Streikeklar: Tor Monrad har lagt fra seg nøkkelkort og PC
Siste arbeidsdag før streiken prøvde lærer Tor Monrad å forklare en del av elevene hvorfor de fra mandag av vil få lite eller ingen undervisning.
Fra og med mandag går om lag 1300 lærere ut i streik i Norge. I Arendal er det tatt ut lærere ved to skoler. Ved Hisøy barne- og ungdomsskole er det tatt ut 15 lærere på ungdomstrinnet. Ved Arendal videregående skole legger 43 lærere ned jobben på mandag. En av dem er Tor Monrad, tillitsvalgt for Utdanningsforbundet på skolen.
Når Utdanningsnytt er innom fredag før streiken starter, har ikke streikematerielle ankommet enda.
– Det kommer i ettermiddag, vi skal være klare til å starte på mandag. Vaktlistene er klare, og det blir streikekafe og andre markeringer, sier Monrad.
Les også: Nord-Norge: – Streiker for å få flere pedagoger
– Hyklersk å si at man satser på skolen
Elevene ved Arendal videregående har så vidt rukket å møte på skolen etter sommerferien før de blir sendt hjem igjen.
– Mange av elevene skjønner ikke dette. Vi har tatt et så hensynsfullt uttak som mulig og forsøker å skåne de sårbare elevene. Men i en konflikt vil en jo ramme parter som en ønsker å skåne, sånn er det alltid, sier Monrad.
Det er stor støtte til streiken ved skolen, sier den tillitsvalgte.
– Det med at vi rammer elevene blir brukt mot oss. Vi ønsker å skåne dem, men vi ønsker oss en lønn som følger lønnsveksten. Det kan ikke være sånn at man forventer at vi skal være glade for at vi kan gjøre en så viktig jobb, og dermed ikke burde be om mer lønn, sier Monrad.
– Vi driver å utdanner arvesølvet. Det er på tide at en investerer i utdanning. Det er hyklersk å si at man satser på skolen.
Enkelte av kollegaene til Monrad lurte på om de skulle lage undervisningsopplegg elevene kunne løse på egen hånd, mens de er i streik.
– De vil så gjerne at elevene skal lære, men det kunne de ikke gjøre.
Holdningsskifte
Fafo-forsker Kristine Nergaard har tidligere uttalt til Utdanningsnytt at hun ikke tror KS vil legge mer penger på bordet. Hun kaller streiken en vanskelig streik og tror konflikten kan bli langvarig.
– Tror du denne streiken blir langvarig?
– Det vet en ikke. Den retorikken som KS driver med gagner ikke til tillitt. For å få slutt på streiken må det komme et holdningsskifte hos KS, sier Tor Monrad.
Da det andre streikeuttaket var klart understreket leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, at det sitter langt inne for forbundet å gå til streik denne høsten, etter streik i fjor og flere år med pandemi og stengte skoler. Det samme uttalte han til Utdanningsnytt da det ble klart at streiken var et faktum.
– Få har strukket seg lenger gjennom pandemien for å gi barn og unge et godt utdanningstilbud enn nettopp lærerne. Vi har vist de siste to årene at det betyr mye for oss. Så håper jeg foreldrene har forståelse for at vi ikke gjør dette for å ramme elever eller foreldre, men for at det faktisk skal være mulig å rekruttere og beholde lærere også i framtiden, sa Handal den gangen.
KS derimot, peker på at lærerne nettopp gjør skolestarten vanskelig for elever og foreldre ved å streike nå.
– Det kan ikke brukes mot oss lærere. Vi har stått på igjennom hele pandemien og det er lite av alle de pengen som ble brukt på pandemi som har kommet oss lærere til gode. Vi kjemper for en lønn som gjør yrke mer attraktivt, svarer Arendal-lærer Tor Monrad.