Ny kjønnskategori i Elevundersøkelsen skaper debatt
I årets elevundersøkelse blir elevene bedt om å oppgi om de er «jente», «gutt» eller «annet».
Det var NRK som først omtalte saken.
De har snakket med Utdanningsdirektoratet (Udir) som er ansvarlig for undersøkelsen som hvert år sendes ut til elever fra femte trinn og oppover. Ifølge Udir har de fått mange henvendelser fra både lærere, foreldre og elever om å innføre et alternativ til "gutt" og "jente" i undersøkelsen.
Etter at lærer Ole Christian Vedvik delte et skjermbilde fra undersøkelsen på Facebook-gruppa Status lærer tok debatten av. Noen mener det er bra at Udir gir elevene mulighet for å huke av i en annen boks enn gutt og jente.
«Jeg møter flere elever hvert år som ikke trives med å måtte svare «gutt» eller «jente». Ser ikke noe problem i å gi dem en boks de er komfortable med å krysse av i», skriver en lærer.
«Tenk så fantastisk. I år er det noen unge mennesker som slipper å trykke seg selv inn i en boks der de selv føler at de ikke tilhører. », skriver en annen.
Andre, som Ole Christian Vedvik selv, er kritiske.
– Jeg stiller meg undrende til at vi som skole på denne måten formidler til barna at de kan være enten gutter, jenter eller noe annet, sier han til NRK.
Han etterlyser en bredere debatt om hvordan skolen formidler kjønn.
– Med tanke på at vi fortsatt bare har to juridiske kjønn i Norge, er dette temmelig kontroversielt. Det er viktig at eventuelle gode argumenter for denne avgjørelsen kommer frem.
Reagerer på begrepet
Blant kritikerne er også de som reagerer på at Udir har valgt å kalle den nye kategorien for "Annet".
Direktoratet sier selv at de ikke er helt fornøyde med begrepet.
– Det vil vi jobbe videre med frem mot neste års undersøkelse, sier avdelingsdirektør for statistikk og dataforvaltning, Irene Hilleren til NRK.
Og som en av lærerne i facebook-tråden påpeker, er det fremdeles bare to alternativer å huke av for lærerne i Lærerundersøkelsen.
«Har nettopp svart på lærerundersøkelsen, hvor vi bare fikk to alternativer, mann eller kvinne. Litt rart at det ikke er likt for voksne.», skriver hun.