Statsminister Jonas Gahr Støre varsler mer kraftfulle smitteverntiltak.
Foto: Torstein Bøe/POOL/NTB
Støre varsler nye koronatiltak
Statsminister Jonas Gahr Støre mener smittespredningen gjør det nødvendig med mer kraftfulle tiltak. Det er snakk om at trafikklysmodellen vil bli strammet inn nasjonalt.
– Situasjonen er alvorlig. Smittespredningen er for høy. Og vi er nødt til å treffe tiltak for å begrense den utviklingen, sier Støre til NTB.
Oppdaterte smittetiltak kan komme allerede i kveld.
Statsministeren varsler at de nye tiltakene vil gå langs to spor.
Det ene er å flate ut smittespredningen ved å begrense antall sosiale kontakter. Det er blant annet snakk om å stramme inn trafikklysmodellen i skolene nasjonalt.
– Det er all grunn til å tro at de tiltakene som er innført, har effekt på smitten. Men slik situasjonen er nå, har vi ikke tid til å vente og se effekten av de tiltakene som alt er innført, sier Støre.
Det andre er vaksinering.
– Der er vi godt i gang. Men vi ser på muligheten for å gjøre det enda bedre.
Støre går ikke mer konkret inn i hvordan dette kan skje, men ett spørsmål som helsemyndighetene har hatt oppe til vurdering den siste tida, er vaksinering av barn i alderen fem–elleve år.
Et annet spørsmål er utrullingen av tredje dose for voksne.
Smitteøkning
Ferske tall fra FHI viser at omikronsmitten har mer enn doblet seg fra uke 48 til 49. I forrige uke ble det registrert 660 tilfeller av omikron, mot 293 tilfeller uka før. I alt er 958 tilfeller registrert.
Ifølge en ny risikovurdering instituttet kan det om tre uker bli opp mot 90.000 og 300.000 smittetilfeller per dag, og 50 til 200 innleggelser per dag dersom ikke tiltakene bremser epidemien betydelig.
Det har bare gått en uke siden regjeringen strammet inn på koronatiltakene og blant annet gjeninnførte trafikklysmodellen i skoler og barnehager. Siden har flere kommuner innført gult nivå. Det er også flere kommuner deriblant Ålesund, Nittedal og Indre Østfold som gir elevene tidlig julefri. I Bergen kan skolene i Bergen kan selv bestemme om de tar tidlig juleferie.
Tre doser ikke nok
Når det gjelder omikron, er selv en tredje dose ikke nok til å kontrollere smittespredningen, ifølge FHIs smitteverndirektør Geir Bukholm. I Danmark har én av ti omikronsmittede fått tre vaksinedoser.
– Vi regner ikke med at en tredje dose alene er nok til å ha kontroll over smittespredningen, sier han.
I ukene framover kan vi få en høy smittespredning av omikron, framholder assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad overfor NTB.
– Det som bekymrer oss mest med den nye varianten, er at antall registrerte tilfeller ser ut til å dobles hver andre eller tredje i dag i Storbritannia og Danmark. Det viktigste nå er å følge med på spredningen av omikron i ulike aldersgrupper, sier Nakstad.
– Det er ikke stor drahjelp fra vaksinene i å hindre smittespredning. Derfor er andre kontaktreduserende tiltak fortsatt nødvendige. Men vi håper at vaksinene beskytter mot alvorlig sykdom, sier han.
Lavere andel
De skyhøye smittetallene den siste tiden har ført til flere sykehusinnleggelser. Det siste døgnet ble det registrert 3.622 nye smittetilfeller, og søndag var 331 koronapasienter innlagt på sykehus, det høyeste antallet noen gang.
Men samtidig er andelen deltasmittede som trenger sykehusbehandling, lavere nå enn i fjor på grunn av vaksinene, ifølge Nakstad.
– Hvordan effekten er med omikron vet vi ikke, bortsett fra at det ikke ser ut som den gir mer alvorlig sykdom blant vaksinerte enn delta. Men vi har kun opplysninger blant yngre voksne om dette. Vi vet ikke hvordan det arter seg i eldre aldersgrupper. Symptombildet virker egentlig ganske likt som for deltavarianten, sier han.
Kun 7 prosent av alle over 45 år her i landet er uvaksinert. Men denne gruppa utgjør vel 40 prosent av de koronainnlagte på norske sykehus, ifølge tall fra FHI.
(©NTB)