Tirsdagens streikemarkering foran byscenen i Sandvika viste at kampviljen blant de tillitsvalgte i Utdanningsforbundet er stor. Da klokka nærmet seg 18 var gressletta foran byscenen i Sandvika fylt opp av lærere og andre streikesympatisører.
Annonse
Fra scenen tok topptillitsvalgte fra Politiets Fellesforbund, Norsk Sykepleierforbund og Norsk Bibliotekarforbund ordet og ga sin fulle støtte til de streikende lærerne. De tre forbundene tilhører alle Unio, samme hovedsammenslutning som Utdanningsforbundet.
Elevorganisasjonens leder Aslak Berntsen Husby ga også støtte til de streikende lærerne fra scenen. Han la samtidig til at han forventer at Utdanningsforbundet, sammen med Elevorganisasjonen og representanter for utdanningsmyndighetene, vil lage en forpliktende plan for hvordan elevene skal ta igjen tapt læring etter at streiken er over.
Tre politikere fra Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Rødt ga også støtte til streikende lærere. Til slutt tok lokallagslederne i Utdanningsforbundet Viken og Utdanningsforbundet Bergen ordet.
Den første som entret scenen var verten for hele arrangementet, Bjørn Sigurd Hjetland.
Han er lokallagsleder i Utdanningsforbundet Bærum der 165 er tatt ut i streik. Ute i folkemengden kunne Hjetland også skimte Utdanningsforbundets fylkesledere fra sør til nord i landet.
Medlemmer og tillitsvalgte i Utdanningsforbundet fra hele Østlandet hadde også tatt turen i solidaritet med de streikende i Bærum. De bar plakater og faner fra sine lokallag og fylkeslag. Hjetland sa:
– Tiden er nå inne for å prøve noe ingen har prøvd før, å gi lærerne høyere lønn.
Til KS hadde Hjetland ett budskap. For å få det fram siterte han skuespiller Tom Cruise i filmen der Cruise spiller sportsagenten Jerry Maguire: – Show me the money! ropte Hjetland.
Så dundret applausen løs. Deretter runget Abba-låten «Money, money, money» fra scenen.
For å sette lærerrekruttering på dagsorden sa Hjetland:
– Før sommeren var jeg på 10. trinns-avslutning med datteren min. Der roste en far og lokalpolitiker oppfølgingen som hans barn hadde fått av lærerne både før, under og etter pandemien. Så spurte han elevene; er det noen av dere som kunne tenke dere å bli lærer? Ingen rakk opp hånda.
Hjetland fortsatte: – Kanskje er det for tidlig for en tiendeklassing å komme ut av skapet som lærer? Men hvorfor har ingen av de unge lyst på verdens beste jobb? Jeg tror ikke dette er unikt for klassen til datteren min. Og jeg tror ikke det kommer til å endre seg før noen gjør noe. Men hvem gidder å gjøre noe som helst, så lenge hvem som helst kan ansettes som lærer?
Så brakte jubelen og applausen løs.
Pedagogiske ledere på disp
Hjetland la til at selv om Bærum kommune ligger tett opptil flere lærerutdanningsinstitusjoner, så har kommunen 82 pedagogiske ledere på dispensasjon. Kommunen har 86 personer ansatt i lærerstillinger som ikke har lærerutdanning. Samtidig var nylig 12 lærerstillinger utlyst i pressen. Det betyr at lærermangelen ikke bare er et problem i distrikts-Norge, understreket han.
– KS liker å framstille oss som grådige og kyniske. Og de sier at lønnsoppgjøret er ferdig og pengene fordelt. De sier også at vi må ta ansvaret for en streik som går utover sårbare barn og unge. Men punkt én; oppgjøret ikke er ferdig. Det har så vidt begynt. Punkt to; hvor var det sterke engasjementet for sårbare barn og unge før lønnsoppgjøret? Og er det ikke nettopp disse barna som trenger utdannede lærere?
– KS tenker at det ikke er så nøye med lærerutdanning. Utdanning er utdanning. Og så har du ekspertene som forteller oss at lønnsnivået justeres av markedskreftene. Så lenge det er så lav lønn i læreryrket, så betyr jo det bare at det er svak etterspørsel. Men sånn ser ikke verden ut for oss som ikke har hjemmekontor når det regner eller når skiføret er godt, sa Hjetland.
Må beskytte de svakeste
Lokallagslederen viste til at politikere landet rundt lover å satse på elevene.
– De skriver i partiprogrammene sine at kvalitet i barnehager og skoler er viktig for samfunnet. At gode barnehager og skoler er bærebjelken i demokratiet. Men det betyr lite når det nærmer seg tariffoppgjør eller budsjettarbeid i kommunene.
Så valgte Hjetland å sitere Arbeiderpartiets mektige partisekretær, avdøde Haakon Lie.
– Haakon Lie sa det godt: «Beskytter vi ikke de svakeste, beskytter vi ingen.» Det er dette det handler om folkens. Det handler om å beskytte sårbare barn og unge. De trenger en likeverdig utdanning, uansett hvor de bor i landet, hvilken skole de går på eller hvilken lærer de får. De skal ha samme mulighet som resten.
Annonse
Har streiket lengst
Medlemmer i Bergen var først ute da Utdanningsforbundet iverksatte lærerstreiken 8. juni. Det er nå 11 uker siden lokallagsleder i Bergen Bente Myrtveit kledde seg i streike-t-skjorte for første gang.
- Elevene har vært rammet siden 15. august. Det er lenge. I dag har jeg tatt turen over fjellet for å kjenne på at vi i Bergen ikke står alene.
Hun sa at hun var glad for se utover folkehavet i Sandvika.
- Vi lærere er ikke spesielt opptatt av lønn. Da hadde vi ikke blitt lærere. Men når vi likevel står her, så er det fordi vi har fått med oss at status og lønn henger sammen. Hva får folk til å tro at det ikke gjelder barnehagelærere og lærere? sa han.
Hun var også opptatt av sammenhengen mellom ansvar og spurte hva som krever mer ansvar enn å ta vare på barn i barnehagene, elever i skolene og voksne i voksenopplæringen.
- Vi har ansvar for barnas psykiske helse, vi har ansvar for at foreldrene skal sikres at deres barn blir sett, vi har ansvar for å dekke over pengemangelen i skolen og vi har ansvar for at barn og unge får den opplæringen de har krav på på tross av de rammebetingelsene vi har, sa Myrtveit.