Høyre vil ha fraværsgrense også i ungdomsskolen
Høyres programkomité til ny skolepolitikk foreslår innføring av fraværsgrense også i ungdomsskolen.
– Det er mye høyere fravær i ungdomsskolen enn i videregående – tre dager mer per elev. 9.000 tiendeklassinger er borte fra skolen i mer enn to uker. Det er svært mye. Vi vil derfor ha en 10-prosentgrense også i ungdomsskolen, sier skolepolitisk talsperson i Høyre, Mathilde Tybring-Gjedde, til Aftenposten.
Høyres programkomité til ny skolepolitikk tar til orde for en ungdomsskolereform. Denne skal gi økt læring gjennom å endre fagsammensettingen og innføre obligatorisk yrkesfaglig valgfag for elevene.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, som er nestleder i programkomiteen, sier partiet har fått gjennomført mye god høyrepolitikk i skolen de siste sju årene.
– Men vi har gjort noen feil også. Vi har glemt ungdomsskolen litt. Det har vært et blindspor i hele skoledebatten. Det har handlet om fraværsgrense i videregående, tidlig innsats og mye annet, men ikke om ungdomsskolen, sier Asheim til avisen.
Han sier han vil løse utfordringer i ungdomsskolen med to hovedkrav. Dette omfatter både strengere krav om oppmøte og at skolene må tilpasse undervisningen bedre til elevenes behov.
Les også: Fraværet ned med 27 prosent etter innføringen av fraværsgrensen
Ble nedstemt på landsmøtet i 2019
Allerede i 2018 vedtok Oslo Høyre at de ønsker fraværsgrense i ungdomsskolen. Og allerede den gangen møtte forslaget motbør i Utdanningsforbundet.
– Som ungdomsskoleelev har man oppmøteplikt i dag. Hvis elever er for mye borte, kan det bety at læreren ikke har godt nok grunnlag for å sette karakter. Når det gjelder elever som har stort fravær, må skolen i samarbeid med hjemmet finne ut hvorfor eleven er borte og hva som kan gjøres, sa daværende leder i det som var Utdanningsforbundet Akershus, Lene Hammergren Stensli til NTB.
Før landsmøtet i 2019 var det også motstand mot forslaget internt i Høyre.
– Hvis fraværet handler om dårlig mestring av fag og det sosiale, kan vi ikke skyve ansvaret for at vi har en skole som ikke fungerer, over på barn helt ned i tolvårsalderen og plassere en fraværsgrense på dem, sier Anne Bjærtnes fra Høyre Innlandet.
Hun møtte Asheim til duell om forslaget på landsmøtet, og gikk seirende ut av den. Et flertall på landsmøtet stemte for hennes forslag: «Skoleeiere må sette inn konkrete tiltak for elever med høyt fravær i grunnopplæringen».
Les også: Fraværsgrensen har ikke løst problemet med frafall
Borte i en måned
I 2018 år hentet Utdanning inn fraværstall i grunnskolen fra 32 av de største kommunene i Norge. Målet var å få en oversikt over hvor mange elever i barne- og ungdomsskolen som tilbringer skoledagene hjemme, ettersom verken Utdanningsdirektoratet, Kunnskapsdepartementet, Statistisk sentralbyrå, Fylkesmennene eller kommunene har hatt slik sentral statistikk.
Tallene viste at 7031 elever, eller 4,5 prosent av elevene, i Oslo, Bergen, Trondheim, Bærum og Stavanger var borte i én måned eller mer i skoleåret 2016/17. Det vil si at omtrent én elev i hver klasse har bekymringsfullt høyt fravær.
(©NTB)