Tok videregående i fengselet – nå er Mimoun lærling
Mimoun (52) er domfelt 30 ganger og har sittet inne 25 ganger. Nå stortrives han som lærling i sjømathandlerfaget i Drøbak.
– Mimoun er sola vår, sier butikksjef ved Meny i Drøbak, Hilde Arstad.
– Han tok en velfortjent bronseplass i NM for lærlinger i fjor, og vi er mektig stolte av ham, sier hun.
De to poserer for fotografen i grøntavdelingen. Mimoun (52) blir tydelig rørt av de pene ordene. Veien til arbeidslivet har ikke vært "rett frem".
– Jeg kan takke opphold i fengsler og institusjoner, pluss støtte fra mamma og storesøster, for at jeg er der jeg er i dag, sier Mimoun.
Etter at han tok videregående i fengsel, ble han såkalt voksenlærling.
– Mamma var redd og fortvilet i mange år, endelig kan hun slappe av og vite at jeg ikke finner på mer tull, sier 52-åringen.
Tre år
Mimoun var tre år gammel da han kom fra Marokko til Norge og Oslo sammen med foreldre og søsken i 1973. Foreldrene ble skilt, og faren har gått bort. Mimoun har til sammen 14 søsken, 10 av dem bor i Marokko. Han har selv vært gift og har en datter på 23 år. Hun studerer til lærer og bor hos sin farmor i Oslo.
– Jeg var en urokråke på skolen og ble stadig sendt på gangen. Jeg klarte ikke å henge med i timene, og fant derfor på alt mulig annet.
Mimoun fikk i voksen alder diagnosen ADHD, det var ingen som snakket om sånt da han gikk på skolen.
– Det gikk fra mer uskyldige rampestreker til nasking da jeg bytta skole som 12-åring. Jeg vanket i et dårlig miljø, og var snart inne i runddansen med tyveri og rus, mest amfetamin, men også andre piller.
Han beskriver et liv der alt dreide seg om rus, ikke minst hvordan skaffe penger til å kjøpe pillene. Han tenkte rus døgnet rundt og ble mer og mer sliten.
Reddet til slutt
Mimoun sonet både korte og lengre dommer i fengsel, og han var under behandling på flere rusklinikker. Under fengselsoppholdene i 2003 og 2011 gjennomførte han videregående skole. Fra å forstå «nada» og få strykkarakterer, fattet han nå matte uten problemer. Han mener det både kom av måten lærerne lærte bort på, og også at han nå var voksen og mer motivert. Likevel havnet Mimoun på kjøret igjen.
I august 2019 ble han satt inn på Ullersmo fengsel for å sone i tre år. Han har alltid hatt arbeidsoppgaver under soninger, liker å ha noe å gjøre. Slik fikk han også bygget seg litt opp både fysisk og mentalt.
– Etter to måneder på Ullersmo merket jeg at jeg ikke tenkte på rus. Det var som å bli kvitt en enorm byrde som hadde tynget meg i mange år. Jeg var skamfull overfor familien min, og skjønte at nå hadde jeg muligheten til å endre livet mitt, sier Mimoun.
Han hadde en del erfaring fra tidligere jobber, selv om ingen av dem hadde vært langvarige. Da han fikk muligheten til å være med i et utdanningsprogram i fengselet, grep han sjansen og valgte matfag.
– Jeg fikk veldig god oppfølging i fengselet, og nå dreide alt seg om skole og jobb for meg, sier Mimoun og smiler.
– Jeg ringte, etter avtale med veilederen min i fengselet, Meny Kløfta og spurte om jeg kunne jobbe der gratis. Svaret var ja. Resten av tiden jobbet jeg tre dager i uken og gikk på skole to dager.
Mimoun fikk sone hjemme med fotlenke fra juni 2021.
Motivasjon
Kamilla Bjørklund var læreren til Mimoun på vg1 på Ullersmo.
– Vi har et godt samarbeid med Nav, som kjenner til mange bedrifter, og som ofte er behjelpelig med praksisplasser, sier hun.
– Selv var jeg lærling i Norgesgruppen, og snakker alltid varmt om Meny og Jacobs.
Kamilla Bjørklund forteller at de som ønsker å utdanne seg
innen restaurant- og matfag i fengsel, har gode muligheter for jobb. Det trengs
flere fagfolk, uavhengig av hvilken fortid de har. Men elevene må ha lyst og
være motiverte.
– Jeg kjenner flere i bransjen som spør om jeg har lærlinger til dem, sier Kamilla Bjørklund.
– Mimoun var kjempemotivert gjennom hele skolegangen, og det var fint å jobbe sammen med ham.
LES OGSÅ: Tok fagbrev i fengsel– nå gir de ut kokebok
Læreren forteller at innsatte ofte tar eksamen som privatister, og får undervisning etter behov. Det er også mange som tidligere har jobbet i bransjen, men uten formell utdanning. De innsatte får hjelp med å fullføre et utdanningsløp som passer den enkelte.
Vinn-vinn
Mimoun ville helst ikke bo i Oslo, der alle rusminnene var, og fikk bo hos søsteren i Drøbak.
Det var butikksjefen på Meny Kløfta som ringte Meny Drøbak. Daværende butikksjef og ferskvarekonsulent intervjuet Mimoun mens han fremdeles satt på Ullersmo, dermed hadde Mimoun jobb fra juli 2021.
– Jeg er utrolig takknemlig for hvordan alle på Meny har tatt imot meg. Det er rett og slett overveldende, sier sier Mimoun.
– Ledelsen i Drøbak fortalte ingen om min bakgrunn, det var opp til meg hva jeg ville si. Og jeg fortalte alt, men presiserte at jeg var straffet for vinningsforbrytelser og ikke var farlig. Jeg ble møtt med en varme og respekt jeg aldri hadde opplevd før.
Det første halve året hadde Mimoun en kamp mot klokka. Han sonet med fotlenke, og hadde en halv time på å komme fra jobb og hjem. Hvis bussen var forsinket, måtte han ringe og gi beskjed. I desember 2021 var han ferdig med soningen og fikk ny frihet uten fotlenke. Han leier nå bolig alene, og ser frem til å ta svennebrevet i sjømatforhandlerfaget. Akkurat når det blir, er ikke helt sikkert.
– God med kundene
– Mimoun er en av våre beste, han er utrolig god med kundene, som elsker ham, sier Hilde Arstad.
– Han er også en flott og forståelsesfull kollega, som vi kan stole på. Vi er heldige som har fått Mimoun med på Meny-laget.
Og hva tror Mimoun om framtiden?
Jo, om ti år er han ferskvaresjef på Meny Drøbak, svarer han på hvor han er om ti år.
Ellers hører han på 70-, 80- og 90-talls popmusikk.
– Johnny Cash og ballader er bra.
– Og det beste og det verste ved jobben du har valgt?
– Det beste ved jobben er kundene, deretter kommer kollegene.
– Det verste er om en kunde skulle bli syk av noe jeg har solgt. Det har heldigvis aldri skjedd.