Espira Grefsen stasjon barnehage i Oslo er en
fullkostbarnehage. Det betyr at barna får alle måltidene i barnehagen, og de
ansatte slipper å bruke tid på bestillinger, vareleveranser, matlaging, oppvask
og rydding. Alt dette ordner kokken Worachat Jarodram, også kalt Ton, mens
resten av personalet er sammen med barna.
Annonse
– Med en egen kokk i barnehagen utjevnes forskjellene blant
barna, sier pedagogisk medarbeider Anna Martinsen.
Når barna har med seg matpakker, kan noen matbokser være spennende med middagsrester, frukt og grønt,
mens andre barn kan komme med loff og sjokoladepålegg, ifølge Anna. Av og til
blir matpakken også glemt hjemme.
– Når barna spiser det samme, får de en felles preferanse
for maten, og sosiale forskjeller utjevnes, sier barnehagelærer Erland Karlsen.
I Grefsen stasjon barnehage slipper imidlertid de ansatte å skulle ta valgene eller jobben på kjøkkenet. De spiser derimot sammen med barna og får tid til samtaler og gode opplevelser rundt måltidet. De kan også ha en lengre
samlingsstund, fordi de ikke trenger forberede maten selv. Personalet spiser
den samme gode maten, mot kantinetrekk på lønnen.
– Det gir oss en unik mulighet til å bidra til gode
opplevelser rundt matbordet. Det at vi vasker hender, forlater avdelingen og
går inn i spisesalen, gjør måltidene til egne aktiviteter som både små og store
setter pris på, mener Anna.
– Vi henter inn profesjonelle fagpersoner på alle andre
områder som dreier seg om barna, for eksempel støttepedagoger og
fysioterapeuter. Det burde ikke være annerledes med maten. Måltidene våre
fremmer helse, fordi sunn og næringsrik mat er viktig for barns utvikling,
trivsel og læring.
Den ble startet i 2016 og er inspirert av Montessori- og Reggio Emilia-pedagogikken.
Egne spisesaler
Personalet spiser sammen med barna i egne spisesaler.
Spisesalen for de minste under tre år har plass til 56 barn, mens spisesalen
for barn over tre år har 96 plasser. De minste spiser ved runde bord med plass
til sju. Personalet kan trille rundt på en krakk for å hjelpe dem.
– Sammen med barna smaker vi på alt for å finne ut av hva de
ulike ingrediensene er, hva de heter, og hvor de kommer fra, forteller Anna.
Men barna lærer ikke bare om maten de spiser. De forsyner seg selv og må prøve
seg frem med hvor stor porsjon de vil ha. De utvikler motorikken ved å helle
vann fra muggen og opp i sitt eget glass og sende muggen videre, og de bruker
vanlig bestikk. De får språktrening gjennom samtalene rundt bordet. De lærer å
spørre om hjelp og får trent på sosial kompetanse. Barna venter til alle rundt
bordet er ferdige med å spise, før de takker for maten og rydder etter seg.
Barna spiser med kniv og gaffel fra de er to år.
Prøver ulike smaker
Styrer Tone Mila forteller at barnehagen ble bygget med
tanke på storkjøkkendrift, med fullverdig kjøkken, stort kjølelager og
tørrvarelager, spisesaler og kokk i hundre prosent stilling. Foreldrene betaler
600 kroner i måned for tre måltider om dagen.
– Kokken sørger for at barna får variert og næringsrik mat.
Han vet hvordan han skal tilberede mat som barna ønsker å smake på, selv om
retten kan inneholde ingredienser barna ikke kjenner, sier styreren.
– Skulle personalet stått for maten, ville det vært opp til
den enkeltes smak og kunnskap hvor bra maten ville vært, påpeker hun.
Vil ikke tilbake til restauranten
Kokken Ton jobbet tidligere i Plah thairestaurant i Oslo.
Det hender han savner fagmiljøet i sin gamle jobb, men han vil ikke tilbake.
– Jeg trives med den selvstendige jobben jeg har som kokk i
barnehagen, og ikke minst det å være så mye sammen med barna. Det er travle
dager her også, men ikke det stresset jeg opplevde i restaurant-
bransjen. Her har jeg selv ansvaret for menyen og sørger for at barna får
fullverdig kost med proteiner, vitaminer, karbohydrater og ulike smaker. Det er
viktig at barna får prøve noe nytt.
Dette står på menyen
Frokost: Havregrøt med frukt og rosiner eller korn med
yoghurt og melk
Lunsj: Varm mat, som søtsuppe, vegetar-wok med ris, laks med
byggryn-salat, kjøttboller i brun saus med poteter og grønnsaker eller
fiskegrateng med gulrot
Ettermiddag: Brødmat og frukt
Ton forteller smilende at han opplever et godt arbeidsmiljø
og synes det er inspirerende å se hvor ivrige barna er på kjøkkenet. De lærer
blant annet å bruke kniv når de kutter grønnsaker. Førskolebarna har fast
turnus på kjøkkenet, men de yngre får også slippe til.
– Jeg synes det er gøy å lage mat, sier Mason Hollup (3)
mens han konsentrerer seg om å skjære paprika.
– Det synes jeg også. Ton lager kjempegod mat, og jeg liker
veldig godt å røre i kjelene, legger Leo Zagorcic-Daniels (3) til.
Styrer Tone forteller at målet for mat og måltider i Espira
er at alle måltider serveres i barnehagen. Barna får også tilbud om frukt, grønnsaker
og bær til alle måltider. De ansatte skal være opptatt av å ha god stemning,
snakke med barna og være nysgjerrige på maten og de ulike smakene sammen med
barna.
Annonse
Kokkens utfordringer
Kokken forteller at han prøver seg frem, spesielt med ulike
grønnsaker, for eksempel squash og paprika. Ton opplever at de fleste barna liker det aller
meste, men at noen trenger lengre tid for å bli vant til fremmede smaker. Han
mener det er viktig at maten ser innbydende ut, slik at barna har lyst til å
smake.
– Det mest utfordrende er å ta hensyn til barn med ulike
allergier, eller barn som har vansker med mat på andre måter. Med godt
samarbeid med personalet og foreldrene løser vi det, sier Ton.
– Alle barna skal få tilbud om god og næringsrik mat, selv
om ikke alle ikke kan spise alt, påpeker kokken.