FHI: Må legges til rette for at lærerne kan ha hjemmekontor
FHI kommer med en sterk oppfordring om at lærere i de kommunene der smittenivået tilsier det, må få bruke hjemmekontor.
– Tilfellene av den engelske virusvarianten setter pandemitiltakene på prøve, og om de generelle tiltakene er gode nok til å hindre spredning. Vi har rapporter fra England som viser at barn under 10 år smitter omtrent halvparten så ofte som voksne også ved denne nye virusvarianten. Men det smitter generelt mer - i alle aldersgrupper, sier overlege hos FHI, Margrethe Greve Isdahl.
Denne helgen ble det kjent at den muterte, engelske koronavirusvarianten var påvist i Nordre Follo kommune. Som en konsekvens av det er ti kommuner i Oslo-regionen nærmest stengt ned. Her er barnehager og skoler satt til rødt nivå.
I ytterligere femten kommuner i randsonen er tiltaksnivået for barnehager og skoler gult, mens i Nordre Follo holder de stengt til fredag.
Tirsdag kunne smittejegerne i Nordre Follo fortelle at de har funnet forgreininger til seks andre kommuner i sporingen av hvor den engelske mutanten har spredt seg.
Les også: To smittet av korona i barnehage i Nordre Follo – 45 i karantene
Hjemmekontor for lærere
Søndag kom også Folkehelseinstituttet med forsterkede smittevernregler for ansatte i skoler og barnehager i de berørte kommunene. Der oppfordres det til å være nøye med avstand, bruk av hjemmekontor når det er mulig og bruk av munnbind dersom man ikke kan overholde en meters-regelen.
Greve-Isdahl sier at de derimot fortsatt ikke anbefaler bruk av munnbind for verken elever eller for lærere i undervisningssammenheng.
– Munnbind er et veldig synlig tiltak, men som jeg har sagt tidligere så er det ikke det mest effektive. Rødt nivå i skolene skal være tilstrekkelig smittevernnivå for situasjonen i kommunene rundt Nordre Follo nå, sier hun.
– Dere anbefaler hjemmekontor når lærere ikke driver elevrettet arbeid. Men i en undersøkelse utført av UDF like før jul kom det frem at halvparten av lærerne har hatt liten eller ingen mulighet for hjemmekontor. Blir ikke slike smittevernregler da kun et skrivebordstiltak?
– Jeg ser at det ikke er mulig å ha hjemmekontor i enkelttimer mellom undervisning, men det bør være mulig når lærerne skal forberede undervisning eller drive etterarbeid. Jeg håper virkelig det legges til rette for det. Det er et av de viktigste tiltakene vi har og jeg skal innrømme at jeg har vært litt overrasket over at det ikke har vært gjort overalt. Vi har opplyst om dette fra smittevernmyndighetenes side lenge. Det er en sterk anbefaling fra oss i områder der det er anbefalt hjemmekontor på grunn av smittenivået.
Les også: Lærere reagerer: Gikk fra rødt til gult nivå da reglene ble strengere
Kan dra på jobb i andre kommuner
– For noen av kommunene i randsonen innebærer gult nivå i ungdomsskolen en lettelse av tiltaksnivået. Er ikke det merkelig når situasjonen er mer alvorlig?
– For disse kommunene er det viktigste tiltaket å begrense mobilitet. Barneskoler og ungdomsskoler har elever fra det samme området, i samme kommune. Derfor mener vi det ikke er grunnlag for rødt nivå der da smittenivået generelt er lavere nå. Det kan likevel gjøres lokale vurderinger av smittesituasjonen i den enkelte kommune, nå som før det engelske viruset ble påvist.
Når det gjelder lærerne som krysser kommunegrenser mellom jobb og hjem sier Greve-Isdahl at det viktigste har vært å begrense mobiliteten i kommunene generelt, men at reise til arbeid er en nødvendig reise for de som ikke kan jobbe hjemmefra.
Endrer ikke meter-regelen
Mandag snakket Utdanningsnytt med leder for Utdanningsforbundet i Bærum, Bjørn Sigurd Hjetland. Han uttrykte bekymring over at det tar så lang tid å få svar på hvorvidt en positiv koronatest faktisk dreier seg om den muterte varianten.
Greve-Isdahl sier at testen som tas for å finne ut hvilken virusvariant det er snakk om, er en tilleggstest.
– Det er slik at den ordinære koronatesten vil ivareta den akutte situasjonen. De som får en positiv test skal fortsatt isoleres og nærkontakter i karantene og på den måten ivaretar vi smittevernet. Det at vi har hatt en god etterlevelse av smitteverntiltakene har gjort at vi har hatt god kontroll på pandemien fra starten. Foreløpig er utbruddet av den engelske virusvarianten først og fremst registrert i Nordre Follo. Vi har ikke registrert samfunnsspredning utenfor den kommunen. Men dersom den blir mer utbredt må vi vurdere om tiltakene vi har nå er tilstrekkelige eller ikke.
– Mandag uttalte assisterende helsedirektør Espen Nakstad at en meters avstand trolig ikke er nok når det kommer til virusmutanten. Hvordan påvirker det smittevernreglene i skolen?
– En meter-regelen er ikke noe vi vurderer å endre nå. Slik situasjonen er nå er det heller ikke nødvendig.
– Var det en uheldig uttalelse fra Nakstad?
– Alle blir intervjuet på hver sin kant, og vi rekker ikke koordinere oss. Men slik FHI ser det er smittevernet ivaretatt med ekstremt strenge regler i Oslo-regionen og rødt nivå i barnehager og skoler.