Får 60 nye studieplasser – kan ta imot dobbelt så mange lærerstudenter
550 nye studieplasser på lærerutdanningene er fordelt på 18 studiesteder i Norge. Ved Høgskolen på Innlandet kan de 60 nye plassene bety at alle kvalifiserte førsteprioritetssøkere får et tilbud fra høsten.
På bakgrunn av rekordhøye søkertall til høyere utdanning i år, bestemte regjeringen å gi penger til 4000 nye studieplasser.
Og til tross for at søkningen til lærerutdanningen falt, skal 550 av plassene opprettes på studiene barnehagelærer, grunnskolelærer og PPU.
– Behovet og ønsket om mer utdanning møter vi nå med 4000 nye studieplasser allerede til høsten. Disse studieplassene har vi valgt å styre ganske stramt inn mot fagområder vi vet arbeidslivet har stort behov for kompetanse innenfor, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.
Forutsetningen for å få nye studieplasser er at de blir opprettet allerede høsten 2020.
Oversikten regjeringen la frem mandag viser at de 550 plassene blir fordelt på 18 studiesteder.
De som får aller flest, 60 plasser hver, er Universitetet i Tromsø, NTNU og Høgskolen på Innlandet. Høgskulen i Volda får også 55 plasser. (Se oversikten nederst i saken).
Les også: Handal vil forby bruk av ukvalifiserte i undervisningen
Lang flere søkere enn plasser
Dekan ved Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk ved Høgskolen på Innlandet, Morten Ørbeck er glad for at de har får såpass mange nye studieplasser.
– Norge trenger flere lærere, og ettersom plassene fullfinansieres vil få muligheten til å ta inn enda flere inn enda flere kvalifiserte søkere, også ved bruk av restetorget i juli, sier han.
Det er ikke sikkert hvordan alle de 60 plassene blir fordelt ennå, men 25 kommer på den samlingsbaserte barnehagelærerutdanningen. 10 på det samlingsbaserte programmet for grunnskolelærer 1.-7. trinn og 10 plasser på grunnskolelærer 5.-10. trinn.
Les også: Andelen søkere som vil bli lærer i grunnskolen er like lav som i kriseåret 2008
På alle disse tre studietilbudene har høyskolen på Hamar langt flere førsteprioritetssøkere enn plasser.
– På det samlingsbaserte programmet har vi 40 plasser, og hadde 84 førsteprioritetssøkere i år. Tilsvarende har vi 60 plasser på grunnskolelærer 5.-10. trinn, men hadde 112 førsteprioritetssøkere til høstens opptak. Vi vet jo ikke hvor mange av disse som er kvalifiserte søkere, men vi må jo tro at mange nå kjenner til opptakskravene ved lærerutdanningen. Nå kan kanskje alle de kvalifiserte førsteprioritetssøkerne få plass hos oss fra høsten, sier Ørbeck.
Nedgang, men ikke like stor
Også på Hamar var det imidlertid en nedgang i søkertallene i år med cirka 5 prosent. Det er dog ikke så stor nedgang som på nasjonalt nivå, der søkertallene til lærerutdanningene samlet sett sank med cirka 8 prosent.
– Jeg skal ikke si noe skråsikkert om hvorfor vi hadde en mindre nedgang, det varierer fra år til år, men jeg mener jo at Hamar som studiested har mange fordeler, sier Ørbeck.
– Vi har en gunstig størrelse, ikke for stort, men stort nok til at vi kan tilby topp kvalitet. Vi har blant annet doktorgradssutdie med 50 stipendiater og 25 professorer her på fakultetet, det vitner om et sterkt fagmiljø.