Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen.Foto: Mattis Sandblad/VG
Rådet for psykisk helse krever at lærerstreiken avblåses
Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, mener regjeringen bør gripe inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken. Streikeleder i Skolenes landsforbund kaller kravet «litt utidig».
Ifølge avisen begrunner generalsekretæren kravet med at det er stadig større risiko for psykisk uhelse for elever som er dobbelt rammet av pandemiskole og lærerstreik.
– Det har aldri stått dårligere til med den psykiske folkehelsen her i Norge, og elever og studenter er ikke noe unntak, sier Tove Gundersen og bekrefter at hun mener regjeringen bør gripe inn med tvungen lønnsnemnd.
– Det er ikke lærerne som er problemet. De bruker de midlene de har til rådighet for å forbedre hverdagen sin. Problemet er at dem de er til for – altså elevene – må bli beskyttet for konsekvensene dette kan medføre. Dette ansvaret ligger til myndighetene, ikke lærerne, presiserer Gundersen.
Streikeleder og nestleder Bodil Gullseth i Skolenes landsforbund er uenig.
– Streik er et lovlig virkemiddel, sier Gullseth til VG.
– Det er ingen grunn til å bruke tvungen lønnsnemnd rundt dette så tidlig i prosessen.
Også professor i juss ved Universitetet i Bergen, Anna Nylund, pekte på regjeringens ansvar da Utdanningsnytt snakket med henne tidligere denne uka. Barns rett til utdanning er hjemla i grunnloven. Streikerett er en menneskerett. Hvis disse sterke rettighetene kommer på kollisjonskurs er det regjeringa som må gripe inn, ifølge Nylund.
– Staten er ansvarlig for at norske elever får undervisning i tråd med gjeldende regler, og på et nivå med undervisninga i land vi liker å sammenlikne oss med. Ved interessekonflikter har regjeringa også ansvaret for at barns beste tillegges stor vekt og i en viss grad kan trumfe andre interesser, slik det står i grunnloven. Samtidig skal regjeringa verne om læreres rett til å streike, oppsummerer Nylund.
– Jeg tror ikke denne streiken ender i tvungen lønnsnemd. Hvis den gjør det, så er det fordi lærerorganisasjonene bevisst styrer streiken inn i en uholdbar situasjon med sine streikeuttak. Dette er ikke en streik der myndighetene vil være komfortable med å bruke tvungen lønnsnemnd, sa Fafo-forsker Åsmund Arup Seip til Utdanningsnytt tidligere denne uka.
Torsdag ble det klart at lærerstreiken trappes opp til uka. Tirsdag tar Utdanningsforbundet ut ytterligere 300 medlemmer i streik, mange av dem i Bærum.
Lærerorganisasjonene bekrefter samtidig at de har kontakt med Riksmekleren. Men det skal ikke være noen kontakt med motparten, KS.