erik m sundt
Når barna ikke får lage mat i mat- og helsetimene, har skolen sviktet
Debatt: Mat- og helsefaget er stebarnet i norsk skole.
Et kamera sveiper over klasserommet.
Jorda rundt er rød og tørr, klasserommet fullt av barn som sitter som tente lys
mens læreren forklarer. «Elevene vil lære,» forklarer stemmen fra vår
korrespondent. «Men skolen har ikke råd til blyant og papir.» Barna må nøye seg
med å se læreren skrive på tavla, eller skrive med en pinne i sanden.
Min generasjon vokste
opp med slike historier om land langt, langt borte. «Tenk at det kan være så
galt fatt.»
Jeg kom på dette, og
hørte Tomm Kristiansens stemme i hodet mitt da jeg nylig leste et innlegg fra en norsk lærer på fjerde trinn som
ønsket inspirasjon til undervisningen i mat- og helsefaget. Det måtte være noe enkelt, forklarte hun. For
elevene hadde ikke muligheten til å lage mat. Ledelsen på skolen mener nemlig
at fjerdeklassingene skal «snakke seg gjennom undervisningen», derfor er det
ikke satt av tid i kjøkkenet på skolen. «Dette er en beskjed jeg har fått fra min arbeidsplass og som jeg
dessverre må forholde meg til», skriver læreren. «Jeg skulle gjerne hatt mat og
helse der de fikk laget mat på et skolekjøkken, men det er ikke en mulighet for
klassen min.» I tillegg er det kun satt av én time, og det er lite muligheter til
å samle opp timer, så det er uansett vanskelig å lage noe ordentlig mat.
Fattigdommen til skolene
i Tomm Kristiansen-reportasjene fra Afrika var absolutt og dramatisk. Og jeg
vil på ingen måte sammenligne situasjonen på norske skoler med nøden og ressursmangelen
som skolene i noen av verdens mest fattige land opplevde, og fortsatt
opplever.
Men utfallet for elevene
er i dette tilfellet det samme, og i det norske tilfellet en villet pedagogisk
fattigdom hvor elevene må snakke om og tegne mat i stedet for å lage den.
En ny studie viser at unge nordmenn sliter med å forstå hvilken mat som er
sunn. En av teoriene til forskerne er at mat og helsefaget er for lite, sier
forsker ved UiA, Synne Groufh-Jacobsen. «Vaner etableres tidlig og tas med videre i
livet. Kosthold er noe av det viktigste vi gjør for å forebygge
livsstilssykdommer», sier hun til
NRK.
Stebarnet i norsk skole
Mat- og helsefaget er stebarnet
i norsk skole. I prinsippet har faget gjennomgått et kompetanseløft de siste
årene, med nye kompetansemål som gjør det klart at faget skal gi elevene
kunnskap om matlaging og sunne matvalg, samt at man skal bruke matlagingen som
en måte å gjøre teoretiske begreper mer forståelige, gjennom å bruke redskaper,
rom- og vektmål og enkle teknikker i forbindelse med matlaging. I tillegg skal
de oppleve gleden ved ulike smaker, sosialt samvær rundt måltidene og stolthet
rundt lokale råvarer.
Er det noen som tror at
fjerdeklassingene til den fortvilede læreren får en slik undervisning?