Elise Frafjord Bentsen (21) står rakrygget bak skranken med det rosa slipset perfekt på plass under uniformsjakken. Lærlingen har akkurat vunnet NM i resepsjonsfag, men utdanningsveien har ikke gått rett fram.
Det er ettermiddag på Thon Hotel Arena på Lillestrøm. Gjestene strømmer på. Elise Frafjord Berntsen smiler vennlig, spør om navn, og de raske fingrene danser over tastaturet. Her er det god service som gjelder.
Det er ett år siden Elise, fra Ulsrud i Oslo, begynte som resepsjonslærling på Lillestrøm. Da hadde hun brukt litt tid på å finne ut hva hun ville her i verden. Med støtte av en far som er rådgiver på videregående, sluttet hun på skolen, men det fantes ingen konkrete planer videre.
La oss skru tiden litt tilbake. Elise Frafjord Berntsen har gått av vakt, og vi setter oss i en stille krok på hotellet og hører hennes fortelling.
Trengte nye impulser
Elise spilte fløyte, og begynte på musikklinjen på Manglerud videregående skole. Etter ett år fortsatt hun på Edvard Munch videregående, men motivasjonen ble dårligere og dårligere.
– Jeg trengte andre impulser. Far ga meg full støtte da jeg bestemte meg for å slutte, og han er rådgiver på videregående, sier Elise og smiler takknemlig for at hun ikke ble dyttet videre for å fullføre siste året.
Tenåringen ville gjøre noe annet, men hadde ingen klare planer.
– Jeg jobbet litt, og så dro jeg til Sør-Afrika som frivillig. I Cape Town hjalp jeg rusavhengige i 12 uker, og fikk et innblikk i det tøffe livet de levde. Oppsummeringen kan være at jeg reiste ut som en elev fra videregående, og da jeg kom hjem, hadde jeg blitt voksen. Du får et nytt perspektiv på verden rundt deg under et slikt opphold.
Høsten etter begynte Elise på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole, der politikk var hovedfaget. Det frister fortsatt å kunne få plass i FN-diplomatiet en dag. Men det er ikke dette hun har fremst i tankene.
Etter folkehøgskolen tok Elise de jobbene som dukket opp. Det var kontor, kantine, ringevikar og resepsjonist i et firma.
– I resepsjonen trivdes jeg veldig godt. Det var sosialt, jeg kunne snakke med folk og hjelpe til der det trengtes. Det er fint å være til nytte og glede andre, sier Elise Frafjord Berntsen. Selv om 21-åringen hadde brukt litt tid på å finne ut hva hun ville bli, var valget nå mye enklere.
Inn via lærlingekompaniet
Elise hadde ikke fullført videregående, så løsningen hennes ble å kontakte Lærlingekompaniet. Opplegget her gjør det mulig å ta fagbrev etter fire år i lære.
Veien gikk til Thon Hotel Arena på Lillestrøm, der Oslo-jenta nå har vært lærling i ett år.
– Var det et riktig valg?
– Ja, kommer det klart og tydelig.
– Det er et godt og åpent miljø her på jobben. Vi har det fint sammen på kryss og tvers av avdelingene, og det er ansatte fra veldig mange nasjoner som samarbeider, sier Elise.
På hotellet er det 355 rom, og denne dagen er det rundt 200 personer ut og inn. Lærlingen må også ha god kjennskap til hva som skjer på de andre avdelingene på hotellet, for skulle det knipe, skal hun kunne trå til både i restauranten og som værelsesbetjent.
Norgesmester uten konkurranseinstinkt
Da det nærmet seg Oslo/Akershus-cup sist høst, spurte resepsjonssjefen på hotellet om Elise ville være med. Svaret var nei.
– Jeg er ikke noe konkurransemenneske, og det eneste jeg har deltatt i, er mesterskap for korps. Etter litt press hadde jeg åpnet opp for «må jeg være med?», og fikk beskjed om at en slik konkurranse ga god læring og nyttig erfaring. Da tenkte jeg som så at kunne jeg lære noe, så var det verdt det, forteller lærlingen.
Oppladingen til konkurransen startet. Elise øvde med kollegene og resepsjonssjefen, og det var viktig å drille både rutiner og sikkerhet for hele hotellet. Skal noe uventet hende, er det viktig å beholde roen.
En av oppgavene under cupen var å håndtere ei full, kranglete jente, som klagde på at hun ikke fikk mer alkohol og ville ha fylt opp minibaren.
– Håndtere fulle folk har jeg gjort før, sier Elise, som vant konkurransen og gikk videre til norgesmesterskapet i Stavanger.
– Det hadde jeg ikke forventet!
Nå var det bare å kjøre løpet, og det ble nye forberedelser. Hovedoppgavene ble delt ut på forhånd. Hun skulle være resepsjonist på Hotel Admiral København, og lederne på Lillestrøm sendte henne på studietur til Danmark i romjula, for at hun skulle bli kjent med byen og hotellet.
– Jeg tok med kjæresten min, og så fartet vi rundt på aktuelle steder i byen. Dette fikk jeg god bruk for under NM i Stavanger. En av oppgavene var å ta meg av et par som ville ha anbefaling om hva de skulle gjøre, og hvor de skulle spise, og jeg brukte min egen sightseeingrute.
Starten på en karriere
Elise Frafjord Berntsen kom seg greit gjennom alle oppgavene, og selv da hun ble overrasket av et realistisk ran, holdt hun hodet kaldt og fulgte rutinene. Gleden var stor da NM-tittelen var sikret, og dette er også slikt som blir lagt merke til i bransjen.
Som resepsjonist må du være service-innstilt og blid.
– Det er også mer administrasjonsarbeid enn du tror, sier Elise. Selv ser hun på jobben som en fin start på å bygge seg en karriere.
– Først skal jeg ta fagbrevet, jobbe og så ta de mulighetene som kommer. Du kan klatre høyt og få lederjobber på hotell med denne bakgrunnen. Så får vi se hvordan det går med drømmejobben i FN-diplomatiet, avslutter Elise Frafjord Berntsen og smiler.
– En god resepsjonslærling kan mye om hotellet og området rundt med tanke på restauranttilbud, severdigheter og lignende. I tillegg må hun eller han være glad i å jobbe med mennesker og være løsningsorientert. En annen viktig del av faget er kommunikasjon på norsk og engelsk både muntlig og skriftlig, samt salg og service. En resepsjonist må også være trygg når det gjelder helse, miljø og sikkerhet (HMS). Elise har disse kvalitetene, sier Laila M. Berge, som er leder for Lærlingekompaniet og selv resepsjonist.
Lærlingekompaniet er et privat opplæringskontor for hotell- og restaurantfagene. Foreningen driftes av tilskudd fra fylkeskommunen.