forordet.
– Det har vært en bratt læringskurve for meg å arbeide med denne boka også. Elevene har fått vært borti en rekke råvarer, som for eksempel hvordan partere og beine ut en rype. Læringen har også gått på å utarbeide oppskriftene. Og har vært nyttig i læretiden fram til fagprøven. Robin avla jo nettopp og besto med glans, mens vi har en elev til inne på kjøkkenet, han som lagde maten i dag, som skal opp til fagprøven nå ganske snart, forteller Yngve.
«Begynt å betale skatt»
Han understreker hvor viktig det for hans elever at de får formell kompetanse og fullfører og består, fordi de skal ut i en verden etter fengselet hvor målet er å få jobb og fungere i samfunnet.
– Er det lett å få jobb ute etter langvarig fengselsopphold?
– Min erfaring er at de som avlegger fagprøven her inne, får jobber ute. Vi samarbeider bra med bransjen. Vi har utdannet restaurantkelnere som har fått jobb hos kjente kokker. Og våre elever er kjent for å ha fått en god utdannelse, sier han.
– Hva er viktig for å lykkes etter soning?
– Vi ser at formell kompetanse, og god utdanning i fengselet, er kjempeviktig. Så er det også viktig å være dønn ærlig. Si at du har sonet straffen din, at du vil ha en ny sjanse. Jeg traff en tidligere elev utenfor, så fortalte han meg at «Vet du hva, Yngve! Nå har jeg begynt å betale skatt!» Det er ikke en klisjé eller overdrivelse når jeg sier hvor utrolig glad jeg ble. Han hadde begynt å betale skatt, det var han stolt av.
Det er ikke første gang Yngve Mathisen har gitt ut kokebok i fengselet. Den forrige het «Ærlig Mat», som restauranten.
– Målet var i hvert fall å toppe den, forteller han.
– Og det har vi jo gjort, legger han raskt til. – Det ser du jo.
Annonse
Drømmer om restaurantjobb
Både Kim og Robin er åpne på at skolegang er viktige inne i fengselet. Tiden på skolen åpner opp for andre tanker enn tiden som tilbringes på cella og avdelingen gjør. Robin nøyer seg ikke med ett fagbrev heller. Planen er å også ta fagbrev som institusjonskokk inne i fengselet.
– Men drømmen er å bli restaurantsjef, sier han.
– Hvilken oppskrift er din favoritt i boka da?
Robin blar litt. Tenker og så faller valget på "skanke av dåhjort med gulrotpuré, steinsopp, byggotto og bringebærsaus.