Barnehagene serverer barna for lite fisk, grønnsaker og grovt brød og har for dårlig kunnskap om retningslinjene i barnehagen, viser ny studie.Illustrasjonsfoto: AdobeStock
Barnehageansatte har for lite kunnskap om mat
Rundt 40 prosent av ansatte i barnehagen har ikke nok kunnskap om hva kosthold betyr for barnas fysiske og psykiske helse, viser studie.
– Barnehagene serverer for lite fisk, grønnsaker og grovt brød.
Også andelen nøkkelhullsmerkede matvarer som serveres, er lav, sier
ernæringsfysiolog Kristin Fjæra.
Annonse
Hun har i sin doktorgrad ved OsloMet undersøkt
kvaliteten på maten som serveres i barnehagen, samt rutiner, kunnskap og
holdninger om mat og måltider.
Om studien
324 barnehager fra SunnereBarn deltok, der 60 prosent er
private og 40 prosent offentlige.
36 prosent av lederne i barnehagene og 40 prosent av øvrige
ansatte har i liten eller svært liten grad fått opplæring om kostholdets
betydning for fysisk og psykisk helse.
53,7 prosent av lederne og 50 prosent av øvrige ansatte
kjenner til retningslinjene for mat og måltider i barnehagen.
35 prosent av barnehagene har i svært høy grad pedagogiske
planer som omfatter mat og måltidet.
90 prosent av barnehagene serverer frukt hver dag, mens 56
prosent serverer grønnsaker hver dag.
64 prosent serverer grovt brød hver dag.
20 prosent velger matvarer som er nøkkelhullsmerket.
11 prosent serverer barna et varmt fiskemåltid i uka, men 59
prosent tilbyr fiskepålegg.
Kilde:
Mat – og måltidspraksisen i et utvalg norske barnehager av ernæringsfysiolog og
doktorgradsstipendiat Kristin Fjæra ved OsloMet
I studien Mat – og måltidspraksisen i et utvalg norske
barnehager svarer 36 prosent av lederne i barnehagene at de i liten eller svært
liten grad har fått opplæring om kostholdets betydning for fysisk og psykisk
helse. Blant de øvrige ansatte var tallet 40 prosent. 53,7 prosent av lederne
kjenner til retningslinjene for mat og måltider i barnehagen, mens bare
halvparten av øvrige ansatte gjør det.
– Det synes jeg er lavere enn ønsket, men jeg forstår at det
er mange områder de skal ha kunnskap om. Når det er et krav i rammeplanen og
barnehageloven om å fremme god helse og godt kosthold, bør ansatte få
opplæring, eller mat bør være en større del av utdanningen, sier Fjæra.
Hun er
også prosjektkoordinator i GreeNudge AS, som står bak initiativet SunnereBarn,
et gratis tilbud til barnehager. Målet er å gi økt kunnskap og tilby enkle
verktøy for å få gode matvaner i barnehagen. I sin doktorgrad tar Fjæra
utgangspunkt i 324 barnehager fra SunnereBarn.
Mye frukt, lite grønnsaker
Bare 35 prosent av barnehagene har i svært høy grad
pedagogiske planer som omfatter mat og måltidet, mens 32 prosent i svært liten
grad har det. Fjæra ble overrasket over at barna spiser for lite grønnsaker. At
barna spiser lite fisk var som forventet.
– Barnehagen kan bidra til å utjevne sosial ulikhet relatert
til kosthold, fysisk aktivitet og helse, sier hun.
Mens 90 prosent av barnehagene serverer frukt hver dag,
serverer bare 56 prosent grønnsaker hver dag, ifølge studien. 64 prosent svarer
at de i svært høy grad serverer grovt brød hver dag.
Bare 20 prosent velger i høy grad matvarer som er
nøkkelhullsmerket, som inneholder mindre salt og mindre mettet fett. Bare 11
prosent serverer barna et varmt fiskemåltid i uka, men 59 prosent tilbyr
fiskepålegg.
– Det er få barnehager, kun 1 prosent, som serverer søt mat
som kaker, kjeks og vafler. Det er bra, og en forbedring, sier Fjæra.
Må senke lista
– Det er enorme forskjeller på måltidet i barnehagene i
Norge. Noen barnehager serverer fullkost, mens andre serverer ett måltid tre
ganger i uka. Jeg er redd vi kan få «high and low quality»-barnehager som i
USA, der pedagoger som er opptatt av mat, søker seg til de beste barnehagene på
mat, og noen øker prisen fordi de tror det er nødvendig for et fullverdig og
sunt tilbud, sier ernæringsfysiologen.
– Det er flott at noen barnehager lager hjemmelaget mat. Likevel er jeg redd for at andre barnehager mister motet når det fremstilles som at et sunt kosthold kun dreier seg om å lage varmretter, å sløye egen fisk og å dyrke grønnsaker. Målet med SunnereBarn er å forenkle måltidet. Start med en gulrot om dagen.
Hun mener barnehagene med enkle grep kan
gi barna sunnere måltider.
– Kokk er kjempefint, men det er ikke sikkert det
pedagogiske ved et måltid blir ivaretatt, sier hun.
– Sett oppskårne grønnsaker lett tilgjengelig. Da blir de
borte.
– Det har ingen effekt å bruke tvang eller belønning for å få
barna til å spise, som «du får ikke gå fra bordet før du har spist opp
gulrøttene».
– Senk lista, la barna være med og skrelle og dele opp
gulrøtter. Har du en god plan og rutine, får du det enklere til, sier Fjæra,
som selv har jobbet i barnehage.
Så enkelt kan du gjøre det
1. Start med å gi barna en gulrot om dagen.
2. Erstatt halvparten av frukten med grønnsaker.
3. Sett oppskårne grønnsaker lett tilgjengelig.
4. Ta med fiskekaker i stedet for pølser på tur.
5. Velg mat som er nøkkelhullsmerket.
6. Lag havregrøt som barna kan pynte med bær.
7. La barna pynte maten med grønt.
8. Gjør det ufarlig å smake. Legg grønnsakene tilgjengelig på tallerkenen, det er ikke sikkert de spiser det med
en gang, men de blir nysgjerrige. Vær tålmodig og ikke mas.
9. Bytt ut prim og syltetøy med egg, fiskepålegg eller andre nøkkelhullspålegg.
10. Vis entusiasme: Her har jeg grønnsaker og dipp, vil du
smake?
11. La barna smake på sausen mens dere lager mat.
12. Ha faste handlelister.
Kilde: Kristin Fjæra, ernæringsfysiolog og
prosjektkoordinator i GreeNudge AS og doktorgradsstipendiat ved OsloMet
– Bør ha egen ernæringskokk
Førstelektor Kari Ryslett ved Høgskulen i Volda sier
resultatene i studien til Kristin Fjæra er sammenfallende med hennes egne
undersøkelser.
– De ansatte kjenner til retningslinjene, men ikke
detaljene, og har det ikke under huden. Ikke alle har forankret måltidet i
årsplanen, sier Ryslett.
Hun mener alle barnehagene burde hatt en egen
ernæringskokk med kunnskap om spesialkost for for eksempel diabetes og melke-
og glutenallergi. Hun mener de ansatte bør spise samme mat som barna uten å
måtte betale for det.
– Noen ansatte i min undersøkelse sier de heller vil spise
egen matpakke, fordi maten barna får ikke er bra. Andre sier de er på slanker’n
og heller tar en shake eller cola i kaffekoppen. De ansatte bør gå foran som
gode eksempler og spise maten barna får.
Annonse
– Urovekkende tall
Tormod Bjørkkjær, førsteamanuensis i ernæringved Universitetet i Agder mener det er urovekkende at det er få ansatte som har nok kunnskap om dette feltet.
– Hvis de ansatte ikke har kompetanse om mat, kan risikoen være at
de baserer seg på egne eller andres erfaringer, og det er ikke kunnskapsbasert,
sier han.
– Fordi barn spiser mellom 3000 og 4000 måltider i
barnehagen, kan det ha stor effekt å gjøre det bedre enn i dag, mener
Bjørkkjær.
Han sier mange barnehager har gode fruktordninger, men at det kan
være mye å hente på å gjøre det samme med grønnsaker.
Første steg ba om en kommentar fra forsknings- og høyere
utdanningsminister Ola Borten Moe til studien om barnehageansattes kunnskap om
kosthold. Svaret var at det er utenfor hans ansvarsområde. Eier og styrer
bør, ifølge Kunnskapsdepartementet, kjenne til og legge til rette for at de
ansatte i barnehagen kan følge helsedirektoratets faglige retningslinjer for
mat og måltider i barnehagen.
Rammeplanen om mat og måltidet
Måltider og matlaging i barnehagen skal gi barna et grunnlag
for å utvikle matglede og sunne helsevaner.
Barnehagen skal legge til rette for at barna opplever
matglede og matkultur, og motivere barna til å spise sunn mat gjennom
medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter.
Barn skal få innsikt i matens opprinnelse, produksjon av
matvarer og veien fra mat til måltid.
Personalet skal legge til rette for at måltider og matlaging
bidrar til måltidsglede, deltagelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna.