Mange av de eldre blir fort slitne, så en time med de små er ofte nok. Karin Waldenstrøm (f.v.), Robert Sørensen, pedagogisk leder Elizabeth Strømsheim, Liam, pedagogisk leder Christine Hope (t.h.), Mille Marie, Anton (foran) og Ida.Foto: Marianne Otterdahl-Jensen
Her blir barnehagebarna kjent med en aldersgruppe mange kjenner lite til
Ebbestad barnehage er en såkalt livsgledebarnehage, som besøker lokale sykehjem.
Gjennom ukentlige besøk på Svelvik sykehjem blir barna i Ebbestad barnehage godt kjent med en aldersgruppe de fleste ellers ikke kjenner så mye til. Og de eldre får en munter og oppkvikkende stund med de yngste. Det er organisasjonen Livsglede for eldre som står bak ideen.
Svelvik sykehjem har gode erfaringer med å ha barnehager på besøk, forteller sykepleier Janne Tollefsen, som er hovedlivsgledeansvarlig. De er et sertifisert Livsgledehjem gjennom stiftelsen Livsglede for eldre. Det er før koronatiden, og hun får en god klem av de fire toåringene som de pedagogiske lederne Christine Hope og Elizabeth Strømsheim har med seg. De eldste og de yngste barna kommer annenhver uke, slik at alle barna i barnehagen får være med på opplegget. Yttertøyet tas fort av, og gule livsgledeskjorter trekkes over hodet på både voksne og barn fra barnehagen. Den glade gjengen er klar.
De eldre gløder
I dag har barnehagebarna med seg fargerike ballonger, og snart går ballongleken med de eldre som sitter i stua og venter.
– Vi er tre personer som deler på å være til stede når barnehagen kommer, og i dag har jeg ansvaret, sier Arild Lorenzo Nordnes.
De fleste brukerne bor på sykehjemmet, men Aud Berger (68) har dagtilbud her tre dager i uken.
– Jeg har barnebarn selv, og jeg kaller dem livets dessert. Snart blir jeg oldemor også, og det barnet blir en kremtopp, smiler hun, og tar glad imot ballonger fra Anton Hellum og Liam Aleksander Moen Nylænden.
Ebbestad barnehage
• eid av Drammen kommune
• 74 barn i alderen 1–6 år på 4 avdelinger.
• 21 ansatte: pedagoger, fagarbeidere og assistenter.
• ligger i vakre omgivelser i skogkanten på Ebbestad i Svelvik.
– Jeg betaler skatten min med glede, når vi får et så fint tilbud som dette, sier Aud.
Robert Sørensen (77) får et barn på fanget, med en pedagogisk leder trygt ved siden av. Han forteller at han synes det er artig å få besøk av barna.
Ida Sofie Boger forteller at hun synes det er gøy å være her, mens Anton er opptatt av å dele ut ballonger. Ordene kommer ikke alltid så lett, verken hos de eldste eller de yngste, men det gjør ikke noe. De forstår hverandre uansett.
Styrker mestringsfølelsen
Christine forteller at de har et ganske fast program når de besøker sykehjemmet med de miste barna. Bussturen til sykehjemmet tar ti minutter. Der har de enten sangstund, ballonglek eller tegning, før de spiser og tar bussen tilbake.
– For noen barn kan det første besøket på sykehjemmet være litt skummelt, det er mange som ikke har eldre mennesker i sin nære familie. Men etter noen ganger synes barna det er gøy, og forteller at de gleder seg til å dra, sier Elizabeth.
Christine forklarer at barn kan være litt reserverte i starten. Aktiviteter som spill, sang, musikk, forming, baking, lek og moro skaper samhold og latter, og snart er også den gode samtalen i gang.
– Gjennom slike møter på tvers av generasjonene skal barna få oppleve å være gledesspredere, men også kjenne på gleden de får tilbake. Både små og store barn er helt klart stolte når de har gjennomført noe som de kanskje var usikre på. Slik styrkes også barnas selvbilde og mestringsfølelse, sier Christine.
Sykepleier Janne forteller at beboernes dagsform kan være svært varierende, og at det ikke er så lett å planlegge alt. Men stunden sammen med barnehagebarna vil alle være med på. Noen sitter rolig og ser på, mens andre deltar ivrig i både lek og samtale. Mange av de eldre blir fort slitne, så en time med de små er ofte nok.
– Barna bringer et friskt pust inn på sykehjemmet, sier Janne.
Livsglede for eldre
• Livsglede for eldre er en folkehelseorganisasjon som er religiøst og politisk uavhengig.
• De arbeider for at alle eldre skal ha en meningsfull hverdag.
• Gjennom gode opplevelser skal de stimulere de sosiale, åndelige og kulturelle behovene til den enkelte.
• Det er en ideell stiftelse.
• De har felles aktiviteter med beboere på sykehjem.
• Barnehagene drar på besøk på sykehjemmet en gang i måneden eller oftere. Barnehagen bestemmer selv hvem de vil samarbeide med i sitt nærmiljø.
• Ordningen er åpen for alle barnehager og eldreinstitusjoner.
• Det finnes mer enn 400 livsgledebarnehager i Norge.